Muotokuvassa nuori nainen

Tyylikkäiden, luonnollisten muotokuvien ottamiseen on olemassa monia keinoja – tässä annamme 3 + 1 vinkkiä. 

3 vinkkiä muotokuvaukseen

Tarkennus, poseeraus ja kasvonilmeet täytyy hallita hyvin, jos klassisesta kuvausaiheesta halutaan ottaa kaikki irti. Tässä 3 helppoa mutta olennaista vinkkiä muotokuvaukseen.

torstai 30. elokuuta 2018 teksti S. Winter

Monen asian pitää onnistua yhtaikaa, kun ihmisestä halutaan hyvä kuva aivan läheltä. 

Ainakin valaistuksen, tarkennuksen ja mallin ilmeiden on on oltava kohdallaan kuvia otettaessa, sillä niitä ei jälkikäteen muutella.

Ihmisten välistä jännitettä voi olla mahdoton hallita, mutta kunhan tietää asetukset kuin omat taskunsa, perehtyy hieman valaistukseen ja poseeraamiseen ja keksii vielä pari omaa niksiä, niin yhteistyö mallin kanssa kyllä onnistuu. 

Kelvottoman ja kiinnostavan muotokuvan ero voi olla joskus kovin pieni ja kiinni jostain erityisestä yksityiskohdasta, kuten valon heijastumisesta mallin silmistä tai jalkojen asennosta. 

Tässä kolme olennaista, poseeraamiseen liittyvää vinkkiä, joiden avulla mutokuviin tulee varmasti uutta säihkettä. 

1. Käsille tekemistä

Huolehdi siitä, että mallin käsillä on jotain tekemistä. Veltosti roikkuvat kädet voivat pilata muotokuvan. 

Luontevaan asentoon voi pyrkiä pyytämällä mallia ojentamaan kaulaansa, napittamaan hihat tai käärimään ne ylös. Kaulahuivin löyhentäminen voi myös näyttää hyvältä kuvassa. 

Muotokuvasta voi saada luonnolisen myös niin, että malli laittaa kätensä lanteilleen.  

Lue myös: Näin otetaan muotokuvia studiosalamoilla

2. Liikettä malliin

Jos malli seisoo jäykkänä, häneen pitää saada liikettä – se tuo energiaa ja rentouttaa tilannetta.

Laita musiikkia soimaan, jos mahdollista. Se voi kohottaa tunnelmaa. 

Pyydä mallia laittamaan jalat ristiin, koukistamaan toista jalkaa ja kääntämään harteita hieman. Se saa kuvattavan näyttämään kiinnostavammalta kuin se, että hän seisoisi tikkusuorana.

3. ”Katso minua, älä kameraa”

Esittele mallille ennalta kaikki poseerausasennot ja pyydä häntä katsomaan sinuun eikä kameran linssiin. 

Ihmisen katsoessa toista ihmistä katse on kiinnostavampi kuin silloin, kun ihminen vain tuijottaa kylmin silmin johonkin esineeseen, kuten kameraan. 

> Lisää valokuvausniksejä

Lisävinkki: näytä, mitä tarkoitat!

Yksi tärkeimmistä asioista mallin opastamisessa on se, että kuvaajan tulee itse ensin näyttää mallilleen jokainen asento. 

Silloin malli ymmärtää tarkkaan, mitä kuvaaja hakee ja haluaa, ja kuvaustunnelmakin pysyy hyvänä, kun kuvaaja ei vain seiso kameran takana ja jakele käskyjä. 

muotokuvausopas Digikuva

Suuri muotokuvauskurssi Digikuvassa

Digikuvan uudessa numerossa 14/2018 on intensiivinen muotokuvauskurssi, jonka voi käydä viikonlopun aikana.

Lähdemme liikkeelle yksinkertaisesta muotokuvasta luonnonvalossa, etenemme muotokuvaukseen taustalla ja salamalla, ja lopuksi käsittelemme studiomuotokuvauksen, jossa tarvitaan kahta salamalaitetta flash.

Saat teknisiä vinkkejä, ja olemme myös lisänneet lehden sivuille pari luovaa ideaa, joiden toteuttamisessa tarvitaan prismaa ja pitkiä valotusaikoja.

Osta irtonumero lehtipisteestä tai tee lehtitilaus, niin saat kätevän tilaajalahjan sekä 3 numeroa Digikuvaa kotiin kannettuna, yhteishintaan 14.90. Tutustu tarjouksiin täällä.

Samalla pääset lukemaan Digikuvan uusimmat numerot Wype-mobiilisovelluksen kautta sekä pääset käyttämään Etunurkkaa , jossa on yli 500 videokurssia valokuvauksesta ja kuvankäsittelystä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!