Sähköisen sinisiä sävyjä Marokon Chefchaouenissa

Sähkönsininen on hallitseva väri tässä Chefchaouenin kaupungissa, Marokossa otetussa kuvassa. Sommittelulla on iso merkitys.

© Shutterstock

Näin saat hyviä värikuvia

Värikkäät kuvat ovat usein hyvin levottomia, koska monet elementit niissä kilpailevat katsojan huomiosta. Väriongelma voidaan ratkaista sommittelulla.

torstai 21. kesäkuuta 2018 teksti S. Winter

Himottaako tarttua kameraan, kun näet vanhoja taloja Venetsiassa tai vilkkaan basaarin Istanbulissa? 

Et ole ainoa lajissasi.

Valitettavasti tuollaisista kohteista saa hyviä kuvia harvoin. 

Lukuisat värit kamp- pailevat katsojan huomiosta, ja kuva voi olla sekava. 

Valitse sellainen rajaus, jossa vain oleelliset elementit ovat mukana. 

Tässä kolme vinkkiä värikkäisiin kohteisiin:

1. Tiukka rajaus korostaa värejä 

Kuvaa värikkäitä portaita kävelevästä miehestä on rajattu voimakkaasti.

Ilman ylimääräisiä, häiritseviä elementtejä tämä kuva saa lähes graafisen luonteen, ja samalla värit nousevat hienosti esiin. 

© Shutterstock

Valitse sellainen rajaus, jossa vain oleelliset elementit ovat mukana. Esimerkiksi tähän kuvaan kuvaaja on valinnut vain miehen, pystysuoran linjan ja värikkäät portaat.

Kuvauskohdetta ei siis välttämättä tarvitse vaihtaa, vaan saattaa riittää, että vaihdetaan kuvakulmaa tai kuva rajataan tiukemmin. 

Kuvailmaisu voimistuu, kun kuvasta rajataan pois kaikki ylimääräinen.

Kuvauksen aikana kannattaa mennä välillä lähemmäs ja välillä kauemmas kohteesta ja vertailla, mitä tällä saadaan aikaan.

Lue myös: Kuvasommittelun tärkeimmät lainalaisuudet

2. Pitäydy kahdessa värissä

Liikennevalot tummaa taivasta vasten – vain kaksi väriä

Linjojen ja muidenkin kuin punaisen ja sinisen värin käyttö nostaa tämän kuvan tavallisesta näppäyksestä kiinnostavaksi valokuvaksi.

© Shutterstock

Voit luoda rohkeita, huomiota herättäviä kuvia asettamalla vierekkäin värejä, jotka muodostavat jyrkän kontrastin keskenään. 

Vaikutelma on tehokkain, jos rinnastat värispektrin vastakkaisilla laidoilla olevaa kahta väriä, kuten punaista ja vihreää tai sinistä ja oranssia. 

Yleisesti ottaen yksinkertaiset yhdistelmät ovat voimakkaimpia, ja mitä kylläisempiä värit ovat, sitä selkeämmin aihe erottuu.

3. Kuvaa mustavalkoisena – niin saat hyviä värikuvia

Kameran näyttö mustavalkoasetuksella

Usko tai älä, mutta värikuvia kannattaa kokeilla kuvata mustavalkoasetuksella. 

Yleisesti ottaen värikuvat vaativat harkitumpaa sommittelua kuin mustavalkoiset, mutta sommittelukykyään voi harjoittaa valitsemalla kuvasävyksi Harmaasävyt ja tarkkailemalla kameran näyttöä kuvattaessa. 

Kun värejä ei näy, muotoihin ja linjoihin tulee kiinnittäneeksi enemmän huomiota, ja hyvän sommitelman aikaansaaminen helpottuu. 

Muista kuitenkin ottaa raakakuvia, sillä muuten kuvasi jäävät pysyvästi mustavalkoisiksi.

Lue myös: Adobe RGB vai sRGB? Näin löydät sopivan väriavaruuden

Näin saat väriä kuviisi

Samanaikaisesti kun kuvankäsittelyohjelmat kehittyvät entisestään, kamerat pystyvät yhä tarkemmin tallentamaan todellisuuden värit. Nykyään useimmat kamerat pystyvät toistamaan jokaisesta perusväristä tuhansia sävyjä. 

Digikuvan uudessa numerossa 10/2018 annamme runsaasti ohjeita, joilla saat hyvät värit kuviisi – sekä kuvausvaiheessa että kuvankäsittelyn avulla. 

Väriä valokuviin
LUE LISÄÄ DIGIKUVASTA

Jutussa kerrotaan, kuinka värejä käytetään valokuvauksessa.

Tilaa Digikuva, niin voit lukea lehteä mobiililaitteilla Wype-sovelluksen kautta. Samalla pääset lukemaan Digikuvan kymmenen uusinta numeroa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!