Olemme vihdoin selättäneet pitkän talven, mikä tietää valoisia vuorokausia.
Lintuja voi alkaa kuvata heti omalta kotiovelta alkaen, ja kuvattavaa riittää enemmän kuin kukaan jaksaa ja ehtii.
Tässä jutussa esittelemme neljä yleistä ja monille tuttua, kuvauksellista lintua, jotka on mahdollista löytää ja kuvata kevään aikana.
1. Keltasirkku
Pieni keltasirkku muistuttaa hieman kanarialintua, mikä tekee siitä erittäin kuvauksellisen verrattuna muihin ruskehtavampiin, harmaisiin ja mustiin lintuihin, jotka elävät leveysasteillamme.
Keltasirkku elää metsäalueilla, pelloilla ja niityillä avoimilla paikoilla, jossa on hajanaisia puita ja pensaita. Yleisin se on vanhanaikaisessa maatalousympäristössä ja runsas myös siemenpuustoisilla hakkuuaukeilla, pellonreunoissa ja voimalinjoilla.
Jos kuulet linnun äänen, joka koostuu vähintään kuudesta lyhyestä tsik-äänestä ja sen perään kuuluvasta vähän pitemmästä vihellyksestä.
Tässä ääninäyte ja lisätietoa.
> Lue myös: 3 valokuvattavaa muuttolintua

Keltaisirkun laulu voi vaihdella alueittain.
© Shutterstock2. Silkkiuikku
Silkkiuikut elävät suurempien järvien ja purojen varrella, missä rannalla on runsaasti kasvillisuutta, sekä vuonoissa.
Silkkiuikulla on pitkä kaula ja pitkä, ohut nokka. Kaula ja pää ovat valkeat edestä ja ruskeat takaa. Poskessa on oranssi läikkä ja päässä harja.
Näitä majesteettisen kauniita ja lintuja on erityisen kiehtovaa kuvata keväällä, kun ne tanssivat oman pariutumistanssinsa.
Tässä ääninäyte ja lisätietoa.
> Lue myös: Kuusi kuvauksellista lintua

Silkkiuikulla on pitkä kaula ja pitkä, ohut nokka. Kaula ja pää ovat valkeat edestä ja ruskeat takaa. Poskessa on oranssi läikkä ja päässä harja.
© Shutterstock3. Peippo
Peippo on noin 15 senttimetriä pitkä. Koiras on naarasta värikkäämpi. Sen vatsapuoli on punaruskea ja päälaki sekä niska siniharmaat. Naaras on väriltään harmaanruskea. Molemmilla sukupuolilla on kaksi valkoista siipilaikkua sekä vihreä yläperä. Peipolla on tukeva nokka, joka on koiraalla sininen ja naaraalla tumma.
Etelämpänä se ei ole muuttolintu, mutta Suomen peipot muuttavat talveksi etelään. Vanhan lorun mukaan kesään on puoli kuuta peipposesta. Todellisuudessa ensimmäiset peipot saapuvat jo maalis-huhtikuun vaihteessa. Koiraat muuttavat lyhyemmän matkan ja saapuvat ennen naaraita.
Tässä ääninäyte ja lisätietoa.
> Lue myös: Näin kuvataan lentävää lintua

Koiras kesällä helposti tunnettavissa kirkkaista väreistään, naarailta ja nuorilta linnuilta puuttuu punainen rinnasta ja poskilta.
© Shutterstock4. Kuningaskalastaja
Kuningaskalastajaa voi olla vaikea löytää tai havaita, ja useimmiten se onkin silkkaa onnea. Se on vesistöjen äärellä, erityisesti koskipaikoissa viihtyvä lintu; taitava lentäjä, joka heittelee saaliskalojaan ilmaan saadakseen ne osumaan pää tai pyrstö edellä kurkkuunsa.
Kuningaskalastajan selkäpuoli on metallinhohtoisen sininen, korvaläikät ja vatsapuoli ovat punaruskeat. Leuka ja niskan sivut ovat valkoiset. Linnun pituus on alle 20 cm.
Se on muuttolintu vain siellä missä sen kotijoki jäätyy. Etelä-Suomessa se on säännöllisen levinnäisyysalueensa pohjoisrajalla, joten kannan vaihtelu vuodesta toiseen on suurta. Kuningaskalastaja on Suomen harvinaisimpia pesimälintuja: Suomen pesimäkannaksi on arvioitu 1–15 paria.
Tässä ääninäyte ja lisätietoa.
> Video: Kotkia kuvaamassa Norjassa

Kuningaskalastaja on harvalukuinen pesimälintu jokien varsilla Etelä-Suomessa.
© Shutterstock