tähtitaivas metsä

Linnunrataa ja tähtiä on mahdollista valokuvata ilman kiikareiden apua. Digitaalinen järjestelmäkamera, jalusta ja tavallinen objektiivi riittävät.

© Shutterstock

3 valosaasteetonta paikkaa

Hyvien yötaiviaskuvien ottaminen ja saaminen vaatii valmistelua. Tärkeintä on valita syrjäinen kuvauspaikka, jossa on mahdollisimman vähän valosaastetta.

sunnuntai 26. huhtikuuta 2020 teksti C. Trant

Jos haluat kokeilla astrokuvausta, onnistut sitä paremmin, mitä huolellisemmin suunnittelet kuvausretkesi. Siksi suosittelemme, että ennen lähtöä luet siitä, mitä yötaivaalla voi nähdä.

Night Sky- ja Sky Walk -sovellusten avulla voi saada inspiraatiota kuvaamiseen sekä tietoa yötaivaan ilmiöistä kuvausajankohtana.

Tässä kolme paikkatyyppiä, joissa on hyvät mahdollisuudet saada hyviä kuvia yötaivaasta, koska valosaastetta on erittäin vähän.

1. Metsään taikka veden äärelle

Metsässä ja veden äärellä on yleensä vähiten valosaastetta. Parhaat paikat astrokuvaukseen ovat kaukana kaupungeista, mahdollisimman syrjäisillä seuduilla, jossa ei ole ihmisen aiheuttamaa valoa.

Jos löydät metsästä paikan, jossa puunlatvat eivät peitä yötaivasta, tai jos menet korkealle rannan tuntumaan, sieltä on yleensä hyvä näkymä yötaivaalle.

Valosaaste tulee kaupungeista, niiden katulampuista, mainoksista ja teollisuusalueilta, mutta haittavaloa voi päästä kuvakennolle myös kameran tai matkapuhelimen näytöltä. Siksi yötaivasta kannattaa kuvata kameran etsimen kautta.

Lue myös: Yötaivaan ilmiöitä valokuvattavaksi tänä vuonna

verikuu

Jos halajat kuvia verenpunaisista superkuista, tähdenlennoista ja kirkkaanvihreistä revontulista, ensiksi on selvitetettävä otolliset päivämäärät.

© Shutterstock

2. Syrjäiselle maaseudulle

Valosaaste voi olla monin paikoin suurikin ongelma, jos halutaan kuvata selkeitä kuvia yötaivaasta. Kaupunkien ja teollisuusalueiden valo vaikeuttaa yötaivaan planeettojen tunnistamista, ja siksi ainoa vaihtoehto on mennä pois kaupungista.

Tässä lisätietoa valosaasteesta, jota kutsutaan myös hukkavaloksi.

Hyviin yötaivaskuviin ei tarvita kalliita kaukoputkia tai hienoja muokkausohjelmia. Tavallisella kameralla objektiivilla, jalustalla ja pitkällä suljinnopeudella voi saada hyviä kuvia.

> Jos haluat tietää lisää taivaan kuvaamisesta ja saada uutta inspiraatiota, hanki Digikuvan uusi Kehity kuvaajana -opaskirja. Se ja 3 numeroa Digikuvaa maksaa vain 13,90.
kaksi kuvaajaa ja yötaivas

Kun löydät hohtavan tähden, käännä tarkennusrengasta, kunnes tähden ääriviivat ovat selkeät. Tähti ei välttämättä ole tarkennettuna, kun tarkennusrengas käännetään äärettömään.

© Shutterstock

3. Korkealle paikalle

Mitä enemmän jalat hapottavat kavutessasi kuvauspaikalle, sitä parempia kuvista todennäköisesti tulee.

Jopa kuun valo on valosaastetta silloin kun halutaan kuvata tähtitaivasta. Siksi olosuhteet ovat parhaat uudenkuun aikana tai sen jälkeen, kun kuu on laskenut.

Kuun valosta voi olla hyötyäkin: sen valossa on kenties helpompi suunnistaa kuvauspaikalle kuin pilkkopimeässä pelkän lampun avulla.

Lue myös: Älä päästä yökuviin valosaastetta

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!