Näin kuvataan revontulia


© Jonatan Pie // Unsplash

Näin kuvataan revontulia

Talven revontulikausi on ehtinyt jo pitkälle, joten taivaan öisen väriloiston ikuistamiseen on nyt aika ajoin hyvät mahdollisuudet. Upeita revontulikuvia havittelevan täytyy muun muassa löytää sopiva kuvauspaikka ja -ajankohta.

perjantai 4. marraskuuta 2016

Revontulten valokuvaaminen vaatii vaivannäköä, onnea ja osaamista – sekä mahdollisesti matkustamista pohjoiseen.

Suomen maantieteellinen sijainti on revontulten kannalta otollinen. Suurin este niiden näkemiselle lienee pilvisyys.

Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä suuremmaksi käy todennäköisyys nähdä revontulia. Parhaat revontulet nähdään napapiirin pohjoispuolisessa Lapissa, jossa on myös vähän keinovalojen aiheuttamaa valosaastetta.

Siellä revontulet räiskyvät kirkkaina lähes aina pimeän aikaan, jos taivas on kirkas. Revontulia esiintyy myös Etelä-Suomessa, jossa myös valosaastetta on enemmän.

Revontulet aiheutuvat aurinkotuulen varattujen hiukkasten osumisesta Maan ilmakehään. Revontulivalon voimakkuus vaihtelee mm. Auringon aktiivisuuden ja sen aiheuttaman Maan lähiavaruuden magneettisen aktiivisuuden mukaan.

Tämän vuoksi voimakkaitakin revontulia voi joskus esiintyä eteläisintä Suomea myöten. Tarkempia tietoja löytyy esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

Kameroiden pitkillä valotusajoilla voidaan tallentaa paljon valoa – jopa niin paljon, että lopputuloksena on valokuvia revontulista, joita ei paljaalla silmällä näe.

> Lue myös: Perseidien meteoriparvia kuvaamaan

Revontulikuvaajan pieni muistilista

  • Seuraa säätiedotuksia. Jos ne lupaavat hyvin pilvistä säätä, kannattaa odottaa kirkkaampaa säätä tai matkustaa muualle, sillä paksut pilvet estävät voimakkaitakin revontulia näkymästä.

  • Maan yläilmakehän sään sekä avaruuden fysikaalisten ilmiöiden ennusteita tekee ainakin Space Weather Prediction Center, joka löytyy osoitteesta www.swpc.noaa.gov.

  • Myös www.aurora-service.euon hyödyllinen osoite – sieltä löytyy myös historiatietoa ja vinkkejä hyvien kuvauspaikkojen löytämiseksi.

Miten

Itse kuvaustilanteessa täytyy käyttää kamerajalustaa sekä valottaa ja tarkentaa manuaalisesti.

Hyvä lähtökohta on 15 sekunnin valotusaika ja ISO-herkkyys 400. Kuvaterävyyden vuoksi himmenninaukoksi ei kannata valita suurinta eikä myöskään pienintä mahdollista arvoa.

Revontulten kuvaamisessa valon määrä vaihtelee ja onnistuminen on tapauskohtaista, joten erilaisia valotusarvoja kannattaa varsinkin alussa kokeilla.

> Lue myös: Näin saat hyviä kuvia superkuusta

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!