Leppäkerttu lehdellä

Leppäkertut ovat erinomaisia kuvauskohteita.

© Shutterstock

Kuvaussafarille kotipihalle

Aina ei tarvitse matkustaa kauas löytääkseen kauniita ja värikkäitä eläimiä ja kasveja kuvattavaksi. Näin kesällä voi toteuttaa pienimuotoisen kuvausretken vaikka omalla takapihalla. Tässä kolme kesäistä kuvauskohdetta esimerkiksi.

maanantai 15. kesäkuuta 2020 teksti C. Trant

Kotipiha on mitä mainioin paikka löytää valokuvauskohteita.

Siellä on kukkia, hyönteisiä ja lintuja. Nyt opastamme sinua saamaan kauniita kuvia pihan tavallisimmista kohteista.

Lähikuvia pihan hyönteisistä

Mehiläiset, leppäkertut ja perhoset ovat kolme tuttua vierasta useimmissa puutarhoissa. Niistä voi saada hämmästyttäviä kuvia pienellä vaivalla.

Ota esiin makro-objektiivi ja mene hyvin lähelle kohdetta ja tarkenna niin, että hyönteisten pienet yksityiskohdat näkyvät terävinä.

Käytä mieluusti pientä jalustaa, niin kuvat eivät tärähdä. Jos kohde ei liiku, voit nk. tarkennuksen pinoamistekniikan avulla saada kuvaan huomattavasti lisää syvyysterävyyttä, jolloin koko pääkohde toistuu terävänä syvyyssuunnassa.

Ota valokuvasarja vaikkapa leppäkertusta lehdellä. Tarkenna ensiksi leppäkertun sinua lähinnä olevaan osaan ja siirrä tarkennusta joka kuvan välissä muutama millimetri kerrallaan, kunnes sinulla on kuvasarja, jossa kaikki kohteen osat ovat vuorotellen tarkennettuina.

Yhdistä nämä kuvat yhdeksi kuvaksi Photoshopilla. Napsauta vasemmassa yläkulmassa olevaa Tiedosto-valikkokohtaa. Valitse sitten Komentosarjat ja Lataa tiedostot pinoon. Lopeta valitsemalla Yritä tasata lähdekuvat automaattisesti.

> Lue myös: Näin saadaan makrokuvista teräviä

Leppäkerttu lehdellä

Ota kuvasarja, jossa tarkennusta siirretään eteenpäin joka kuvan välissä. Yhdistä kuvat kuvankäsittelyohjelman avulla yhdeksi kuvaksi, jossa pääkohde on terävä kauttaaltaan. Tätä kutsutaan tarkennuksen pinoamistekniikaksi, engl. Focus stacking.

© Shutterstock

Lintukuvia jatkuvalla tarkennuksella

Vaikka linnut istuvat useimmiten paikallaan puussa tai lintulaudalla, kannattaa niitäkin kuvata jatkuvalla automaattitarkennuksella.

Silloin on tarkennus seuraa myös lintujen pieniäkin liikkeitä, kun ne kääntyvät tai vaihtavat asentoa samoilla jalansijoilla.

Kun kameran laukaisinta pidetään puoliksi painettuna ja kamera on AF-C- tai AI-servo-asetuksella, kamera tarkentaa valittuun kohteeseen jatkuvasti.

> Lue myös: Makrokuningatar Anna Ulmestrandin kolme pikavinkkiä

lintu kylpee

Jatkuva automaattitarkennus eli seurantatarkennus auttaa saamaan teräviä kuvia.

© Shutterstock

Pihan kukkaloisto talteen

Pihan kukat ovat kiitollisia kuvauskohteita, mutta automaattitarkennus ei aina takaa onnistumista. Kannattaa vaihtaa manuaaliseen ohjelmaan ja säätää tarkennus renkaan avulla itse.

Tämä johtuu siitä, että automaattitarkennus pyrkii usein tarkentamaan etualalla oleviin elementteihin, mutta vain kuvaaja itse voi tietää, mihin kohti on syytä tarkentaa.

> Lue myös: Parhaat asetukset makrokuvaukseen

punaisia kukkia

Vaihda käsisäätöihin ja tarkenna kohtaan, jonka haluat katsojan huomaavan erityisesti.

© Shutterstock

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!