Salama on sekä kiehtova että kauhistuttava. Se voi luoda upeita maisemakuvia, jotka todella pysäyttävät katsojan.
Jos kameran suuntaa taivasta kohti ja painaa laukaisinta, tarvitaan kuitenkin enemmän onnea kuin lotossa, jotta salamakuva onnistuisi.
Sen sijaan kannattaa käyttää menetelmää, jolla salamien vangitsemiseen on paljon paremmat mahdollisuudet niiden jylistessä taivaalla.
> Lue myös: Tähtitieteellisiä ilmiöitä kuvattavaksi vuonna 2020

Kamera on tuettava
Käsivaralta kuvaaminen kannattaa unohtaa. Käyttämässämme menetelmässä kamera tarvitsee tukea muodossa tai toisessa.
Sen ei kuitenkaan tarvitse olla jalusta, koska jalusta rajoittaa kuvausmahdollisuuksia. Autosta kuvattaessa voi ikkunaa tai kojelautaa vasten asetettu hernepussi olla hyvin käyttökelpoinen.
> Lue myös: Näin kuvataan kiehtovia revontulia

Aikavalotus eli Bulb
On mahdotonta sanoa milloin ja missä salama iskee, joten tehokkain tapa vangita salamia on käyttää aikavalotusohjelmaa B eli Bulb.
Aikavalotusohjelmalla suljin pysyy avoinna niin kauan kuin laukaisinta painetaan. Kun salama välähtää, laukaisimesta hellitetään.
Joissakin kameroissa Bulb on merkattu ohjelmakiekolle symbolilla B, toisissa taas valitaan valotuksen käsisäätö eli M ja kierretään säätökiekkoa, kunnes näytölle tulee Bulb.
Ellei salamoita kuulu, valotus lopetetaan, kun on kulunut ennalta päätetty valotusaika, esim. 30 sekuntia.
> Lue myös: Ota hienoja kuukuvia

Kaksi tapaa laukaista kamera
Olet varmaan huomannut, että joudut pitämään laukaisinta painettuna todella kauan.
Sormet voivat siinä puuhassa kipeytyä, ja kuvatkin voivat tärähtää. Siksi kamera on parasta laukaista esim. kaukolaukaisimella.
Kaukolaukaisimia saa niin tavallisina kuin langattominakin muutamalla kympillä. Puhelinsovellus on yleensä ilmainen, mutta se toimii vain, jos kamerassa on wi-fi.
> Lue myös: Näin kuvataan taivaan tähtiä