Tähtikuvaus Linnunrata ja tähtitaivas metsä etuala

Kannattaa huomioida viisi asiaa, jos haluaa saada näyttäviä ja huomiota herättäviä valokuvia tähdistä yötaivaalla. 

© Shutterstock

5 tekijää, jotka voivat pilata tähtikuvan – ja miten ne voidaan välttää

Tähtitaivas on kiehtova kuvauskohde, josta voi hyvissä olosuhteissa ja oikeilla tekniikoilla saada huikeita kuvia. Klassiset aloittelijavirheet täytyy silloin välttää.

tiistai 2. lokakuuta 2018

Yötaivas on hieno ja haastava kohde valokuvaajalle – perspektiivistä tai kuvakulmasta riippumaton, eikä se myöskään muutu miksikään tai katoa hetkessä. 

Tähtikuvaus on kuitenkin vaikeampaa mitä äkkiseltään voisi luulla, eikä monikaan kauniita yötaivaskuvia ihaileva tiedä, mitä kaikkea kuvien ottamiseen on vaadittu.

Sopivan sään ja ajankohdan valinnan lisäksi täytyy hallita mm. klassiset sommittelusäännöt. 

Me kokosimme listan yleisimmistä tekijöistä, joita aloittelevat tähtikuvaajat eivät aina osaa huomioida. Sen avulla voit kenties itse välttää toistamasta samaa.

1. Kuun voimakas valo häivyttää tähdet näkyvistä

Mikään ei pilaa tähtikuvaa niin pahasti kuin Kuu. Tätä ei ehkä moni tiedä, mutta on käytännössä mahdotonta saada hyvää yötaivaskuvaa, jossa näkyvät sekä Kuu että tähdet.

Kuun valo on nimittäin noin sata kertaa voimakkaampaa kuin tähtien valo, joka näin ollen peittyy kuunvalon alle valokuvissa.

Kuu sinänsä on tietysti niinikään upea kuvauskohde, mutta jos haluat kuvata tähtiä, välttele Kuuta. Tähtiä kannattaa kuvata uudenkuun aikaan, jolloin kuunvalo on heikoimmillaan.

Kuunkuvaussivusto timeanddate.com tietää uudenkuun ajankohdat sekä sen, paljonko kulloinkin on aikaa siihen, kun Kuu alkaa näkyä taivaalla selvästi.

> Tutustu kuukuvaukseen täällä

Tähtikuvaus

Kuu on kiehtova ja suosittu kuvauskohde, mutta sen ikuistaminen niin, ettei se näy pelkkänä pisteenä taivaalla, vaatii muutakin kuin kännykän. Kuu kuitenkin häivyttää kirkkaalla valollaan tähdet näkyvistä valokuvissa.

© Shutterstock

2. Valosaaste vaikeuttaa tähtikuvausta

Olet varmaankin tietoinen siitä, ettei tähtiä, ainakaan taivaan tähtiä, voi valokuvata kaupunkien keskustoissa – eikä edes parin kilometrin päässä keskustasta. 

Jos haluat saada kirkkaita, selkeitä ja teräviä kuvia tähtitaivaasta ja Linnunradasta, mene kuvaamaan mahdollisimman pimeään paikkaan.

Taas löytyy apua internetistä: sivusto nimeltä darksitefinder.com kertoo valosaasteen määrän eri kaupuneissa eri puolilla maailmaa sekä sen, mistä löytyy lähin pimeä kuvauspaikka. 

> Lue myös: Meteoriparvia kuvaamaan

Tähtikuvaus valosaaste

Pilvet ovat tulossa peittämään tähtiä, mutta kaupungin valosaaste on vielä pahempi uhka sille, että tähdet näkyisivät kuvissa kunnolla.

© Shutterstock

3. Tähdet liikkuvat yksissä minuuteissa

Joku voisi kuvitella, että kameran voi jättää kuvaamaan aikavalotuksella minuutiksi pariksi, jotta yötaivaskuva ehtii valottua riittävästi.

Mutta hänpä ei tule ottaneeksi huomioon Maan kiertoliikettä ja tähtien liikettä sen myötä – ja että  se on yllättävän nopeaa. 

Kahden minuutin valotuksella saadaan kuva, jossa tähdet näkyvät lyhyinä, kierremäisinä viivanpätkinä, joten tähtikuvasta tulee hyvin suttuinen.

Tämän vuoksi valotusaika saa olla korkeintaan 15 sekuntia. Silloin tähtien liike ei näy kuvassa ja tähdet toistuvat tarkasti ja terävästi. 

> Lue myös: Näin kuvataan tähtikierre

4. Tyhjä etuala tekee tähtikuvista tylsiä

Ihastuttavan tähtitaivaan alla seistessään on helppo kuvitella, että tästähän syntyy upea yötaivaskuva. 

Useimmiten tilanne on kuitenkin sama kuin auringonlaskuja kuvattaessa: kuvat huutavat kiinnostavaa etualaa.

Jos vain lähtee pimeään kuvaamaan yötaivasta, tuntematta seutua, voi käydä niin, että tähtikuvista ei tule erityisen kiinnostavia. Kuvauspaikan pimeyden vuoksi on vaikeaa löytää kiinnostavaa kuvauspaikkaa, jossa etualalle eli kuvan alaosaan voisi sommitella vaikkapa metsää.

Kuvauspaikkoihin kannattaakin käydä tutustumassa valoisaan aikaan etukäteen. 

Sommittele kuvaan vaikkapa suuri puu koukeroisine oksineen tai vanha majakka, joista voi saada hienon siluetin – taikka tyyni järvi tai lampi, josta muu maisema peilautuu.

> Tutustu kuvasommittelun sääntöihin

Tähtikuvaus etuala

Vaikka tähdet näkyvät selvästi ja terävästi, kuva on tylsä. Siitä puuttuu etuala, jonka avulla katsoja voisi suhteuttaa tähtikuvan etäisyydet ja mittasuhteet. 

© Shutterstock

5. Pilviä nousee tähtien eteen

Kaikki tietävät, ettei tähtiä voi kuvata taivaan ollessa pilvessä. 

Mutta myös jopa pienet pölypilvet, savu ja sumu voivat peittää näkyvyyden taivaalle ja estää kuvaamisen.

Sen vuoksi sääennusteet kannattaa katsoa hyvin tarkkaan ennen kuin lähtee kuvaamaan yötaivaan ihmeitä. 

Lisävinkki: bongaa tähdet kiikarin avulla

Kiikari on mitä mainioin lisävaruste tai apuväline innokkaalle yötaivaan kuvaajalle. Sen avulla katsot kätevästi, minne kamera kannattaa suunnata. 

Sen avulla voit tutustua tähtitaivaaseen ollessasi ulkosalla.

> Nyt saat kiikarin ja 3 numeroa Digikuvaa hintaan 14,90. Napsauta linkkiä ja lue lisää.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!