Nainen valokuvaa pitkällä teleobjektiivilla
© Shutterstock

Näin pelastat kuvasi tarkennustempulla

Kameran automaattitarkennus voi joskus yrittää tarkentaa yhä uudelleen, vaikka kohde olisi terävä. Back Button- eli peukalotarkennus auttaa välttämään ongelmat ja saamaan enemmän teräviä kuvia.

perjantai 4. maaliskuuta 2022 teksti H. Anderson

Monet urheilu-, luonto- ja toimintakuvaajat käyttävät nykyisin erityistä tarkennustekniikkaa, joka varmistaa, että tärkeät hetket eivät mene ohi, kun esimerkiksi pallo ylittää maaliviivan tai petolintu iskee saaliiseensa. 

Tekniikka on englanniksi nimeltään Back Button Focus, ja sillä tarkoitetaan kameran takana olevan painikkeen käyttämistä tarkentamiseen suljinpainikkeen sijasta. 

Se on erityisen kätevää, koska silloin voi hallita täysin, milloin kamera tarkentaa ja milloin ei. 

Useimmat valokuvaajat ovat kokeneet, että automaattitarkennus voi tarkentaa väärään aikaan ja myös silloin, kun kuva olisikin jo tarkennettu. Back Button -tarkennuksella voit kuvata niin kauan kuin kohde on tarkennettuna ja käyttää automaattitarkennusta vain, kun kohde on epätarkka.

Siten saat enemmän teräviä kuvia, ja kameralla ehtii myös kuvaamaan enemmän, kun ei tarvitse tarkentaa turhaan.  

 > Lue lisää: Yhdeksän vinkkiä valokuvaajana kehittymiseen

Miekkailuottelu valaistulla areenalla

Mitä suurempi kuvien syväterävyysalue on, sitä paremmin tekniikka toimii. Siksi on hyvä pitää aukko välillä F8.0 ja F11, jos valo sen sallii.  

© Shutterstock

Tilanteet, joissa tempusta on eniten hyötyä

Jos kuvaat esimerkiksi miekkailuottelua F4.0–F8.0-aukolla, urheilijat liikkuvat yleensä sivuttain, mutta harvoin lähemmäksi kameraa tai kauemmaksi siitä.

Siksi he pysyvät samalla tarkennustasolla suuren osan ajasta, eikä kameran tarvitse käyttää aikaa jatkuvaan tarkentamiseen.

Vaatii hieman harjoittelua hoitaa tarkennus muulla painikkeella kuin laukaisimella, mutta lopputulos on vaivan arvoinen. 

Monet luonto- ja lintukuvaajat käyttävät Back Button -tarkennusta myös siksi, että monet linnut lentävät taivaalla samalla tarkennustasolla. 

Kun olet saanut tarkennuksen kohdalleen kameran takana olevalla painikkeella ja seuraat lintuja etsimessä, voit odottaa, että ne sukeltavat kalojen tai hyönteisten perään, ja pitää laukaisimen painettuna. 

> Lue myös: Näin saat parempia luontokuvia

Nokikana nousee vedestä

Back Button -tarkennuksella voit myös seurata lintuja, kun ne laskeutuvat tai nousevat ilmaan, kuten tämä pikku nokikana. 

© Shutterstock

Löydä toiminto kamerasta

Useimmissa uudemmissa, kuten Sonyn, Fujifilmin, Canonin ja Nikonin kameroissa, voi valita kameran takana olevan painikkeen tarkennukseen.

Ensin on kuitenkin poistettava tarkennus laukaisimesta, ja kamerasta riippuen tämä toiminto sijaitsee eri paikoissa kameran valikkojärjestelmässä.

Esimerkiksi Canon-kameroissa avataan Quick-valikko, valitaan Custom Controls ja painetaan ensimmäistä Shutter butt. half-press -kohtaa ja poistetaan se käytöstä painamalla Set-painiketta.

Seuraavaksi valitaan keskeltä Metering Start, ja lopuksi valitaan Custom Controls -valikon kohta numero kaksi AF-ON Button ja valitaan Metering and AF start.

Kun olet valmis, kamera tarkentaa vain, kun painat kameran takana olevaa AF-ON-painiketta. Nyt voit kuvata nopeita kohteita ammattilaisten tapaan.

Jos käytössäsi on joku muu kamera, toiminto löytyy yleensä käyttöoppaasta. Muussa tapauksessa kannattaa tehdä Google-haku kameramallilla ja sanoilla Back Button Focus. Siten löydät varmasti ohjeet, miten se otetaan käyttöön omalla kamerallasi.  

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!