Salamalla kuvattuja lumiapinoita

Hollantilainen valokuvaaja Marsel van Oosten asetti salamalaitteen kolmen metrin päähän kamerasta. Näin hän hyödynsi oikealta tulleen luonnonvalon sai samalla apinan turkkiin sävyjä. 

© Marsel van Oosten

Siksi kannattaa käyttää irtosalamaa

Erillinen salamalaitte on useimmille tuttu, mutta mitä tarkoittaa off-camera flash? Irtosalama on erilainen ja tehokas tapa valaista kohde, ja sillä voi syntyä ainutlaatuisia kuvia.

maanantai 22. kesäkuuta 2020 teksti S. Winter

Useimmissa aloittelijoiden ja harratajien kameroissa on oma salama, joka ponnahtaa ylös, kun kuvataan heikossa valossa. 

Kameran salamasta tulevaa pientä, jyrkkäsävyistä valonvälähdystä on vaikeata käyttää esim. muotokuvissa. Siksi tosiharrastaja hankkii salamalaitteen, joka voidaan kiinnittää kameraan ja kääntää eri suuntiin. 

> Lue myös: Valitse sopiva salamalaite

Mikä on irtosalama eli off-camera flash?

Salamalaitetta voidaan toki käyttää myös irti kamerasta eli irtosalamana, englanniksi  off-camera flash.

Näin kohde voidaan valaista useilla mielenkiintoisilla tavoilla, esim. takaa, alta tai sivulta, vähän samaan tapaan kuin studiokuvaaja tekee. 

Irtosalama voidaan sijoittaa niin kauas kohteesta ja niin pienitehoisena, että se muistuttaa päivänvaloa. Kuvasta tulee siten hyvin luonnollinen. 

Lue myös: Suuri salamasanakirja – tärkeimmät termit

Miten irtosalamaa käytetään? 

Salamalaite ja johto

Kympin pari maksava salamajohto on monipuolinen lisävaruste. Sen avulla salama voidaan laukaista, kun se on irti kamerasta.

© Shutterstock

Irtosalamaa voidaan käyttää monin tavoin. Helpointa on yhdistää kamera ja salamalaite johdolla. Niitä on 1–30 metrin pituisina.

Lyhyttä johtoa käytetään, kun otetaan esim. makrokuvia eikä salamalaitetta käytetä kaukaa, ja pitkää, jos otetaan esim. muotokuvia tai kuvataan eläimiä.

Etäisyyttä ei tarvitse miettiä, jos hankitaan langaton lähetin ja vastaanotin. Ne kiinnitetään kameran päälle ja salaman kantaan.

> Lue myös: Näin toimii salamatäsmäys

Valon mestarin haastattelu Digkuvassa

Hollantilainen luontokuvaaja Marsel van Oosten käyttää irtosalamaa erottautuakseen muista kuvaajista.

Hän käytti kolmen metrin etäisyydellä ollutta salamalaitetta ylinnä tässä artikkelissa olevassa kuvassa lumiapinan selän valaisemiseen.

Tämä kuva varmisti hänelle Wildlife Photographer of the Year -tittelin samannimisessä arvostetussa kilpailussa. 

Digikuvan numerossa 10/2020 on laaja Marsel van Oostenin haastattelu. Hän kertoo mm. miten vaihtoi hyvin palkatun työnsä valokuvaajan epävarmaan tulevaisuuteen ja miksi apinat ovat hänen suosikkikohteensa.

Nyt voit saada Kehity kuvaajana -kirjan sekä 3 numeroa Digikuvaa yhteishintaan 13,90! Digikuvan uusi valokuvausopas nimeltään Kehity kuvaajana opastaa kuvaamaan kiinnostavia kohteita, kuten ihmistä, luontoa ja maisemia.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!