heijastus ihmisiä katu
Katujentallaajat ylösalaisin

Sateen kastelemat kadut heijastavat valoa tehokkaasti. Kokeile sommitella kuva niin, että siihen jää pelkkä heijastus.

Viikon haaste: heijastusten kuvaaminen

Heijastus voi olla muutakin kuin merenpinta, auringonlasku tai selfie auton sivupeilin kautta. Vähän luovuutta ja pari kikkaa, niin valokuvamahdollisuudet lisääntyvät kummasti.

maanantai 15. heinäkuuta 2019 teksti Louise Hagemann

Joskus on hyvä haastaa itseään, myös valokuvaajana – siinä oppii lisää ja joutuu pakostakin ajattelemaan uusilla tavoilla.

Mutta itsensä motivoiminen ei aina välttämättä tule ilman ulkoista ärsykettä tai ideaa.

Tästä saat tälle viikolle 3 vinkkiä, joiden avulla voit saada hyviä, uudenlaisia kuvia. Toivomme, että jaat lopputuloksen kanssamme – instagramissa, jossa voit tagata diginordic, sekä jatkuvassa kuvauskisassamme.

Kuvasi voi päästä lehtemme lukijakuviin tai Digikuvan instagramiin.

Viikon haaste: heijastusten kuvaaminen

Vesilammikot, lasi ja rakennukset saavat aikaan hienoja heijastuksia, joista saa upeita valokuvia. 

Mutta niiden hyödyntäminen valokuvauksen keinoin ei ole aina aivan helppoa. Olemme nähneet tuhansia kuvia merenpinnan alle laskeutuvasta auringosta, joten kysymys kuuluu, miten päästä yli valokuvakliseistä? 

Ensinnäkin kannattaa kiinnittää huomiota kaikenlaisiin heijastaviin pintoihin. Edellä mainittujen lisäksi myös aurinkolasit, autojen maalipinnat, erilaiset julkisivut ja lasi ovat hyvää materiaalia heijastuskuviin.

Toiseksi kuvaajan täytyy uskaltaa kokeilla erilaisia kuvauskulmia. Kannattaa mennä lähelle heijastavaa pintaa ja valita matala kuvauskulma, jolloin kuvan etuala täyttyy mukavasti. 

Se luo dynamiikkaa, ja heijastus vie huomioon heijastavalta pinnalta, mikä onkin tarkoitus. 

taivas heijastuu lasijulkisivusta
Taivas heijastuu lasijulkisivusta

Moderni arkkitehtuuri on herkullista maaperää heijastusten metsästäjälle. 

1. Tarkenna käsin

Käsitarkennus on aina varmin keino saada halutusta kohdasta täysin terävä. Automaattitarkennus voi näet erehtyä heijastavien pintojen kanssa.

> Lue myös: Käsitarkennuksen alkeet 

2. Mene lähelle heijastavaa pintaa

Laajakulmaobjektiivilla haetaan kuviin vaikutelmaa suuresta tilasta ja syvyydestä. Silloin kannattaa mennä kuvaamaan mahdollisimman lähelle heijastavaa pintaa.

> Katso video: Valotuksen korjaaminen Elementsillä 

aurinkolasit heijastus ryhmä ihmisiä hyppää
Heijastus aurinkolaseista

Aurinkolaseja voi mallailla sopivaan kohtaan vaikkapa uimarannalla ja ottaa niiden kautta mukavan kesäkuvan.

3. Ota kolme valotusta

Auto-bracketing-toiminnolla eli automaattisella valotuksen haarukoinnilla kamera ottaa samasta kohteesta kolme peräkkäistä, eri tavoin valottunutta kuvaa, jotka voidaan yhdistää HDR-kuvaksi kuvankäsittelyssä.

Tästä tekniikasta on hyötyä erityisesti silloin kun kohteen valoisuuserot ovat suuret eli kontrastia on liikaa yhden kuvan tai valotuksen toistettavaksi.

> Näin tehdään laajasävykuvia. 

5 nopeaa heijastuskuviin

ETSI HEIJASTAVA PINTA
Vesilätäköitä, peilejä, lasijulkisivuja, autonovia, aurinkolaseja ja muovipintoja on kaikkialla.

OTA SILUETTI MUKAAN
Jos kuvaat ihmisiä, muista sommitella siluetti heijastavalle pinnalle.

KÄYTÄ PITKIÄ VALOTUSAIKOJA
Kaupunkien valoista saa iltaisin hienoja heijastuksia kuviin. Pitkillä valotusajoilla kuvattaessa heijastuksiin saadaan kirkkautta ja myös värikylläisyyttä.

HYÖDYNNÄ TUULTA
Tuuli vesilätäkössä tai järven pinnalla saa heijastuksen mittasuhteet vääristymään. Sen avulla voi tehdä heijastuskuvista hauskan abstrakteja.

HUOMIOI SYMMETRIA
Unohda kultainen leikkaus heijastuksia kuvatessasi. Symmetriassa pitäytyminen tekee heijastuskuvasta kauniimman ja harmonisemman.

Hollantilaisia tuulimyllyjä heijastus
Tuulimyllyt heijastuvat vedestä

Tyyni vedenpinta on perinteinen ja aina hyvä heijastuskuvan perustekijä. Tästä Hollannissa kuvatusta otoksesta on käsitelty miltei maalauksellinen teos.

Ylös ja ulos!

Saatuasi tämän pienen evästyksen voit lähteä kuvaamaan. Muista, että kuvistasi ei tarvitse tulla samanlaisia kuin tämän jutun kuvista.

Jaa mieluusti kuvat kanssamme. Instagramissa voit tagata meidät (kirjoita @diginordic kuvatekstikenttään), ja tietysti voit myös laittaa kuvasi kuvauskisaamme.

Onnea matkaan!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!