Kamera ja kolikoita kuvapankkikuva
© Shutterstock

Kokeile ansaita rahaa myymällä kuvia kuvapankkeihin

Jotkut ansaitsevat elantonsa myymällä valokuviaan kuvapankkeihin kuten Shutterstock, Fotolia ja iStock. Elanto on tiukassa tällä tavalla, mutta kovalla yrittämisellä ja onnella voi tuloja kertyä jonkin verran.

tiistai 10. syyskuuta 2019 teksti J. Vestergaard

Shutterstock-kuvapankki on viimeisten 15 vuoden aikana maksanut noin puoli milliardia dollaria kuvapalkkioita valokuvaajille.

Voisinko minäkin ansaita tällä tavalla?

Me selvitimme asiaa.

> Katso suttuisen epäonnistuneita kuvituskuvia sekä 7 ideoiltaan huonoa kuvituskuvaa.

kamera ja seteleitä objektiivi

Valitettavasti kuvapankkikuvia myymällä rikastuminen on vaikeaa. Se vaatii kärsivällisyyttä, ahkeruutta ja jonkin verran onnea.

© Shutterstock

Kuvapankkikuvien myynnin säännöt

Ensimmäiseksi lukea säännöt, kun haluat myydä kuviasi. Muuten koko homma voi mennä pieleen.

Ensimmäinen ideasi saattaa olla vaikkapa, että tätisi kuva päätyy aikuisten vaippamainokseen tai vastaavaan, täti ei halua.

Jotta vältettäisiin ensinnäkin tällainen, on syytä käydä läpi valokuvapankkien sivustot ja rastittaa ruutu, jonka mukaan kuvaa saa käyttää vain toimituksellisesti (Editorial). Sen jälkeen kuvaa ei saa käyttää mainontaan.

Muista myös, että Suomessa ja monissa muissa maissa ihmisiä saa valokuvata julkisissa tiloissa. Joitakin rajoituksilla voi kuitenkin olla.

Kuvapankit vaativat kaikkien kuvassa olevien henkilöiden suostumuksen julkaisua varten. Tämä pätee myös, jos olet kuvannut esimerkiksi taideteoksen tai helposti tunnistettavan rakennuksen, kuten Eiffel-torni.

Jos kuvissa on alle 18-vuotiaita nuoria, tarvitaan vanhempien lupa – tämä pätee myös silloin, kun kyseessä on oma lapsi. Älä myöskään valokuva tavaramerkkejä ja tuotemerkkejä.

> Lue myös: 5 askelta paremmaksi katukuvaajaksi

Paljonko kuvapankkikuvilla voi ansaita?

Suureen Shutterstock-kuvapankkiin on lähetettävä kymmenen kuvaa, joista seitsemän on hyväksyttävä. Tämän jälkeen voit saada noin 0,20 – 2,55 € per ladattu kuva. Lisäksi on mahdollista saada enintään runsaat sata euroa yksittäisestä valokuvasta, jos sinulla on laajennettu lisenssi.

IStockiin täytyy lähettää hyväksyttäväksi kolme kuvaa, joiden vähimmäiskoko on 1,9 megapikseliä. Tämän jälkeen voit saada hieman alle tai yli kaksi euroa kuvalta, jos myyt muillekin kuin iStockille, jolloin saat 45 % vähittäismyyntihinnasta.

Adobe Stock -palveluun kuvat ladataan fotolia.comin kautta, ja kuvien sallittu minimikoko on 3,8 megapikseliä. Kuvista maksettava hinta on 15 sentin ja kolmen euron välillä kuvaa kohti.

Lue myösParhaat ilmaisohjelmat kuvankäsittelyyn

iloinen naiskuvaaja rahatukku kädessä
© Shutterstock

Millainen kuva on hyvä kuvituskuva?

Jos haluat optimoida mahdollisuutesi myydä valokuvia kuvapankkeihin, kannattaa tarkistaa, mitä ne haluavat.

Yleensä onnellisten ihmisten kuvat toimivat hyvin kuvituskuvina. Voit myös koettaa myydä ns. genrevalokuvia, joissa on jokin teema kuten yksinäisyys, tai kuvia, jotka loistavat poissaolollaan medioissa.

Myös toimintakuvat, ruokakuvat ja työntekoa esittävät kuvat ovat kysyttyjä. Kokeile leikitellä kuvakulmilla mutta älä tee kuvista liian asetetujta ja täydellisiä.

Lopuksi pitää tarkistaa, millaisia kuvia toimistoilta puuttuu juuri nyt. Mene esimerkiksi Shutterstock.com -sivustolle ja tarkista suosituimmat haut. Seuraa myös kotimaista mediaa samalla silmällä.

Esimerkiksi kuvia poliisista ja palokunnasta tarvitaan usein uutisissa.

Kuvaa monista eri kulmista

Kun olet löytänyt hyvän kuvausaiheen tai -kohteen, ota paljon erilaisia kuvia samasta aiheesta.

Ostaja todennäköisesti ihastuu niistä johonkin ja katsoo sitten loputkin kuvasi.

Tällaisessa tapauksessa on hyvä, jos kuvapankilla on valittavanaan monta eri kuvakulmaa samasta kuvasta – se kenties sopii myös kuvan ostajalle.

> Lue myös: Sopivat kamera-asetukset muotokuvauksiin

kokous konttorissa

Stockphotosecrets-median mukaan tämäntyyppisiä kuvia ladattiin eniten vuonna 2018.

© Shutterstock

Älä tee näin myydessäsi kuviasi

Kuvapankit eivät ota mitä tahansa valokuvia. Heillä on melko tiukat vaatimukset kuvien teknisille standardeille.

Siksi on syytä välttää suuren ISO-herkkyyden aiheuttamaa kuvakohinaa tai kennolla olevan pölyhiukkasten aiheuttamia likaläiskiä. Muista myös, että pääkohteen on oltava terävä terävä – muuten kuva joutuu roskiin.

Vältä myös huonoja kuvasommitelmia, alivalotusta sekä heikkoja, tylsiä värejä.

Nyt sinulla pitäisi olla peruseväät myydä valokuvia kuvapankeille.

Lue myösVältä näitä kuutta asiaa muotokuvien käsittelyssä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!