Pisarat valuvat alas lehteä pitkin
© Holger Svend Anderson

3 hyvää syytä aloittaa makrokuvaus

Makro-objektiivit tarjoavat monia etuja muihin objektiiveihin verrattuna. Niiden avulla voidaan kuvata kohteita, jotka olisivat mahdottomia ikuistaa tavallisilla objektiiveilla. Lue lisää ja katso, miksi makrokuvausta kannattaa kokeilla.

tiistai 31. toukokuuta 2022 teksti H. Anderson

1. Tuo esiin yksityiskohtia, joita ei yleensä pysty paljain silmin näkemään

Makro-objektiivin avulla voidaan tutkia muuten näkymättömissä pysyttelevää maailmaa, jota ei pystytä kuvaamaan tavallisilla objektiiveilla. 

Makrokuvaajat zoomaavat yksityiskohtiin, joita ei pysty paljain silmin näkemään tai joihin emme yleensä kiinnitä huomiota arjessamme. 

Ne voivat olla esimerkiksi yksityiskohtia silmissä, kukan terälehdissä, riippulukossa tai taideteoksessa.

meripihkanvärinen silmä katsoo valoa kohti

Oikeat makro-objektiivit tuottavat kuvan kennolle vähintään 1:1-suhteessa, mutta jotkin objektiivit voivat suurentaa kuvaa vielä enemmän.

© Shutterstock

2. Makro-objektiiveilla saa erittäin teräviä kuvia

Makrokuvaukseen tarkoitetut erikoisobjektiivit pystyvät yleensä paljoon muuhunkin kuin toistamaan kohteen luonnollisen kokoisena 1:1-suhteessa. Ne kuuluvat usein myös polttovälinsä terävimpiin objektiiveihin.

Sony-järjestelmäkameroihin on saatavana esimerkiksi suosittu 90mm F2.8 -objektiivi, joka on yksi markkinoiden terävimmistä, ja sitä käyttävät myös useat muotokuvaajat. 

Kun oikea makro-objektiivi on hankittu, käytössä on veitsenterävä objektiivi, jota voidaan käyttää muuhunkin kuvaukseen. 

>Lue lisää Näin valitset oikean objektiivin 

Lukossa oleva avain

Makro-objektiiveja on saatavilla monilla eri polttoväleillä, joista perinteisin on 105 mm. 50 mm:n objektiivia voidaan käyttää muotokuviin, mutta niillä voi ottaa mukaan myös enemmän taustaa, kuten tässä. 

© Shutterstock

3. Korosta yksityiskohtia sopivilla välineillä

Makrokuvaus on paljon muutakin kuin kukkia ja perhosia. Esimerkiksi paljon yksityiskohtia sisältävistä kohteista voi saada kiinnostavia lähikuvia ilman kalliiden makro-objektiivien ostamista.

Niiden sijaan voidaan käyttää useita eri menetelmiä. Yksi niistä on loittorengas, joka pidentää objektiivin ja kameran kennon välistä etäisyyttä. Tällöin muuttuu myös objektiivin tarkennusetäisyys.

 >Lue lisää Kaikki tietämisen arvoinen makrokuvauksesta

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!