Jos lentopetrolin haju, valtavat voimat, huimaava vauhti ja hyvä tunnelma kiinnostavat, kannattaa kuvaustaidot panna kovaan testiin lentonäytöksessä.
Se voi kuitenkin olla suuri haaste, jos toimintakuvauksesta ei ole kokemusta ennestään. Keskustelimme siksi valokuvaaja Jørgen D. Vestergaardin kanssa, joka houkuteltiin mukaan ensimmäiseen lentonäytökseensä vuonna 2015. Hän on sittemmin kuvannut viittä lentonäytöstä.
Pyysimme Jørgeniltä viittä parasta vinkkiä suurten koneiden kuvaamiseen, kun ne teutaroivat taivaalla. Vinkit löytyvät alta.
1. Käytä vähintään 400 mm:n polttoväliä
Jørgen alkoi käyttää 70-200 mm:n yleisobjektiivia, mutta huomasi nopeasti tarvitsevansa pidemmän polttovälin, jotta lentokone täyttää suuremman osan kuvasta.
Siksi hän suosittelee vähintään 400 mm:n polttoväliä. Se voi olla esimerkiksi 100-400 mm zoomobjektiivi, joka on monipuolisempi ja jolla voi ottaa monenlaisia kuvia päivän aikana.
Jos käytössä on kaksi kameraa, kuten suuri täyskennoinen ja pieni micro four thirds -kennoinen, kannattaa ottaa molemmat mukaan ja pitää mukana myös erilaisia objektiiveja, jotta polttoväliä voi vaihdella nopeasti.
2. Käytä sarjakuvausta
Lentokoneet suhahtavat nopeasti yleisön ylitse. Sen vuoksi nopeata tilannetta kuvatessa kannattaa käyttää jatkuvaa kuvausta tai sarjakuvausta.
Sarjakuvauksella laukaisinpainiketta voidaan pitää painettuna ja kamera jatkaa kuvaamista, kunnes laukaisinpainike vapautetaan. Näin mahdollisuudet saada terävä ja mielenkiintoinen kuva paranevat.
Monissa kameroissa voidaan valita myös kuvausnopeus. Jørgen suosittelee valitsemaan suurimman nopeuden.
> Lue myös: Ota upeita urheilukuvia

Sarjakuvausta käyttämällä kuvaaja voi istua kaikessa rauhassa kotona ja valita kuvasarjoista terävimmät ja mielenkiintoisimmat otokset.
© Jørgen D. Vestergaard3. Käytä pitkää valotusaikaa potkureihin
Kun kuvataan vanhoja propellikoneita, on tärkeää, ettei vain oikopäätä valita nopeinta mahdollista valotusaikaa. Se nimittäin pysäyttää propellin ja saa sen näyttämään siltä kuin lentokone olisi paikallaan ilmassa.
Jørgen käyttää tavallisesti 1/100-1/400 sekunnin valotusaikaa, ottaa kuvan ja tarkistaa siitä, onko potkuri tarpeeksi epätarkka. Ellei näin ole, hän pidentää valotusaikaa. Jos se taas on liian epätarkka, hän pidentää valotusaikaa hieman.
On parasta ottaa testikuvia eri lentokonetyypeistä. Kaikki koneet ovat nimittäin erilaisia ja siksi niiden propellitkin pyörivät eri nopeudella. Oikea valotusaika yhdelle lentokoneelle voi siis olla liian lyhyt toiselle.
4. Säästä kortin tilaa loppunäytökseen
Sanoimme kyllä, että kamera kannattaa asettaa sarjakuvaukselle. Samalla on kuitenkin järkevää säästää muistikortin tilaa loppunäytöksiin, joissa yleensä tehdään jotain ylimääräistä ja erikoisempaa.
Se ei tarkoita, että kuvia pitäisi poistaa kuvauksen aikana, sillä silloin jää varmasti monta tärkeää kuvaa ottamatta. Ei kuitenkaan kannata kuvata siinä vaiheessa, kun lentokone on matkalla poispäin tai se näkyy vain alhaaltapäin.
Useimmissa tapauksissa näistä tilanteista syntyy nimittäin tylsiä kuvia, jotka olisit kuitenkin myöhemmin karsinut pois.
> Lue myös: Tässä on kaikki, mitä tarvitsee tietää toimintakameroista

Lentonäytöksissä on myös muita mielenkiintoisia aiheita kuin esitykset. Niitä pääsee myös yleensä paljon lähemmäs ja hyvien kuvien ottamiseen on paljon enemmän aikaa.
© Jørgen D. Vestergaard5. Myös näyttelyitä kannattaa kuvata
Innostuksen keskellä voi olla helppo unohtaa monet hienot näyttelyt, joita lentonäytöksiin usein kuuluu. Tavallisesti Jørgen vaeltelee esitysten välillä, sillä silloin voi usein saada hienoja kuvia näytteillä olevista koneista aivan läheltä.