Metsä ja joki valokuvattiin pitkällä valotusajalla
© Shutterstock

Kolmella muokkausvinkillä maisemakuva kuntoon muutamassa sekunnissa

Luonto on kiehtovien kuvauskohteiden kultakaivos, mutta sieltä otetut kuvat eivät ikävä kyllä aina vastaa odotuksia. Kuvankäsittelyvinkkiemme avulla luontokuvia voi kuitenkin parantaa nopeasti.

keskiviikko 29. tammikuuta 2020 teksti J. Vestergaard

1. Maisemakuvan siistiminen

Yksinkertainen maisemakuva Pohjolasta

Pienimmätkin epäpuhtaudet tai häiritsevät elementit voivat pilata kuvan. Tässä on haluttu keskittyä yksinkertaisuuteen.

© Shutterstock

Otitpa sitten kuva kukista, metsämaisemasta tai luonnon eläimistä, yksi asia pätee aina. Mitä puhtaampi ja yksinkertaisempi kuva on, sitä mukavampi sitä on katsella.

Kuvankäsittelyohjelmissa on erilaisia työkaluja kuvan puhdistamiseen. Esimerkiksi Lightroomissa on Spot Removal -työkalu, jonka voidaan poistaa kuvasta pölyläiskiä ja muita häiritseviä elementtejä.

Valitse ensin työkalu Lightroomin työkalupakista, Develop-osiosta. Sen pikanäppäin on Q. Napsauta sitten poistettavaa täplää ja etsi sitten kuvasta alue, joka voidaan kopioida häiritsevän elementin päälle.

> Katso video: Läiskät pois Lightroomilla

2. Kuvan kontrastin parantaminen

Luontokuva muuttuu usein mielenkiintoisemmaksi, jos siinä on paljon kontrastia. Sitä voidaan lisätä muutamassa sekunnissa.

Yksinkertaisin tapa on vetää Contrast-liukusäädintä oikealla Lightroomin Basic-paneelissa. Se voi hoitaa homman, mutta kontrastin hallitaan on toki olemassa hienostuneempiakin tapoja.

Yksi vaihtoehto on Tone Curve -työkalu. Muokkaa sen käyrästä s-kirjainta lievästi muistuttava. Se korostaa kirkkaita ja tummentaa varjoja sekä lisää dramatiikkaa luontokuviin.

> Lue myös: Valotuksen optimoinnilla kuviin ihanteellinen kontrasti

3. Ei liikaa värejä samaan kuvaan

Yksi yksinkertaisten luontokuvien resepti on tämä: yritä pitää värien määrä kurissa. Yleensä kaksi tai kolme väriä riittävät.

Lightroomin Develop-osion HSL/Color -paneelissa voidaan muokata kuvan värejä.

Esimerkiksi alla olevassa kuvassa on keskitytty kukan heteiden keltaiseen väriin. Kuvan värisävyjä on joskus syytä muokata HSL/Color -paneelin Hue-säätimillä niin, että esimerkiksi sinisestä tulee vihreämpää ja vihreästä sinisempää, jolloin nämä värit jäävät taka-alalle.

Lisää sitten Saturation-säädöillä keltaisten värien kylläisyyttä ja poista vastaavasti kylläisyyttä sinisestä ja vihreästä. Näin saadaan kuva, jossa on vähemmän värejä ja jossa keskitytään yhteen pääkohteen väriin.

Katso video: Värien säätö yksittäin

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!