kamppailulajien harrastajat turnauksessa
© Shutterstock

4 virhettä, jotka pilaavat urheilu- ja toimintakuvasi

Urheilun ja toiminnan kuvaamiseen liittyy monta asiaa, jotka voi helposti jäädä huomiotta, tai voit tehdä virheitä. Autamme sinua välttämään yleisimmät virheet.

perjantai 8. huhtikuuta 2022 teksti H. Anderson

Nopeita kohteita ja toimintaa kuvattaessa ratkaisevista hetkistä on tärkeää saada veitsenteräviä kuvia. 

Valitettavasti täysosuma voi nopeasti mennä ohi, jos laji ei ole hallinnassa etkä tiedä, miten kameraa on säädettävä. 

Siksi olemme koonneet yhteen tavallisimmat uusien toimintakuvaajien virheet, jotta voit välttää niitä tulevaisuudessa. 

1. Liian pitkä valotusaika

Yksi klassisista virheistä, jotka toistuvat toiminnan ja urheilun kuvaamista aloitettaessa, on käyttää liian pitkää valotusaikaa. 

Useimmat toimintakategorian kohteet vaativat lyhyen valotusajan – usein alle 1/1000 sekuntia.

Jos kuvaat nopeaa urheilulajia, kuten jääkiekkoa, suosittelemme kameran säätämistä 1/1200 sekuntiin tai lyhyemmäksi, koska pelaajan liikkeet jäällä ovat niin nopeita. 

Käytä myös manuaalista ohjelmaa. Siten hallitset aukkoa ja ISO-arvoa täydellisesti, samalla kun voit pitää valotusajan riittävän nopeana. 

>>Lue lisää myös manuaalisesta ohjelmasta

juoksijoiden sumentuneet jalat

Pitkä valotusaika voi myös tuottaa upeita ja erilaisia tuloksia. Se ei ole helppoa ja vaatii panorointia urheilijan kanssa samaan tahtiin.

© Shutterstock

2. Liian lyhyet polttovälit ja liian vähän valoa

Toimintakuvissa valovoimaiset teleobjektiivit ovat usein parhaita, koska ne pääsevät lähelle kohteita ja niiden kirkkaus riittää nopeiden liikkeiden kuvaamiseen ja pysäyttämiseen.

Ammattimaiset urheilu- ja toimintakuvaajat istuvat jättimäisine objektiiveineen kentän reunalla esimerkiksi olympialaisissa ja jalkapallo-otteluissa.

Tämänkokoiset objektiivit päästävät pitkillä polttoväleillä suuria määriä valoa kameran kennolle, mikä edellyttää erittäin painavaa ja kallista lasia.

Mitä suurempi maksimaalinen aukko on, sitä pienempi ISO-arvo voi samalla nopealla valotusajalla olla. Tämä parantaa kuvanlaatua.

Myös pienemmät objektiivit voivat kyetä siihen, ja lyhyemmillä ja edullisemmilla polttoväleillä voit saada paljon irti.

Jos pääset lähelle kuvaamaasi urheilulajia, kuten kamppailulajia tai miekkailua, voit käyttää valovoimaisia objektiiveja, joiden kiinteä polttoväli on noin 85–135 mm F1.8-2.8. Ne ovat usein sekä teräviä että edullisempia kuin valovoimaiset teleobjektiivit.

Taitolentokone lentää silmukkaa

Mitä kauempana kohde on, sitä suurempi on kohteen syväterävyys myös pitkillä polttoväleillä. 

© Shutterstock

3. Liian matalan ISO-arvon käyttö

Yleensä halutaan käyttää matalaa ISO-arvoa, jotta kuvakohina pysyy alhaisena. Mutta urheilun ja toiminnan suhteen asia on erilainen.

Liian alhainen ISO-arvo lyhentää useimmissa tapauksissa valotusaikaa, ja tuloksena on liike-epäteräviä kuvia.

Korkea ISO-arvo tuottaa enemmän kuvakohinaa, mutta se on nykyään paljon pienempi ongelma kuin vain viisi vuotta sitten, koska sitä käsitellään uusimmissa kameramalleissa paljon paremmin.

Siksi voit huoletta käyttää ISO-arvoja 1600, 3200 ja monissa uusissa kameroissa jopa 6400.

Toinen syy korkean ISO-arvon käyttöön urheilu- ja toimintakuvissa on se, että useimpien kameroiden automaattitarkennus toimii parhaiten, kun valoa on riittävästi. Jos haluat varmistaa, että täysosuma onnistuu, lisää ISO-arvoa.

>Lue lisää helpoista kuvasi pelastavista valokuvakikoista

Uimari sukeltaa vedenpinnan alapuolella

Kuvakohinan merkitys vähenee sitä mukaa, mitä lähempänä kohdetta olet. Yritä siis täyttää kuva-alasta mahdollisimman paljon actionilla. 

© Shutterstock

4. Väärä tarkennusmenetelmä

Koska toimintaa on usein tarpeen kuvata F2.8- tai sitä suuremmalla aukolla, tarkennustaso on yleensä hyvin pieni. 

Siksi urheilun ja toiminnan kuvaamisessa käytettävällä tarkennusasetuksella voi olla suuri merkitys. Jos kamera on asetettu tarkentamaan yhdellä kiinteällä pisteellä, kohde siirtyy nopeasti kauemmas kapeasta tarkennusalueesta. 

Käytä sen sijaan jatkuvaa automaattitarkennusta, jonka nimi yleensä on AF-C tai AI Servo. Siten kamera tarkentaa koko ajan, kun laukaisinta pidetään puoliksi painettuna.

Voit auttaa kameraa tarkentamaan nopeammin kertomalla, mihin kohtaan kuva-alueella haluat tarkentaa, esimerkiksi Zone-asetuksella.

Useissa uusissa kameramalleissa voidaan käyttää myös silmätarkennusta, joka tunnistaa lähimmän silmän ja tarkentaa siihen, jos kuvassa on ihmisiä. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!