Manuaalinen ohjelma valittuna valintakiekolla

Kuvausohjelman valintakiekon M-kirjain tarkoittaa manuaalista ohjelmaa, jossa kuvaaja säätää aukkoa ja valotusaikaa.

Neljä aloittelijan virhettä manuaalisella ohjelmalla

Manuaalisella ohjelmalla voit hallita suljinaukkoa ja valotusaikaa itse, ja välttää kameran automatiikan virheet. Autamme sinua ottamaan parhaat kuvat.

keskiviikko 2. maaliskuuta 2022 teksti K. Engbo

Kun asetat kameran täysin manuaaliseen tilaan, kameran valomittari ei hämäänny esimerkiksi kuvaamasi henkilön tummasta tai vaaleasta vaatteesta eikä samassa valaistuksessa otettuja kuvia valoteta eri tavoin.

Sen sijaan voit valita itse tietyn valotuksen, joka sopii kohteeseen osuvaan valoon. Siitä voi olla paljon hyötyä kuvattaessa valaistuksessa, joka pysyy samanlaisena.

>Lue myös: Parhaat kamera-asetukset muotokuvaukseen

Kun asetukset tehdään käsin, on kiinnitettävä erityistä huomiota muutamiin seikkoihin, joten kokosimme tähän joitakin yleisiä virheitä.

1. Automaattisen ISO-arvon käyttö

Vaikka suljinaukko ja valotusaika säädetään itse, kamera määrittää silti, kuinka valoisa tai tumma kuvasta tulee, jos ISO-arvoksi on valittu automaattinen. Kamera säätää silloin pelkästään ISO-arvoa valotuksen muuttamiseksi.

ISO-arvo kannattaa asettaa käsin, jotta valotus ei muutu.

Automaattinen ISO-arvo voi kuitenkin olla hyvä tilanteissa, joissa haluat valita tietyn suljinaukon ja valotusajan, mutta jätät valotuksen kameran huoleksi.

Kameran ISO-painike

2. Näyttöön sokeasti luottaminen

Näyttö ja etsin ovat erittäin hyödyllisiä käsisäätöisellä ohjelmalla kuvatessa, mutta ne voivat myös huijata sinua, jos ne näyttävät kuvan hieman liian tummana tai vaaleana.

Kun otat histogrammin näkyviin, näet graafisen esityksen kohteen valon jakautumisesta. Siten näet helposti, jos jokin alue palaa puhki valkoiseksi tai jää täysin mustaksi. Tässä Etunurkan videossa näytetään, miten histogrammia käytetään.

Etsimen valotuspalkissa näkyy numero nolla, jonka toisella puolella on negatiivisia numeroita ja toisella puolella positiivisia, ja niistä voi myös muodostaa käsityksen valotuksesta. Jos nuoli osoittaa nollaa, olet osunut samaan valotukseen kuin minkä kamera olisi valinnut.

Kameran etsinkuva

Histogrammi näkyy yleensä vasemmassa alakulmassa painamalla Info- tai Disp.-painiketta. Valotuspalkki näkyy alhaalla, ja nuoli osoittaa, missä valotuksesi on suhteessa kameran ehdottamaan arvoon nolla.

3. Liian pitkien valotusaikojen käyttö

Jos kuvasta tulee liian tumma ja käytät jo suurinta suljinaukkoa, voit kirkastaa kuvaa valitsemalla pidemmän valotusajan. Tällöin vaarana on niin pitkä valotusaika, että kuvista tulee epätarkkoja. Pidä siksi valotusaikaa tarkasti silmällä säätäessäsi kameraa.

Jos valotusaika on liian pitkä, säädä valotusta suurentamalla ISO-arvoa.

>Lue myös: Tätä objektiivin aukkoarvot tarkoittavat

4. Kuvaus vain jpeg-muodossa

Jos et saa täydellistä valotusta käsisäädöillä, voit säätää sen kuntoon kuvankäsittelyssä. Raw-raakatiedostoja voi muokata paljon vapaammin kuin jpeg-kuvia kuvanlaadusta tinkimättä.

Siksi kuvat kannattaa tallentaa kameraan raakakuvamuodossa valitsemalla kyseisen asetuksen valikosta. Voit halutessasi tallentaa sekä jpeg- että raakakuvatiedostoja.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!