Metsä ja järvi ilmakuvassa

Maisemakuvat ovat ylhäältä päin kuvattuna aivan eri näköisiä.

© Shutterstock.com

5 kuvausvinkkiä droonikuvausta aloitteleville

Kameradroonit ovat halpoja, helppo lentää ja ne tuottavat upeita kuvia ilmasta. Tässä on vinkkejä, joiden avulla drooneilla saa parempia kuvia ja videoita.

torstai 9. heinäkuuta 2020 teksti K. Engbo

Noin 450 eurolla saa kameradroonin, jota on helppo hallita ja joka tuottaa upeita kuvia ja videoita. Ilmasta kuvaaminen tuottaa aivan toisenlaisia kuvia kuin maan pinnalta kuvaaminen.

Ennen droonikuvaamisen aloittamista pitää hallita tällaisen kuvaamisen säännöt. Sen lisäksi kuvaamisessa on muutama perusasia, joilla kuvista saa näyttäviä. Tässä on viisi vinkkiä hyvien ilmakuvien ottamiseksi.

1. Käytä tuttuja elementtejä

Jotta saadaan käsitys kuvien elementtien suhteista, on hyvä sisällyttää kuvaan asioita, joiden suuruusluokan kaikki tietävät. Niitä voivat olla uima-allas, auto tai vaikka kuvaaja itse. Jos kuvissa näkyy pelkkä niitty, sen laajuutta on vaikea arvioida kuvasta.

Rantakuva taivaalta katsottuna

Yksikin kuvassa näkyvä ihminen riittää selvittämään mittakaavan.

© Shutterstock.com

2. Lennä rauhallisesti

Videota kuvattaessa kannattaa lentää rauhallisesti. 

Video näyttää elävmmältä, jos drooni liikkuu hiljakseen kuvattaessa. Valokuvia otettaessa kamera kannattaa pysäyttää vähän ennen kuvien ottamista, jotta otoksista tulee tarkkoja.

>Lue myös: Hyvä syy käyttää gimbaalia

3. Kuvaa suoraan alas

Erityisesti valokuvia otettaessa kannattaa suunnata kamera suoraan alas. Silloin kuviin tulee kiinteä rakenne, jossa on symmetriaa ja suoria linjoja. Kaikkia otoksia ei tietenkään ei ole tarpeen kuvata näin, mutta kannattaa kokeilla mitä näin kuvaamalla saa kuviin.

Leikkuupuimuri pellolla

Suoraan alaspäin tähtäämällä kuviin saa kauniita kuvioita ja symmetriaa.

© Shutterstock.com

4. Valokuvat raakamuodossa

Jos drooni osaa tallentaa valokuvat raakamuodossa, tätä mahdollisuutta kannattaa käyttää.

Sitten kuvankäsittelyssä kuviin saa parempia yksityiskohtia ja suuremman sävyjen toistoalueen. Kuvissa on enemmän yksityiskohtia tummimmissa ja vaaleimmissa osissa kuin tavallisissa jpeg-kuvissa.

>Lue myös: Mikä on drooni – ja miksi sellainen kannattaisi hankkia?

5. Säädä valotusaikaa

Videota kuvattaessa on varminta käyttää valotusaikaa, jossa nimittäjä on kaksi kertaa kuvausnopeus.

Jos kuvataan 25 kuvaa sekunnissa, valotusaika saa olla 1/50 sekunti. Jos valoa on liian paljon, drooneille saat harmaasuotimia, jotka asetetaan linssin eteen ja ne päästävät vähemmän valoa läpi.

Digikuva-lehdessä on paljon lisää tietoa droonikuvauksesta

Digikuva-lehden numerossa 11/2020 on asiaa uusimmista drooneista ja kerromme, kuinka helppoa on hallita lentäviä kameroita. Saat myös vielä lisää kuvausvinkkejä.

Älypuhelinsovelluksella voi ajoittaa kuvauksen sopivasti, jolloin droonin rajallinen akkukapasiteetti tulee hyödynnetyksi säästeliäästi.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!