Tähtiefekti viiniköynnöksen läpi
Tähti viiniköynnösten lomassa

Oikeilla asetuksilla voit luoda kuviisi upeita valotehosteita.

7 niksiä maisemakuvien parantamiseen

Useimmat valokuvaajat unelmoivat kauniista maisemakuvista. Siksi tässä on seitsemän helppoa vinkkiä pienistä asioista, joiden avulla saat parempia kuvia luonnossa.

perjantai 17. syyskuuta 2021 teksti L. Hagemann

Vaikka terävä sommittelu ja oikea valaistus ovat (lähes) aina kaiken A ja O, kun on kyse maisemakuvaamisesta, käytettävissä on myös helppoja vinkkejä, jotka parantavat maisemakuvaa entisestään.

Olemme koonneet seitsemän tehokasta kameravinkkiä – asetuksia, joita voit muuttaa kamerassa päästäksesi uudelle tasolle maisemakuvaajana.

1) Luo tähtiefekti pienemmällä aukolla

Kun aurinko paistaa tiheiden lehtien läpi ja luo kuvaan hienon tähtitehosteen, se voi tuoda uutta eloa muuten hieman tylsään maisemakuvaan.

Luot tähtiefekti pienentämällä aukkoa, esim. F16:aan tai pienempään. Valoefektin syntyminen riippuu mm. objektiivistasi.

> Lue myös: Näin luot valokuviisi hienon tähtitehosteen

2) Ota suihkumyssy esiin sateessa

Pidä kameralaukussasi aina mukana muovipussi, tai suihkumyssy olisi vielä parempi. Se on painonsa arvoinen kultaa, kun alkaa sataa vettä, ja kamera täytyy suojata kosteudelta.

Amerikkalainen highway kullankellertävässä maisemassa
Tie, jolla ei ole loppua

Teleobjektiivi on tiivistänyt perspektiiviä amerikkalaismaisemassa, mutta yksinkertaisella niksillä saadaan myös näkymä laajenemaan.

3) Kokeile panoraamaa pystysuunnassa

Monet käyttävät maisemakuvissa teleobjektiivia, jonka hyvä puoli on, että se vetää maiseman etualan, keskiosan ja taustan yhteen ja tiivistää perspektiiviä. Se näyttää hienolta. Vastineeksi joudut uhraamaan jotakin sivuilta, kun et saa kaikkea mukaan kuvaasi.

Yksi tapa saada molempien parhaat puolet on kuvata pystysuunnassa. Käännä siis kamera pystyyn, mutta luo panoraamakuva kuvaamalla vasemmalta oikealle.

> Lue myös: Kaikki tietämisen arvoinen panoraamakuvauksesta

4) Kädet ylös (panoraamassasi)

Kun panoraama tuli mainittua, tässä on pieni vinkki: Ota kuva kädestäsi panoraamasarjan alussa ja lopussa, niin näet helpommin, mistä se alkaa ja mihin se päättyy.

5) Valitse suorakatselu terävää tarkennusta varten

Kun käytät suorakatselua, kamera tarkistaa tarkennuksen suoraan kennolle eikä kameran pohjassa olevaan automaattitarkennusmoduuliin. Siten voi itse asiassa hieman tarkemman tarkennuksen ja paremman terävyyden. Peilitön järjestelmäkamera käyttää aina suorakatselua.

Polarisaatiosuodin sinistä taivasta vasten
Ylös siniseen

Polarisaatiosuotimella voi saada kuvattua kauniin sinisen taivaan, mutta sitä voi käyttää paljon muussakin kuin maisemakuvauksessa.

6) Käytä polarisaatiosuodinta usein

Polarisaatiosuotimia käytetään perinteisesti vaimentamaan kiiltävien pintojen, kuten veden heijastuksia tai kuvatessa kirkkaansinistä taivasta auringonpaisteessa. Voit kuitenkin käyttää polarisaatiosuodinta säännöllisesti maisemakuvissa, koska sillä on kuviin usein positiivinen vaikutus. Se voi esimerkiksi auttaa häiritsevissä valonheijastuksissa tai tehdä kuvasta yksinkertaisesti elävämmän ja selkeämmän.

> Katso myös: Ota kaikki irti polarisaatiosuotimesta (ainoastaan tilaajille)

7) Etsi polkupyörän kuormakiinnike

Ehkä tiedät kikan, jossa jotakin raskasta, esimerkiksi kameralaukkusi, ripustetaan kuvausjalustan koukkuun, jotta se pysyy paikallaan. Niksi on edelleen käyttökelpoinen, mutta sen haittapuolena kameralaukku saattaa roikkua ja heilua ilmassa aiheuttaen tärinää kuviin.

Sen voi kuitenkin ratkaista helposti ottamalla mukaan kuminauhan, jota käytetään esimerkiksi polkupyörän tavaratelineessä. Kameralaukku voidaan kiinnittää sillä niin, että laukku on maassa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!