Näin kuvataan kiehtovia revontulia

Pimeältä taivaalta voi talvikuukausien aikana löytää mielenkiintoisia valoilmiöitä. Siihen vaaditaan vain jonkin verran valokuvauksen perusvalmiuksia ja apuvälineitä. Kärsivällisyyttä tarvitaan runsaasti.

tiistai 11. helmikuuta 2014

Revontulet eli aurora borealis ovat yksi yötaivaan loistavimmista ilmiöistä. Monelle valokuvaajalle niistä tulee talviloman tärkein kuvaustehtävä.

Milloin revontulia voi kuvata?

Revontulia näkyy elokuusta huhtikuuhun, mutta selkeimmillään ne ovat talvikuukausina lähellä napapiiriä, jossa ne voivat loistella lähes suoraan yläpuolella.

Mitä pohjoisemmas mennään, sitä suurempi revontulten esiintymisen todennäköisyys on.  Tänä vuonna se on erityisen suuri maaliskuun 20. päivän tienoilla.

Revontulia kannattaa kuvata kaukana kaupungeista ja niiden valosaasteista. Parhaiten revontulet näkyvät tietenkin silloin, kun taivas on pilvetön. Kuvauspaikalle kannattaa mennä puolisen tuntia etukäteen, jotta silmät ehtivät tottua pimeyteen.

Välineet revontulten ikuistamiseen

Sigma 12-24 mm F4.0 DG HSM Art on mainio objektiivi revontulten kuvaukseen. Se sai arvosanakseen 9 testissämme, ja se on myös huomattavasti halvempi kuin vastaavat Nikonin ja Canonin objektiivit.

© Sigma

Revontulia ei kannata tosimielellä lähteä kuvaamaan muilla välineillä kuin järjestelmäkameralla ja voimakkaalla laajakulmaobjektiivilla.

Hätätilassa käy myös ns. pakettiobjektiivi, mutta selkeästi parhaat kuvat saa laajakulmalla, jonka polttoväli on 10–20 mm.

Myös jalusta on olennainen apuväline, sillä valotusajat ovat pitkiä. Mukaan on syytä ottaa myös otsalamppu, jotta kamera-asetusten tekeminen sujuisi pimeässä.

Jotta kuviin ei tulisi pieniäkään tärähdyksiä, kannattaa laukaista kamera lanka- tai kaukolaukaisimella sekä lukita peilikameran peili. Itselaukaisin ajaa tässä saman asian kuin kauko- tai lankalaukaisin.

> Nyt voit saada kiikarin sekä 3 numeroa Digikuvaa yhteishintaan 14,90. Säästät 105,10 euroa. Lue lisää täältä.

Kamera-asetukset revontulten kuvaamiseen

Kamera kannattaa ensiksikin suunnata kohti pohjoista taivasta, ja kuvan etualalla olisi hyvä olla jotain kuvallisesti kiinnostavaa.

Se voi olla vaikkapa puu taikka talo, joihin on myös helppo tarkentaa. Kameran automaattitarkennus on vaikeuksissa hyvin hämärissä olosuhteissa, jolloin automaattitarkennus sahaa edestakaisin etsien kohtaa, johon tarkentaa.

Jos tällaista ei kuvan etualalla ole, kytke automaattitarkennus pois päältä ja tarkenna käsin äärettömään, tai ainakin melkein, niin, että itse taivas toistuu mahdollisimman tarkasti.

Revontulia kuvattaessa vaihtelevat valotusajat valon määrän, tässä tapauksessa revontulten voimakkuuksien mukaan. Valotusajat vaihtelevat neljästä 25 sekuntiin, ja paras lopputulos löytyy kokeilemalla.

Ethän unohda jalustaa

Tärähdysten välttämisen lisäksi kamerajalustan käytöstä on revontulikuvauksessa myös se etu, että voidaan kuvata pienillä ISO-herkkyyksillä ja saada hienorakeisia tai käytännössä rakeettomia, yksityiskohtaisen teräviä kuvia.

Jos mahdollista, kuvaa vain raakakuvatiedostoja, jotta voit käyttää automaattista valkotasapainoasetusta kuvatessa ja säätää kaiken kohdalleen kuvankäsittelyvaiheessa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!