muotokuvaus

Muotokuvien ottamiseen ei ole vain yhtä tapaa, eikä ole myöskään olemassa erityisiä "muotokuvausobjektiiveja".

© Shutterstock

Tämä on syytä tietää muotokuvauksesta

Muotokuvausta on vaikeata määritellä yksiselitteisesti, mutta ainakin se kuuluu vanhimpiin valokuvauksen lajityyppeihin. Milloin ihmisestä otettua valokuvaa voi kutsua muotokuvaksi, ja millaiset objektiivit soveltuvat muotokuvaukseen? Tässä vastauksia mm. näihin kysymyksiin.

maanantai 18. maaliskuuta 2019 teksti S. Winter

Mikä on muotokuva?

Muotokuva on yhdestä tai useammasta ihmisestä otettu valokuva, joka tuo esiin kuvattavan tai kuvattavien persoonaa. Tapoja ottaa muotokuvia on monia, joten tarkempi määrittely on mahdotonta ja tarpeetonta.

> Kotisivujemme Etunurkka-osiossa on muotokuvausopas. 

Jotkut muotokuvaajat työntävät kameransa lähes kiinni kuvattavan naamaan, kun taas toiset jäävät kauemmaksi ja kuvaavat ihmisen hahmoa ympäristössään. Jotkut hakevat hassuja ja erikoisia sekä tahattomia ilmeitä, ja toiset ohjailevat kuvattaviaan tarkasti.

Useimmat muotokuvat on rajattu kuvattavan rinnasta ylöspäin, ja malli yleensä katsoo kameraan. Tällaisia muotokuvia käytetään yleensä mm. lehtijutuissa ja kirjojen kansissa.

> Lue myös: Sopivat kamera-asetukset muotokuvauksiin

Eri muotokuvatyypit

Muotokuvatyyppejä on yhtä monta kuin muotokuvaajaakin, mutta tässä perinteistä jaottelua:

1. Perinteiset muotokuvat
2. Ympäristöä sisältävät muotokuvat
3. Lapsi-, pari- ja perhemuotokuvat
4. Omakuvat

1. Perinteiset muotokuvat

muotokuvaus

Yleisimpiin muotokuvatyyppeihin kuuluvat kuvat, joissa näkyvät mallin pää ja hartiat. Niitä voidaan ottaa sekä keino- että luonnonvalossa. 

© Shutterstock

Yleisimpiin muotokuvatyyppeihin kuuluvat kuvat, joissa näkyvät mallin pää ja hartiat, ja malli poseeraa kuvaajan haluamalla tavalla, jotta hän näyttäisi edustavalta kuvassa.

Lue myös: 3 vinkkiä muotokuvaukseen

Tämä ei sulje pois spontaaneja, luontevia ilmeitä peristeisessäkään muotokuvauksessa. Mutta toisin kuin esim. katukuvauksessa, malli on tietoinen kuvaamisesta ja kuvaus on suunniteltu etukäteen.

Perinteinen muotokuva otetaan yleensä studiossa, jossa käytetään keinovaloa ja taustakangasta, mutta se voidaan ottaa myös luonnonvalossa ja ulkona. Tärkeintä on, että tausta on melko yksinkertainen ja että valo osuu malliin edustavalla tavalla.

> Lue myösNäin otetaan muotokuvia studiosalamoilla

2. Ympäristöä sisältävät muotokuvat

muotokuvaus

Kun kuvaan otetaan ympäristöä, jossa kuvattava asuu, työskentelee tai viettää vapaa-aikaansa, saadaan mukaan tarinan aineksia.

© Shutterstock

Toisin kuin perinteisissä muotokuvissa, on tällaisissa muotokuvissa miljööllä yhtä suuri merkitys kuin itse mallillakin.

Tällaiset kuvat otetaan paikassa, joka kertoo jotain kuvattavasta, esim. kotona, kantakahvilassa tai harrastuspaikassa.

Vaikkei tällaisia muotokuvia oteta studiossa, on tärkeää, että mallin kasvot tulevat kunnolla valaistua. Useimmat muotokuvaajat valaisevat tällaiset kuvat salamalaitteiden avulla.

Lue myös:  5 vinkkiä, joilla saat hyvän taustan valokuviisi

3. Lapsi-, pari- ja perhemuotokuvat

Kuka sanoo, että muotokuvassa saa olla vain yksi henkilö? Kuvat lapsista, pareista, perheistä ja kaveriporukoista ovat niinikään muotokuvia, mutta niiden ottaminen ei ole helppoa, koska silloin pitää nähdä jokaisen kuvattavan asennot ja ilmeet samalla kertaa.

> Lue myös: Näin otetaan ryhmäkuvia

Toisalta ryhmäkuvauksessa kuvattavien eleet ja ilmeet ovat yleensä luontevia, koska he juttelevat keskenään, ja jos on kyse ihmisistä, jotka eivät ole tottuneet olemaan kuvattavina, on ryhmätilanne heille helpompi kuin yksin kuvattavana oleminen.

> Lue myös: Opi ottamaan hyviä ja luonnollisia kuvia perheen pienimmistä

4. Omakuvat

Omakuva ei ole ollenkaan sama asia kuin selfie. Kamerajalustan, itselaukaisimen ja luovuuden avulla ihminen voi ottaa itsestään kuvia, jotka ovat kiinnostavia ja inspiroivia.

Omakuvien ottamisessa on sekin hyvä puoli, että niihin voi käyttää aikaa juuri niin paljon kuin haluaa ja tarvitsee.

Omakuvaa voi toki käyttää myös profiilikuvina sosiaalisissa medioissa, työpaikkahakemuksissa ja ajokortissa.

Omakuvan ottamiseen ja käsittelyyn menee enemmän aikaa kuin valokuvaamossa, mutta lopputulos ainakin on sellainen, johon asiakas itse on tyytyväinen.

> Lue myös: Näin syntyy tyylikäs profiilikuva

Millainen objektiivi sopii muotokuvaukseen?

muotokuvaus

Klassisia muotokuvia taikka nk. rintakuvia otettaessa on 85–100 mm eli lyhyt tele polttoväliltään sopiva optiikka. Ihmisiä voi tietysti kuvata muunkinlaisilla objektiiveilla. 

© Shutterstock

Objektiivin soveltuvuuteen muotokuvauksessa ei ole yksiselitteistä vastausta.

Sen voi kuitenkin todeta, että perinteisiin muotokuviin sopii lyhyt tele eli 85–100-millinen objektiivi.

Lue myös: Mikä on muotokuvaobjektiivi?

Tämä johtuu siitä, että noin 1,5 metrin etäisyydeltä saavutetaan sopusointuinen perspektiivi. Kyseessä on sama etäisyys, jolta ihmiset länsimaisessa kulttuurissa yleensä juttelevat keskenään.

Jos muotokuvaan halutaan myös ympäröivää todellisuutta, on 50 tai 35 mm:n objektiivi hyvinkin paikallaan. Tämäkin riippuu siitä, paljonko tilaa on tarkoitus jättää mallille ja paljonko ympäristölle.

Lue myös: Siksi kannattaa hankkia 50-millinen

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!