muotokuva nainen vastavalo

Aloittelijan muotokuvausopas

Muotokuvaus on klassinen valokuvausgenre ja myös yksi vaikeimmista hallita. Tässä pieni opas aloittelevalle muotokuvaajalle.

maanantai 23. maaliskuuta 2020 teksti J. Vestergaard

Muotokuvaus on kiinnostava valokuvausgenre, jossa voi toteuttaa erilaisia ideoita ja saada aikaan fantastisia potretteja vaikkapa ystävistä ja omista perheenjäsenistä.

Nyt kerromme, kuinka muotokuvaus on hyvä aloittaa, mitkä objektiivit sopivat siihen parhaiten ja miten saada mielenkiintoinen kuva, jossa malli todella loistaa.

> Haluatko oppia lisää valokuvausta? Hanki uusi kirjamme, joka opastaa eri kuvauslajeissa muotokuvauksesta luontokuvaukseen. Hinta on vain 13,90 euroa. Tutustu tarjoukseen täällä!

1. Valitse sopiva aukkoarvo

Yksi onnistuneen muotokuvan merkki on se, että kuvan tausta ja henkilö erottuvat toisistaan.

Tämä saadaan aikaan sumentamalla kuvan taustaa käyttämällä suurta himmenninaukkoa eli jopa suurinta mahdollista valovoimaa, jolloin aukon arvo on esimerkiksi F1,4–F2,8.

2. Kuvaa raakatiedostoja

Muotokuvauksessakin on monia hyviä syitä ottaa kuvat raakamuodossa. Niistä saadaan esiin paljon enemmän sävyjä ja yksityiskohtia kuin Jpeg-kuvista.

Raakakuvien tallennus valitaan kameran asetusvalikosta. Yksi mahdollisuus on tallentaa sekä Raw- että Jpeg-tiedostoja samanaikaisesti.

3. Valitse sopiva objektiivi

On olemassa klassisia muotokuvaobjektiiveja, jotka usein erikseen mainitaan parhaimpina.

Optisesti paras vaihtoehto on valovoimainen 85 mm:n objektiivi eli hyvin lyhyt tele, koska siinä ei ole yhtäältä laajakulman aiheuttamaa vääristymää eikä toisaalta pitkän telen aiheuttamaa etäisyyksien lyhenemisvaikutelmaa syvyssuunnassa.

Parhaat ja luonnollisimmat muotokuvat otetaan yleensä objektiiveilla, joiden polttoväli on 85–100 mm. Niillä saa puolilähikuvan noin puolentoista metrin etäisyydeltä, jota meidän kulttuurissamme pidetään luonnollisena jutteluetäisyytenä ihmisten välillä.

85 mm:n objektiivi.

85 mm:n objektiivi soveltuu mainiosti muotokuvaukseen.

© Shutterstock

4. Käytä sopivaa suljinaikaa

Mitä tahansa kuvataankin, on tärkeää, että valitaan sopiva suljinaika.

Nyrkkisäännön mukaan valotusajan tulee olla suhteessa polttoväliin niin, että sen (murtoluku) nimittäjä on vähintään sama kuin polttoväli. Esimerkiksi jos kuvataan 50 mm:n optiikalla, on valotusajan oltava 1/50 sekunti tai lyhempi, jotta kuva ei tärähtäisi. 200 mm:n objektiivilla kuvattaessa tarvitaan vähintään 1/200 sekunnin aika. Mitä pitempi objektiivi, sitä enemmän se tärisee käsivaralta kuvattaessa.

Muotokuvauksessa kuvataan eläviä, liikkuvia kohteita. Siksi on hyvä käyttää puolet lyhempää suljinaikaa kuin mitä polttoväli vaatii. Hyvä lähtökohta on siis 1/125 sekunnin suljinaika.

5. Tarkenna helposti

Muotokuvia otettaessa on syytä kiinnittää erityistä huomiota tarkennuksen täsmällisyyteen. Mallin silmien, ainakin jommankumman, on näet oltava täysin terävät muotokuvissa.

Nykyaikaisten kameroiden kasvojen- ja silmäntunnistustarkennuksen avulla voidaan entistä helpommin saada teräviä muotokuvia.

Jos kamerassasi ei ole tätä toimintoa, valitse yksi tarkennuspiste. Aseta se läheinnä kameraa lähinnä olevan silmän kohdalle. Näin varmistat, että muotokuvalla on ylipäätään onnistumismahdollisuudet.

muotokuva vanhempi mies vastavalo

Muotokuvassa voi olla muutakin kuin kasvot. Sommittelun avulla muotokuviin voidaan saada monenlaista ulottuvuutta.

© Shutterstock

6. Anna muotokuvalle loppusilaus kuvankäsittelyn avulla

Itse tärkeimmän eli kuvaamisen jälkeen on aika valita parhaat sekä käsitellä niistä niin hyviä ja luonnollisia kuin mahdollista.

Ihon sävyjen parantaminen kannattaa aina, samoin kontrastin ja terävyyden lisääminen. Lisäksi mallin silmien valoisuus ja terävyys kannataa viimeistellä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!