1. Käytä suurinta kameraasi
Kännykkäkamera voi tuntua kamerapelkoisesta perheenjäsenestä vähemmän pelottavalta. On kuitenkin tärkeätä näyttää alusta pitäen, että nyt et ole heidän lapsensa, lapsenlapsensa tai hyvä ystävänsä vaan valokuvaaja.
Jos sinulla siis on taskukamera ja järjestelmäkamera, käytä järjestelmäkameraa. Jos sinulla on sekä 50 mm:n että 200 mm:n objektiivi, käytä 200-millistä.
Tee yleensäkin kaikkesi ollaksesi "vakava" valokuvaaja. Se luo auktoriteettia.
> Lue myös: Tämä on syytä tietää muotokuvauksesta
2. Puhu kuvaamisesta
Monet eivät juuri välittäisi tulla kuvatuiksi.
He eivät välttämättä ole tyytymättömiä ulkonäköönsä, mutta on silti hyvä jutustella etukäteen siitä, miksi heistä ei tunnu hyvältä ja mitä sinä voisit tehdä sen eteen.
> Lue myös: 5 muotokuvauksen perussääntöä

On tärkeätä, että kuvatessasi nostat silloin tällöin katseen kamerasta. Näin kontakti malliin säilyy eikä hän tunne olevansa ypöyksin kameran edessä.
© Shutterstock3. Etsi hyvät puolet
Jopa ihminen, joka ei ole koskaan ottanut selfietä, tietää hyvin, mitä puoltaan hän mielummin katselee peilistä. Kuvaaminen helpottuu, kun kysyt miltä puolelta hän haluaa mieluiten tulla kuvatuksi.
Voit toki kuvata muistakin kuvakulmista. Parhaat kuvat syntyvät kuitenkin yleensä siltä puolelta, jota malli itse pitää parhaana ja jonka vuoksi hän tuntee olonsa hyväksi.
> Lue myös: Yläsävy- ja alasävykuvat eli high key ja low key
4. Aseta rajat hauskanpidolle
Voi tuntua houkuttelevalta keventää tunnelmaa vitsailemalla, mutta luopuessasi valokuvaajan roolista ja omaksumalla ystävän tai perheroolin viestität samalla mallille, että hänenkin sopii luopua mallin roolistaan – ja sitten on taas edessä hassuja virnistyksiä tai kiusaantuneita ilmeitä.
Voit hyvin puhella mallin kanssa samaan rentoon tyyliin kuin yleensäkin, mutta älä vitsaile silloin, kun hän on valmis kuvattavaksi.
Silloin kuvataan.
> Lue myös: 4 vinkkiä seuraaviin muotokuvauksiin

Mallia voi pyytää katsomaan sinua, ei kameraa. Kun katsomme toista ihmistä, se luo kasvoille erilaisen ilmeen kuin jos katsomme esinettä.
© Shutterstock5. Kysy suuria asioita
Kukaan valokuvaaja ei ole milloinkaan saanut aikaan hyvää ilmettä pyytämällä mallia "näyttämän mietteliäältä". Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kuvaan voi saada mietteliästä tunnelmaa.
Mallin käskyttämisen sijaan voit esittää hänelle suuren luokan kysymyksen. Mistä hän esimerkiksi unelmoi tai uskooko hän kuolemanjälkeiseen elämään. Kuvaa, kun hän miettii vastausta.
6. Näytä kuvia saman tien
Kun kuvaat, jutustelet, muutat asetuksia ja taas kuvaat, miettii malli varmasti sitä, millaisia kuvista tulee.
Ovatko ne hyvän näköisiä, oletko sinä tyytyväinen niihin ja tuleeko hän itse pitämään niistä.
Siksi voi hyvinkin kannattaa näyttää kuvia silloin tällöin.
Kun hän näkee kuvat, hän luultavasti korjailee hiuksiaan ja vaatteitaan, mutta se on vain hyvä, silloinhan niitä ei tarvitse korjata kuvankäsittelyssä.
> Lue myös: Vältä näitä kuutta asiaa muotokuvien kuvankäsittelyssä