lumikide

Lumikiteet sisältävät monia hienoja yksityiskohtia, jotka voi vangita menemällä hyvin lähelle.

© Shutterstock

Digikuvan joulukalenteri: neljäs luukku

Joulu on lähellä. Digikuvan joulukalenterissa on jokaiselle joulukuun sunnuntaille valokuvaushaaste, jota kannattaa kokeilla. Viimeisenä kuvaustehtävänä on lumikiteen ikuistaminen.

keskiviikko 18. joulukuuta 2019 teksti Poul Siersbæk

Talviseen aikaan on mahdollisuus ottaa erityislaatuisia makrokuvia, jotka luovat sekä seikkailun että joulun tunnelmaa.

Jos maassa on lunta, voit kuvata yksittäisiä lumihiutaleita, jotka koostuvat fantastisen muotoisista lumikiteistä.

Toivomme, että jaat otoksesi kanssamme – joko Instagramissa, jossa voit tägätä diginordic, tai jatkuvassa kuvauskilpailussamme.

Kukaties kuvasi lumikiteistä julkaistaan lehdessämme tai Digikuvan Instagramissa!

>Lue myös: 5 kuvausvinkkiä pakkassäiden varalle

1. Kuvaa yksittäinen lumikide

lumikide

Tumma tausta eristää yksittäisen lumikiteen muusta ympäristöstä.

© Shutterstock

Makro-objektiivin avulla saadaan pienet lumikiteet lähelle katsojaa, mutta samaa voi kokeilla myös muilla objektiiveilla, joiden lähin tarkennusetäisyys on pieni.

Koska pieninkin tärinä näkyy makrokuvissa, tarvitaan kamerajalustaa. Päivänvalokin saattaa riittää, mutta jos on pimeää, aseta kirkas lamppu lähelle kohdetta apu- tai jopa päävaloksi.

Jos luvassa on lumisadetta, laita maahan tummaa kangasta, johon lumi voi pudota. Tällä tavalla voidaan yksittäiset lumihiutaleet eristää muusta ympäristöstä.

Voit hämärtää taustaa valitsemalla suuren aukon, kuten F4. Jos syvyysterävyys käy liian pieneksi, valitse pienempi aukko, esim. F8.

> Lue myös: 10 hauskaa makrokohdetta kuvattavaksi kotona

2. Kuurankukkia ikkunoissa

jääkide

Kauniita jääkukokuvioita löytyy ikkunoista varsinkin aamuisin.

© JumpStory

Toinen ilmeinen vaihtoehto on mennä pakkaspäivänä lähelle ikkunoiden jääkukkia, joita voi kuvata sekä sisältä- että ulkoapäin.

Kuvaamalla sisäpuolelta voidaan saada aikaan kaunis vastavalo samalla, kun taas muita värejä ja yksityiskohtia saadaan esiin kuvaamalla ulkona myötävaloon.

Jos kameran automaattitarkennuksella on vaikeuksia kiteisiin tarkentamisessa, tarkenna käsin. Sijoitu siten, että objektiivin etulinssi on samassa tasossa eli samansuuntainen kuin ikkunaruutu. Kannattaa kuitenkin kokeilla eri kuvakulmia suhteessa valoon.

> Lue myös: Näin saadaan makrokuvista teräviä

3. Kuuraa kaikkialla

kuura

Kuurasta saa kivoja lähikuvia, ja homma voi hoitaa ilman makro-objektiiviakin.

© JumpStory

Jos lunta ei näy eikä kuulu, älä menetä toivoa. Talvi tarjoaa silti monia hyviä mahdollisuuksia tunnelmallisiin kuviin.

Jos liikut pihalla tai metsässä auringonnousun aikoihin, kun mittarissa on miinusasteita, kuuraa on kaikkialla luonnossa.

90 mm:n makro-objektiivi on yliveto, mutta pakettiobjektiivillakin voi saada mukavia lähikuvia.

Jos kuvaat makro-objektiivilla, käytä jalustaa. Pakettiobjektiivilla ja 1/60 sekunnin suljinajalla voidaan kirkkaana päivänä helposti saada hyviä yksityiskohtia talteen käsivaralta.

Lumikidettä on hyvä kuvata kohtisuoraan yläpuolelta. Jos käytät jalustaa, on keskipylväs hyvä voida kääntää vaakatasoon ja samalla taittaa jalat leveälle.

> Lue myös: Kuvauslaitteista huolehtiminen pakkasella


Anna palaa!

Toivomme, että nyt innostut menemään ulos ottamaan hienoja kuvia jää- ja lumikiteistä. Muista, että kuviesi ei tarvitse olla samanlaisia kuin tässä jutussa.

Toivomme, että jaat kuvasi kanssamme merkitsemällä meidät Instagramiin (@diginordic) ta tietysti lähettämällä ne kuvauskilpailuumme.

Onnea matkaan!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!