Muotokuvaus on upea tyylilaji, joka sopii myös vasta-alkajille.
Siinä on mahdollista tehdä erilaisia kokeiluja ja ottaa upeita muotokuvia esimerkiksi ystävistä ja perheestä.
Nyt saat tietää, miten pääset alkuun muotokuvauksessa, mikä objektiivi on paras ja miten saat otettua kiehtovia kuvia, jotka tuovat esiin mallin parhaat puolet.
1. Valitse oikea aukko
Muotokuvissa tuloksesta tulee usein upein, kun kuvan henkilö erottuu selkeästi taustasta.
Se onnistuu tekemällä taustasta sumean. Tehoste voidaan luoda käyttämällä suurta aukkoa. Tällöin aukkoarvon on oltava F1,4–F2,8.
2. Kuvaa raakamuodossa
Muotokuvia otettaessa on monta hyvää syytä ottaa raakakuvia. Tärkein niistä on se, että tällöin kuvaan saadaan mukaan enemmän värisävyjä ja värejä kuin jpeg-muodossa kuvattaessa.
Raakamuoto valitaan kameran asetusvalikosta. Sieltä voidaan myös määrittää, että kamera tallentaa samanaikaisesti sekä raaka- että jpeg-kuvan.
3. Valitse oikea objektiivi
Muotokuvaukseen on olemassa klassisia objektiiveja, jotka mainitaan aina lajin parhaiden joukossa.
Selkeä suosikki on valovoimainen 85 mm:n objektiivi. Se ei kuitenkaan ole ainoa objektiivi, jolla voidaan kuvata upeita muotokuvia.
Yleensä parhaat ja luonnollisimmat muotokuvat saadaan 85–100 mm:n polttovälillä. Ne luovat hienon perspektiivin puolentoista metrin päästä kohteesta, ja tätä etäisyyttä pidämme luonnostaan toisiin ihmisiin.

85 mm:n objektiivi on aina täydellinen valinta muotokuvaobjektiiviksi.
© Shutterstock4. Valitse oikea valotusaika
Kuvauskohteesta riippumatta on tärkeää valita objektiiviin sopiva valotusaika.
Hyvä nyrkkisääntö on valita polttoväliä vastaava valotusaika. Jos otat esimerkiksi muotokuvia 50 mm:n objektiivilla, on käytettävä vähintään 1/50 sekunnin tai sitä lyhyempää valotusaikaa. 200 mm:n objektiivilla kuvattaessa on käytettävä vähintään 1/200 sekuntia.
Muotokuvissa kuvataan luonnollisesti eläviä kohteita, jotka ovat koko ajan hieman liikkeessä. Siksi kannattaa käyttää kaksi kertaa lyhyempiä valotusaikoja kuin polttoväli yleensä vaatii. 1/125 sekunnin valotusaika on hyvä lähtökohta.
5. Käytä yksinkertaista automaattitarkennusta
Muotokuvia otettaessa kuvassa on yksi kohta, johon on kiinnitettävä erityistä huomiota. Silmien on nimittäin oltava täysin terävät.
Täysin teräviä muotokuvia saa helpoiten käyttämällä nykyaikaisten kameroiden silmätarkennusta, joka tunnistaa silmän ja tarkentaa siihen.
Jos kamerassa ei ole tätä toimintoa, valitse yksi tarkennuspiste. Sijoita piste silmään, joka on lähimpänä kameraa. Tällöin on parhaat mahdollisuudet muotokuvien onnistumiseen.

Muotokuva voidaan ottaa muustakin kuin kasvoista. Tässä on hyvä esimerkki siitä, miten muotokuvasta voidaan tehdä kiehtovampi tekemällä sommittelussa tavallisesta poikkeavia valintoja.
© Shutterstock6. Muotokuvista tehdään upeita muokkauksessa
Kun muotokuva on otettu, siihen tehdään viimeinen silaus kuvanmuokkauksessa.
Kuvissa kannattaa aina parantaa ihon sävyjä sekä lisätä kuvan kontrastia ja terävyyttä. Lisäksi on vaivan arvoista parantaa mallin silmistä heijastuvaa valoa niin, että se on täysin terävä.