Mies wakeboard ilmalento vesi.

Kymmenen kuvan sekuntinopeudella kuvattaessa saadaan niin paljon kuvia yhdestä tilanteesta tai liikkeestä, että ratkaiseva hetki saadaan tallentumaan.

© Shutterstock

Parhaat kamera-asetukset toimintakuvaukseen

Nopeiden kohteiden valokuvaaminen on hauskaa ja sopivan vaikeaa. Se pistää valokuvaustaidot koetukselle sekä edellyttää kamera-asetusten hallintaa.

keskiviikko 3. kesäkuuta 2020 teksti Christian Trant

Pysäytä lyhyillä valotusajoilla

Vauhdin kiihtyessä äärimmilleen liikkeen voi jähmettää vain nopeilla valotusajoilla. Ne ovat rallia ja muuta autourheilua kuvattaessa tarpeen aina, varsinkin läheltä kuvattaessa

Ihanteellinen suljinnopeus vaihtelee sen mukaan, millaista toimintaa tai urheilulajia kuvataan. Lähtökohtaisesti suosittelemme valotusaikaa 1/500 sekunnista 1/3200 sekuntiin.

Vauhdilla etenevää pyöräilijää kannattaa kuvata käsisäädöillä. Siten kuvaustilannetta voi hallita itse noin 1/20:n tai 1/30 sekunnin valotusaikoja käyttäen. Säädä aukoksi vaikkapa F5,6 ja käytä automaattista ISO-arvoa, niin kamera osaa valita sopivan valotuksen. 

Lue myös: Siksi kannattaa hankkia 50-millinen

Mies wakeboard ilmalento vesi.

Tuhannesosasekunnilla ja sitä lyhyemmillä valotusajilla kuvattavan kohteen liike saadaan pysähtymään kuvissa.

© Shutterstock

Salama pysäyttää liikkeen

Kameran oma salama tai vielä paremmin ulkoinen salamalaite valaisee kohdetta silmänräpäyksen, ja sillä voidaan saada aikaan komeaa jälkeä päivänvalossakin kuvattaessa.

Salamaa voidaan käyttää lyhyillä valotusajoilla vain, kun asetuksena on High-Speed-Sync eli salamatäsmäys taikka nopeiden suljinaikojen täsmäys, joka otetaan käyttöön joko salaman valikossa tai kameran asetusvalikossa.

Lue myös: 3 niksiä kameran oman salaman käyttöön

Painiottelu

Salamatäsmäys asetetaan salaman tai kameran painikkeella, jossa on salama ja plus-/miinusmerkki, ja pyörittämällä valitsinta.

© Shutterstock

Aseta raja ISO-herkkyydelle

Auto-ISO on hyvä apu toimintakuvauksessa, ja ISO-herkkyyden arvoa voidaan rajoittaa, ja tämä kannattaa tehdä sen mukaan, kuinka hyvin kamera pystyy käsittelemään kuvakohinaa.

Asetus tehdään valikossa, esimerkiksi ISO-herkkyysasetukset -kohdassa. Voit myös lisätä onnistumisen mahdollisuuksia, jos kuvaat telezoomilla ja huolehdit siitä, että kohde ei ole viittä metriä lähempänä sinusta, ja silloin kannattaa käyttää objektiivin tarkennusrajoitinta.

Tämä asetus estää tarkennusta etsimästä kohdetta määritellyn alueen ulkopuolelta, esim viittä metriä lähempää, ja sahaamasta turhaan edestakaisin. Tällä tavoin säästyy sekunteja nopeissa tilanteissa

Lisää vinkkejä Digikuvassa 9/2020

Digikuvan numerossa 9/2020 kerromme, kuinka otetaan onnistuneita toimintakuvia. Keskitymme täällä kesän toiminnallisiin tapahtumiin ja siihen, kuinka niitä kuvataan. Vinkkiemme avulla voit oppia kuvaamaan kilpapyöräilyä, wakeboardingia ja moottoriurheilua.

Digikuvan uusi valokuvausopas nimeltään Kehity kuvaajana neuvoo ottamaan upeita kuvia kiinnostavista kohteista ja aiheista, kuten luonto, ihmiset, maisemat ja yötaivas.

Voit ottaa kirjan mukaasi kuvausretkelle innostajaksi ja oppaaksi, ja lisäksi sitä on ilo selata kotona sohvalla.

Nyt voit saada Kehity kuvaajana -kirjan sekä 3 numeroa Digikuvaa yhteishintaan 13,90!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!