Vanhoja kerrostaloja arkkitehtuuri

Kaupunkikuvat näyttävät täysin erilaisilta mustavalkoisina kuin värillisinä.

© Shutterstock

Parhaat kamera-asetukset arkkitehtuurikuvaukseen

Rakennuksia kuvatessaan kuvaajalla on aikaa pohtia sopivia kuvausasetuksia, koska rakennukset pysyvät paikoillaan. Arkkitehtuuri onkin mitä paras kuvauskohde, kun halutaan harjoitella kamera-asetusten tekemistä.

keskiviikko 15. huhtikuuta 2020 teksti C. Trant

Nyt tarkastelemme kamera-asetuksia, joilla saadaan parhaat edellytykset rakennusten kuvaamiseen.

Asetuksia on kuitenkin muutettava valaistuksen ja valon määrän taikka kirkkauden mukaan, mutta seuraavat kamera-asetukset kannattaa kuitenkin pitää mielessä arkkitehtuuria kuvattaessa.

Aloita 1/125 sekunnista ja keskisuuresta aukosta

Suljinaikaa joutuu muuttamaan vallitsevien valaistusolosuhteiden mukaan, mutta noin 1/125 sekunnin valotusaika on mainio lähtökohta.

Muista, että pitempi kuin 1/60 sekunnin suljinaika vaatii yleensä jalustan, koska kamera on erityisen herkkä tärinälle, kun valotusaika on tätä pitempi.

Toinen tärkeä tekijä on himmenninaukon koko: mitä suurempi aukko (eli pienempi aukkoarvo), sitä enemmän valoa kameran kuvakennolle pääsee ja sitä lyhyempää suljinaikaa voidaan käyttää.

Mutta aukon suurentaminen tietää myös lyhyempää syvyysterävyysaluetta. Kannattaa valita keskisuuri aukko, esimerkiksi F8, jolloin sekä valoa että syväterävyyttä (lyhyillä polttoväleillä) on tarpeeksi ja objektiivin piirtokyky parhaimmillaan.

Lue myös: Sopivat välineet arkkitehtuurin kuvaamiseen

Kerrostaloja ilta-aurinko

Sopivalla valaistuksella voidaan rumistakin taloista saada aikaan hienoja arkkitehtuurikuvia, kun aurinko luo oranssin valonsa niihin.

© Shutterstock

Aseta ISO-herkkyydeksi 100

Kameran valoherkkyys määritetään ISO-arvon avulla. ISO-asetus mahdollistaa halutun himmenninaukon ja suljinajan yhdistelmän käytön.

Suosittelemme ISO-arvoa 100, koska se on yleensä pienin arvo ja siksi tuottaa parhaan mahdollisen kuvanlaadun, jos vain valoa on tarpeeksi. Harmaalla säällä sekä talvella ja myöhään syksyllä kuvattaessa herkkyyttä on yleensä pakko lisätä vähintäänkin arvoon ISO 400.

Jos herkkyyden lisääminen ei riitä, on aukkoa suurennettava ja aikaa pidennettävä. Näiden kolmen asetuksen yhdistelmällä saadaan aikaan parasta mahdollista jälkeä.

Lue myös: Näin käytetään kameran ISO-asetuksia

Uutta arkkitehtuuria

Kameran ISO-herkkyysasetuksella on suuri merkitys, minkä vuoksi useimmissa kameroissa on oma ISO-painike. ISO-arvoa muutetaan pitämällä painiketta painettuna ja pyörittämällä säätöpyörää tai painelemalla nuolinäppäimiä.

© Shutterstock

GPS-paikannus näyttää kuvausreitin

Monissa uudemmissa kameroissa on GPS-paikannustoiminto, joka kertoo valokuvien ottopaikat. Tämä on erityisen kätevää, kun kuvataan rakennuksia tuntemattomassa kaupungissa.

Yksi kuvausretkien viehätys piilee siinä, että ei tiedä, missä tarkalleen on. Tuntemattomista paikoista voi löytää mielenkiintoisia kuvauskohteita, ja kameran GPS-toiminto auttaa kuvien paikantamisessa kotiin palattua.

Lue myös: 3 pientä asiaa, joilla arkkitehtuurikuvia saa parannettua

Mies tietokoneella GPS-reitti

Tarkista kulkemasi reitti, kun palaat kuvausretkeltä. Sitä voi seurata GPS-paikannustekniikan avulla.

© Shutterstock

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!