ranta pelastustorni kuunvalo

Kuunvalossa voidaan saada unenomaisia maisemakuvia, joissa on viileää valoa, pehmeät varjot ja tähtiä taivaalla.

© Digikuva

3 syytä hyödyntää kuunvaloa maisemakuvauksessa

Moni kuvaaja pitää auringonlaskun kauniista, herkästä valosta, mutta miten on öisen täydenkuun valon kanssa? Tässä on kolme hyvää syytä kokeilla maisemakuvausta kuunvalossa.

maanantai 15. helmikuuta 2021 teksti S. Winter

Jokainen valokuvaaja tietää, että maisemat ovat kauniimpia hämärässä kuin päivänvalossa, mutta on olemassa myös kolmas vaihtoehto: odottaa pimeää ja kuvata kuunvalossa.

Se saattaa kuulostaa uskomattomalta, mutta täydenkuun valo on itse asiassa melko kirkasta, ja 20-30 sekunnin valotusajalla voi saada kuvia, jotka näyttävät melkein siltä kuin ne olisi otettu päivänvalossa.

Tällä menetelmällä on useita etuja, ja alla kerromme, miksi.

> Lue myös: Ota hienoja kuukuvia

1. Kuutamo ei ole harvinainen ilmiö

Yökuvien ottamisen ajankohta on hyvin olennainen kuun ja taivaan kirkkauden vuoksi. Kuunvalo on heikoimmillaan juuri kuun noustessa, ja samalla taivas on kirkkaimmillaan. Mitä korkeammalle kuu nousee, sen voimakkaampaa sen valo on. Täysikuu nousee samaan aikaan kuin aurinko laskee.

Suosittelemme kuvaamaan silloin kun kuu on vähintään 90-prosenttisesti täysi. Tähän on mahdollisuus noin neljänä yönä kuukaudessa, jos sää on selkeä.

2. Tavallisella objektiivillakin onnistuu

Toisin kuin Linnunrataa kuvattaessa, joissa vaaditaan valovoimaista laajakulmaa, voidaan kuutamokuvauksessa käyttää vaatimattomampiakin objektiiveja, kuten vaikkapa tavallisia pakettiobjektiiveja.

Täiskuun aikana valoa on niin paljon, että voit käyttää esimerkiksi F4- tai F5,6-aukkoa ja saada silti hyvin valottuneita kuvia. Samalla voit vähentää ISO-herkkyyttä huomattavasti, jolloinka kohinaa ei synny juurikaan.

> Lue myös: Tähtitieteellisiä ilmiöitä kuvattavaksi vuonna 2021

Ranta, kuvaaja kamera ja jalusta

Ranta aukeaa itään, ja koska kuu nousee idästä, tiedämme, että on oltava valmiina jo alkuillasta. Myöhemmin tästä oli näkymä pilvettömälle taivaalle ja 94-prosenttinen täysikuu. 

© Digikuva

3. Upeita maisemakuvia

Viimeisenä mutta varmasti ei vähäisimpänä vinkkinä voimme vakuuttaa, kuutamossa voit saada aivan erilaisia ​​maisemakuvia kuin olet mihin olet tottunut.

Kuunvalo tuottaa sekä viileämpiä että pehmeämpiä sävyjä kuin päivänvalo, ja jos olet onnekas, saat kuviisi tähtiä, jotka pilkottavat kuun yläpuolella.

Lisää kuunvaloa Digikuvassa

Digikuvan numerossa 3/2021 kerromme lisää maisemakuvauksesta kuunvalossa. Olimme kuutamokävelyllä kameran jalustan kanssa, ja voit lukea kaiken kokemuksistamme uusimmasta numerosta.

Autamme sinua kuutamokuvauksen suunnittelussa kuun vaiheiden ja taivaan kiertoradan mukaan. Näytämme myös, kuinka kamera asetetaan kuutamokuvaustilaan.

Nyt voit saada Kehity kuvaajana -kirjan sekä 3 numeroa Digikuvaa yhteishintaan 13,90!

Kirja sisältää monia opasartikkeleita kaikenlaisiin kuvausaiheisiin ja -kohteisiin.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!