maisemakuva kultainen hetki

Kultaisen hetken aikana otetut maisemakuvat ovat kauniita, koska silloin värit pääsevät loistamaan niissä.

© Shutterstock

Näin saat hienoja kultaisen hetken kuvia

Aurinkoisella säällä on kaksi kertaa vuorokaudessa niin kutsuttu kultainen hetki, joka lämpimällä ja pehmeällä valollaan houkuttelee valokuvaajia.

perjantai 10. toukokuuta 2019 teksti S. Winter

Jos taivas ei ole pilvessä, me valokuvausharrastajat saamme aamuin illoin nauttia hienosta valosta. 

Auringonnousun jälkeistä ja auringonlaskua edeltävää ajankohtaa kutsutaan kultaiseksi hetkeksi, jolloin päivänvalo on pehmeää ja kullankeltaista. Tämä tarjoaa oivat olosuhteet monen tyyppiselle valokuvaukselle.

Kultaisen hetken aikaan aurinko paistaa matalalta, joten kannattaa ottaa huomioon pari seikkaa, jotteivät valokuvat valottuisi väärin tai ettei niihin tulisi väri- tai objektiivivirheitä. 

Tässä neljä vinkkiä aiheesta. 

> Lue myös: Kuusi kuvausvinkkiä sinisiin hetkiin

1. Sovellus auttaa kultaisen hetken löytämisessä

pieni tyttö kultainen hetki

Kultaisen hetken pehmeä valo sopii muotokuvaukseen. Lämmin valo korostaa ihonsävyjä, eikä kovia ja jyrkkiä varjoja synny. 

© Shutterstock

Kultainen hetki ei kestä pitkään, joten kuvaamiseen kannattaa valmistautua huolella ja hyvissä ajoin. 

Kultainen hetki alkaa ja loppuu hieman eri aikaan vuodenajasta ja maantieteellisestä sijainnista riippuen. Sen tarkemman ajoituksen omassa kuvauspaikassaan voi tarkistaa mobiilisovelluksista, esim. The Photographer's Ephemeris, josta on iOS- ja Android-versiot täällä.

Kun sovellus avataan, se käyttää puhelimen paikannustietoja, minkä jälkeen se piirtää viivoja Google-karttaan ja näyttää, milloin aurinko nousee ja laskee missäkin.

> Lue myös: 3 vinkkiä, joilla auringonlaskukuvista tulee parempia

2. Älä kuvaa suoraan päin aurinkoa

Laventeleita kultainen hetki

Kultaisen hetken sävyjä kannattaa hyödyntää kuvaamalla myötä- tai sivuvaloon. 

© Shutterstock

Kultaisen hetken aikana kannattaa kuvata myötä- ja sivuvaloon. Kauneinta jälkeä syntyy, kun kuvataan sitä, mihin auringonvalo osuu – maisemia, rakennuksia, ihmisiä ja kasvillisuutta. 

Kuvat myös yleensä valottuvat oikein silloin kun kontrastit eivät ole jyrkkiä, kuten ne vastavalossa ovat. 

Lisäksi kun kuvataan poispäin auringosta, eivät suorat valonsäteet pääse aiheuttamaan linssien sisäisiä heijastuksia kuviin. 

Lue myös: 3 tekijää, jotka ennakoivat värikästä taivasta

3. Käytä vastavalosuojaa

Kukkia auringossa

Kun kuvataan esim. kasvien läpi matalalta paistavaa aurinkoa vastavaloon, on syytä käyttää vastavalosuojaa estämään linssiheijastuksia. 

© Shutterstock

Edellisistä varoituksista huolimatta joskus on syytä kuvata myös vastavaloon, esim. kohdetta, jonka läpi aamu- tai ilta-aurinko paistaa; sellainen voi olla vaikkapa puu tai kukka – taikka ihminen.

Vastavaloon otetuissa kuvissa on oma tunnelmansa, mutta ikävien heijastusten mahdollisuus on suuri. Siksi kannattaa kiinnittää objektiiviin vastavalosuoja. Etunurkassa on sen käyttöohjeet. 

Alkuperäiset, merkkikohtaiset suojat ovat parhaita, koska ne on suunniteltu määrätyille polttoväleille eivätkä ne näy kuvan kulmissa tummentumina.

Lue myös: 3 kuvausvinkkiä – kun aurinko paistaa matalalta

4. Säädä valkotasapaino käsin

Hieno kuva kultainen hetki

Lämpimiä sävyjä voidaan korostaa pilvisen sään ja varjoalueiden valkotasapainoasetuksella. Tarkista välillä, millaista jälkeä näin syntyy. 

© Shutterstock

Kultaisen hetken aikana kuvattaessa pyrkii valkotasapainoautomatiikka kompensoimaan kohteen lämpimiä sävyjä tuomaan kuviin viileitä värisävyjä, ja tämä voi pilata kaiken.

Siksi valkotasapaino on syytä säätää päivänvaloasetukselle. Jos lämpimiä sävyjä halutaan korostaa erityisen paljon käyvät pilvisen sään ja varjokohtien asetukset myös. 

Jos kuvataan raakatiedostoja, voidaan valkotasapaino säätää kuvankäsittelyssä, mutta siltikin kannattaa säädön olla oikean suuntainen jo kuvaushetkellä, sillä valkotasapainosäätö voi vaikuttaa myös valotukseen sekä keltaisten ja oranssien toistuvuuteen kuvissa.

Lue myös: 7 hyvää maisemakuvausvinkkiä

Kultaista hetkeä kuvataan Digikuvan videosarjassa

Jos olet Digikuvan tilaaja, voit saada oppia kultaisen hetken kuvaamiseen Mads Peter Iverseniltä, joka on maisemakuvauksen ammattilainen.

Uudessa videosarjassa Iversen perehdyttää katsojansa luonnonilmiöihin, joita voi kuvata Pohjoismaissa. Hän antaa neuvoja ja ideoita kuvasommittelun ja tekniikan osalta, ja lisäksi hän esittelee onnistuneimpia maisemakuviaan.

Videosarja on Etunurkassa täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!