1. Piipahda lähimetsässä
Jos siirryt välillä tietoteknisistä polkujärjestelmistä oikeille metsäpoluille valokuvaamaan eläimiä tai maisemia, se vaatii ehdotonta hiljaisuutta – ja useimmille suomalaisille sitä myös riittää.
Jos onnistut pääsemään lähelle kettua tai jänistä, suosittelemme jatkuvan tarkennuksen käyttöä. Tällä tavalla kamera pystyy seuraamaan eläimen liikkeitä.
Tätä kutsutaan myös seurantatarkennukseksi ja 3D-seurannaksi. Se auttaa saamaan teräviä valokuvia myös eläinten liikkeistä.

Kettu liikkuu usein peltoaukeilla, joilla on puita, kun taas pesäkolot ovat rinteillä. Se on aktiivisimmillaan aikaisin aamulla ja myöhään illalla.
© Shutterstock2. Kamera mukaan veden äärelle
Monilla rannoilla on ainakin johonkin aikaan vuorokaudesta vähän ihmisiä, mikä on luonnollisesti hyvä asia maisemakuvauksen kannalta. Veden äärellä on lukemattomia vaihtoehtoja makro-, maisema- ja muotokuvaukseen.
Jos haluat kuvata auringonlaskua veden äärellä, suosittelemme vähintään 1,5 sekunnin valotusaikaa. Pitkä suljinaika nimittäin pehmentää vedenpinnan kuvissa. Pitkiin aikoihin pääsemiseksi auringon vielä paistaessa on pakko käyttää suuritehoista eli tummaa harmaasuodinta, esim. kahdeksan aukkoa valoa himmentävää mallia sekä samalla tietenkin kamerajalustaa.
> Lue myös: 5 vinkkiä, joilla auringonlaskukuvista tulee parempia

Maisemakuvasta pitää saada mahdollisimman terävä. Siksi on syytä valita aukkoarvoksi F8–F16. Näin kuvaan saadaan myös sen vaatima syvyysterävyys.
© Shutterstock3. Tee löytöjä kotipihalla
Kevät koputtaa ovelle, ja luonto herää henkiin myös kotipuutarhassa – jossa voi olla yksin tarkkailemassa leppäkerttuja, mehiläisiä, perhosia ja kasveja. Kokeile kuvata pieniä hyönteisiä ensin ylhäältä ja sitten sivulta ja katso, miten kuvat eroavat toisistaan.
Jos kuvaat käsitarkennuksella, kiertämällä tarkennusrengasta, voi nähdä, kuinka hyönteinen toistuu terävänä ja tausta hämärtyy samalla.
> Lue myös: 5 vinkkiä makrokuvaukseen älypuhelimella

Hyönteisten kuvaamiseen ei välttämättä tarvita makro-objektiivia. Teleobjektiivilla voi myös kuvata makrokohteita menemättä liian lähelle niitä.
© Shutterstock