Henkilö pitää kiinni kamerasta
© Digikuva

Näin pidät kamerasta kiinni oikein

Kun kamerasta saa hyvän otteen, kuvista tulee helpommin teräviä. Tästä näet, miten pidät kameraa kädessäsi parhaiden kuvien saamiseksi.

perjantai 12. elokuuta 2022 teksti K. Engbo

Käsivaralta kuvatessa kädet vapisevat hieman, jolloin liike voi siirtyä kuviin ja näkyä epäterävyytenä.

Pitämällä kamerasta kiinni oikein minimoit kuitenkin epäterävien kuvien riskin, kun kamera ei juuri liiku. Tässä on vinkkejä, joiden avulla saat kamerasta parhaan otteen.

Näin otat kamerasta kiinni käsilläsi

Henkilö katsoo kameran etsimeen

Anna etsimen levätä kulmakarvoja tai silmälaseja vasten, jotta kamera on kosketuksissa päähäsi.

© Digikuva

Vasen käsi tukee objektiivia. Aseta käsi objektiivin alle siten, että peukalo on vasemmalla puolella. Zoomaus- ja tarkennusrenkaiden kääntäminen on nyt helppoa. Jos otat pystykuvia, käännä neljänneskierros vastapäivään niin, että kameran kahva ja oikea käsi ovat ylhäällä.

>Lue myös: 10 vinkkiä paremmaksi valokuvaajaksi kehittymiseen

Näin seisot parhaiten kameran kanssa

Pidä kyynärpäät lähellä vartaloa. Jos ne työntyvät sivuille, ote on epävakaampi. Seiso jalat hieman harallaan ja käännä ylävartaloa vasemmalle niin, että objektiivi on kohtisuorassa jalkoihisi nähden. Yleensä se parantaa tasapainoa.

Henkilö ja kamera

Tässä seisoma-asennossa pystyt kuvaamaan parhaiten käsivaralta.

© Digikuva

Näin istut kameran kanssa

Jos pystyt laskeutumaan polvellesi, voit vakauttaa kameraa entisestään. Toinen polvi asetetaan maahan ja toinen ylös. Jos maa on märkää sateen takia, voit laittaa polven alle vaikkapa muovipussin.

Henkilö istuu kameran kanssa

Aseta toinen kyynärpääsi polvelle, joka on ylhäällä, niin voit itse toimia jalustana.

© Digikuva

>Katso myös: Kamerakoulu-videosarjassa käymme läpi kameran painikkeita ja toimintoja, joiden avulla saat parempia kuvia.

Digikuvan numerossa 13/2022 on vinkkejä, joiden avulla saat terävämpiä kuvia ilman jalustaa kuvattaessa. Näet muun muassa, miten kameravarusteet säädetään niin, että kuviin ei tule epätarkkuutta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!