Naisvalokuvaaja
© Shutterstock

3 vinkkiä terävämpiin kuviin

Kuvaamisen jakaminen kolmeen vaiheeseen tuottaa terävämpiä kuvia. Opastamme, miten kuvan terävyyttä voidaan edistää ennen ja jälkeen kuvaamisen sekä sen aikana.

torstai 9. heinäkuuta 2020 teksti Christian Trant

1. Ennnen kuvaamista

Käytä kameran tai objektiivin kuvanvakainta. Se korjaa pienet tärähdykset ja siksi siitä on hyvä aloittaa, kun halutaan teräviä kuvia. 

Toiminto on erityisen hyvä, kun käytetään pitkiä polttovälejä, jolloin objektiivit ovat usein painavia, sekä myös pitkillä valotusajoilla.

Kuvanvakain korjaa tärähdyksiä siirtämällä objektiivin yhtä linssiä. Joidenkin objektiivien kuvanvakain toimii yhteistyössä kameran kuvakennon kanssa. 

> Lue myös: Näin toimii kameran kuvanvakain

Kuvaaja säätää kameran asetuksia

Kuvanvakain on välttämätön, kun valotusajan nimittäjä on pienempi kuin kaksinkertainen polttoväli, esim. 1/200 sekunti 100 mm:llä.

© Shutterstock

2. Kuvattaessa

Käsivaralta kuvattaessa kuvien terävyys paranee, kun kameraa pidellään oikein. 

Kameraa pidellään molemmin käsin ja kädet tuetaan vartaloon. Samalla kannattaa tehdä itselleen palvelus ja kuvata raakamuotoon. 

Kun kuvat tallennetaan raakatiedostoiksi (raw), saadaan kuvaan paljon enemmän sävyjä. Jälkikäsittelymahdollisuudet ovat paljon paremmat.

Lue myös: 5 hyvää syytä kuvata raakamuodossa

Valokuvaava mies

Käsivaralta kuvattaessa kannattaa käyttää omaa vartaloa jalustana. Kuvista tulee terävämpiä, kun kameran annetaan levätä omaa rintaa vasten.

© Shutterstock

3. Kuvaamisen jälkeen

Kuvan lopullista terävyyttä voi hioa vielä kuvankäsittelyssä. Se pätee varsinkin silloin, kun kuvat on tallennettu raakamuodossa. 

Terävyyttä voidaan säätää tarkasti Photoshopin Älykäs terävöinti -toiminnolla. Sillä voidaan säätää terävyyttä erikseen esim. valo- ja varjokohdissa. Se on erityisen hyödyllinen, jos kohteessa on monia yhtenäisiä värialueita.

Terävöi kuva vasta aivan viimeiseksi, kirkkauden, värien ja kuvakoon säätämisen jälkeen. Kaikki nämä nimittäin vaikuttavat terävyyteen.

Lue myös: Parhaat ilmaisohjelmat kuvankäsittelyyn

Opas teräviin kuviin

Digikuvan numerossa 11/2020 kerromme lisää siitä, miten teräviä kuvia tehdään, kun tekeminen jaetaan kolmeen osaan. Näytämme, miten kuvan terävyyttä voidaan edistää ennen ja jälkeen kuvaamisen sekä sen aikana. 

Nyt voit saada Kehity kuvaajana -kirjan sekä 3 numeroa Digikuvaa yhteishintaan 13,90! Digikuvan uusi valokuvausopas nimeltään Kehity kuvaajana neuvoo ottamaan upeita kuvia kiinnostavista kohteista ja aiheista, mm. luonnosta, ihmisistä, maisemista ja yötaivaasta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!