Tulostetut paperikuvat

Verkon kuvapalvelujen hinnat vaihtelevat, mutta yleensä 9 x 13,5 cm:n kokoisia kuvia saa suunnilleen 0,09–0,49 euron hintaan kappaleelta.

© Shutterstock

Näin tulostat kuvat verkossa

Digitaaliset valokuvat on helppo tilata verkossa. Käyttäjäystävällisyys on usein hyvä, ja valokuvat tulevat melko pian. Tässä ovat parhaat vinkkimme hyviin ja onnistuneisiin paperikuviin.

perjantai 2. marraskuuta 2018 teksti Kristoffer Engbo

Jos halutaan tulostaa paljon kuvia kerralla, on helpompaa ja useimmiten myös edullisempaa teettää ne verkkopalvelun kautta kuin tulostaa ne itse.

Hyviä palveluja on monta, minkä ansiosta tulostaminen on helppoa ja nopeaa.

Verkkopalvelujen, kuten Ifolor, Kuvatehdas ja Tunnin kuva, avulla voit lähettää netissä suuren määrän kuvia tulostettavaksi ja muutaman päivän kuluttua ne saapuvat sinulle postitse.

Tässä on neljä vinkkiä, joiden avulla saat juuri oikeanlaiset tulosteet, kun lähetät kuvasi tulostettavaksi.

1. Lajittele kuvat ennen kuin lähetät ne

Kun lähetät kuvat teetettäväksi, tarkista, onko mukaan tulossa huonoja kuvia, joita ei tarvitse tulostaa.

Muistikortin kaikkea sisältöä ei nimittäin kannata lähettää teetettäväksi.  

Tee ensin pieni siivous, jotta tiedät, että verkkopalvelun kautta teettämäsi kuvat kannattaa nähdä paperilla.

Tulossa kehystettyjä kuvia

Kun lähetät kuvasi tulostettavaksi, muista, että suurimmassa osassa kameroista kuvasuhde on 3:2. Jos käytetään kehystä tai passepartout'ta muilla mitoilla, formaattia voidaan muuttaa kameran valikosta tai kuvankäsittelyssä ennen lähettämistä.

© Shutterstock

Toimitus suosittelee:
100 vinkkiä ja kurssia kuvankäsittelyyn

Oletko täysin perillä siitä, kuinka valokuvien värisävyjä tai terävyyttä hallitaan kuvankäsittelyssä? Jos et, se voisi olla syytä oppia. 

Digikuvalla on mistä tarjota kuvankäsittelyaiheinen kurssikirja nimeltä 100 vinkkiä ja kurssia Photoshopiin, Lightroomiin ja Elementsiin.

Kirja on tehty niin, että se sopii hyvin eritasoisille kuvankäsittelijöille aloittelijoista rutinoituneisiin tekijöihin, jotka ottavat kuvansa raakatiedostoina.

Kirjan yksityiskohtaisten, vaihe vaiheelta etenevien ohjeiden avulla onnistut käsittelemään kuvasi uudelle tasolle. Kursseissa käydään läpi eri toiminnot, säätömahdollisuudet ja tehosteet.

> Nyt saat kurssikirjan sekä kolme numeroa Digikuvaa yhteishintaan 14,90.Napsauta linkkiä ja lue lisää. 

2. Tulosta kerralla paljon kuvia – se on edullisinta

Palvelujen lähetyskulut ovat usein samat kuvien määrästä riippumatta tai niitä ei mene esimerkiksi yli 50 kuvasta lainkaan.

Siksi kuvakohtainen hinta yleensä laskee, mitä enemmän kuvia lähetetään kerrallaan. 

Moni tulostusta tarjoava verkkopalvelu tarjoaa myös määräalennuksia – joskus hyvinkin suuria.

Siksi verkon tulostuspalveluissa voi usein säästää pitkän pennin, jos kuvia tulostetaan kerralla suurempi määrä.

Tulossa kehystettyjä kuvia

Suosittelemme yleensä kirkasta lasia, joka on paras materiaali valokuvien kehystämiseen, kun kuvat on lähetetty tulostuspalveluun. Tavallisen lasin haittapuoli on kuitenkin se, että se heijastaa valoa. Heijastamattoman lasin käyttö voi sen vuoksi tuntua houkuttelevalta, mutta huomaa, että se vaimentaa värejä ja latistaa kuvan ulkoasua.

© Shutterstock

3. Varo tulostuspalvelun automaattista korjausta

Kun kuva lähetetään tulostuspalveluun, voidaan samalla valita kuvan automaattinen korjailu, joka yleensä lisää värien kylläisyyttä ja tekee niistä hieman lämpimämpiä.

Se miellyttää silmää, mutta on paljon parempi muokata kuva itse valmiiksi ennen kuin se lähetetään tulostettavaksi.

> Lue myös: Tässä ovat parhaat ilmaiset kuvankäsittelyohjelmat

4. Tarkista tiedostomuoto ennen kuvan lähettämistä tulostettavaksi.

Kun kuvat lähetetään tulostettavaksi, on myös kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, miten palvelu tulostaa kuvat, joiden sivusuhde vaihtelee.

Osa kameroista ottaa nimittäin kuvia sivusuhteella 3:2, kun taas toiset sivusuhteella 4:3, ja monissa kameroissa voidaan valita myös esimerkiksi suhde 1:1 tai 16:9.

Monessa verkon tulostuspalvelussa kuvat voidaan tilata kuvat kokona, jossa paperin lyhyemmän sivun pituus on kiinteä, esimerkiksi 13 cm.

Silloin kuvan omasta sivusuhteesta riippuu, miten leveänä se tulostetaan. 

Toiset verkon tulostuspalvelut mukauttavat kuvia niin, että ne sopivat tietyn muotoisille papereille, esimerkiksi kokoon 13 x 18 cm.

Silloin on valittava, rajataanko kuvat siten, että ne menevät paperin reunojen yli vai niin, että niiden ylä- ja alaosassa on valkoiset reunat.

Lightroom-sarjamme avulla opit muokkaamaan valokuvistasi parempia ennen kuin lähetät ne verkkopalveluun tulostettavaksi. Katso kaikki videot täältä.

Kuvaformaatit verkkotulostuksessa

Kun verkkopalvelussa valitaan kuvan formaatti, vaihtoehdot ovat usein esimerkiksi 4:3, 16:9 tai 1:1. Se kertoo paperin mittasuhteet, esimerkiksi ns. kymppikuva 10 x 15 cm vastaa formaattia 2:3. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!