Tie ja metsämaisemaa nelikopterilla kuvattuna

Drooni eli kauko-ohjattava kamerakopteri antaa mahdollisuuden kuvata uusista perspektiiveistä. 

© Shutterstock

Mikä on drooni – ja miksi sellainen kannattaisi hankkia?

Ne ovat entistä halvempia ja helppokäyttöisempiä, joten miksipä en hankkisi kamerakopteria. Kauko-ohjattavasta droonista tulee helposti hyvä kaveri.

tiistai 22. toukokuuta 2018 teksti Sarah Marie Winther

Vain jokunen vuosi sitten nelikopterit eli droonit olivat kalliita ja vaikeita käyttää, joten niitä oli harvalla ns. tavallisella kuluttajalla.

Noihin aikoihin tällaisiin kalliisiin erikoislaitteisiin investiovat lähinnä mediatalot ja ammattimaiset videokuvaajat. 

Nyt droonit alkavat olla helppokäyttöisiä, luotettavampia, kevyitä sekä ennen muuta halvempia, ja kaikki tämä on johtanut ja johtaa niiden yleistymiseen. 

Mikä on drooni?

Se on miehittämätön, kauko-ohjattava ilma-alus. 

Drooniteknologia ei ole uutta, sillä esimerkiksi eri valtiot ovat jo vuosia käyttäneet niitä mm. sotilaallisiin tarkoituksiin, pelastustehtäviin, valvontaan, sään ennustamiseen ja palojen sammuttamiseen.

Miksi yksittäisen kansalaisen sitten kannattaisi investoida tällaisiin laitteisiin? Lentävä robotti tuskin on kenenkään toivelistalla ensimmäisenä, mutta siitä voi olla yllättävänkin suurta iloa.

Uusia kuvakulmia

Nykyteknologian aikakaudella on hyvin vaikeaa erottautua valo- tai videokuvaajana muista, koska niin moni kuvaa – ja vieläpä erinomaisen hyvin. Yksi tapa erottautua ovatkin uudet kuva- ja kuvauskulmat. 

Juuri tässä nelikopteri tulee mukaan keskusteluun. Sen avulla voidaan päästä kuvaamaan paikkoihin, joihin ei muuten pääse – korkeisiin vuoristoihin, syviin valtameriin ja kuohuviin putouksiin. 

Se siis avaa uusia mahdollisuuksia, ja lopputulokset voivat olla mitä upeimpia.

Värikkäitä veneitä rannassa kameradroonilla kuvattuna
Nelikopterikuvaus

Värikkäät puuveneet näyttävät lähes jäätelötikuilta rivissä. Tällaista kuvaa ei saa tavallisella kameralla muuten kuin lentokoneesta tai helikopterista.

© Shutterstock

Harjoittele lelukoptereilla

Niin kuin kameroissa yleensäkin, ovat hinta ja laatu riippuvaisia toisistaan myös kamerakoptereiden kohdalla. 

Droonin voi saada reilulla parillasadalla eurolla, mutta jos tuon hintaisessa laitteessa on kamera mukana, on sen tuottama kuvanlaatu yleensä käyttökelvotonta.

Joe et ole ikinä kokeillut lennättää droonia, kannattaa aluksi hankkia kameraton, noin 100 euron hintainen vekotin, jolla voi opetella lennätystekniikan perusteet.

Halvan ja kalliin droonin lennättäminen on suurin piirtein samanlaista, ja kun lennättää halpaa laitetta, ei ole riskiä, että kallis kameradrooni menisi rikki.

DJI:ssä paras hinta–laatu-suhde

Kiinalainen DJI on maailman johtava kameradroonien valmistaja, ja nyttemmin myös sellaiset valmistajat kuin Yuneec ja Blade ovat alkaneet näkyä markkinoilla, mutta ainakin vielä nyt DJI tuottaa alan parasta laatua.

Pienet ja halvatkin DJI:t tallentavat 12 megapikselin jpeg-kuvia ja 4K-videota.

Jos haluat hyvää kuvanlaatua järjelliseen hintaan, on DJI Phantom 4 Pro markkinoiden ykkösvaihtoehto. 

Siinä on tuuman kenno ja se tallentaa 20 megapikselin jpeg- ja raakakuvia sekä 4K-videota 60 kuvan sekuntinopeudella. Sitä voi lennättää yhdellä latauksella puolisen tuntia teoriassa 3,5 km:n säteellä.

> DJI Phantom 4 Pro sai arviossamme huippupisteet Välineoppaassa

> Lue Yuneec Thyphoon q500 -droonin arviomme Välineoppaasta

> Niinikään DJI Mavic Air -droonin arvio on Välineoppaassa

Droonilla otettu kuva moottoriteistä, jotka kiemurtelevat kuin letit.
Kopterikuvaus

Ikävät moottoritiet muuttuvat kiinnostaviksi geometrisiksi kuvioiksi droonilla kuvattuna. 

© Shutterstock

Tutustu lennätyssäännöksiin

Suomen lainsäädäntö on tässä suhteessa Euroopan ja kenties koko maailman vapaamielisin – ainakin vielä toistaiseksi. 

Lennättämiseen ei tarvita lupia muualla kuin yleisötapahtumien ja kaupunkikeskustojen yllä tapahtuvaa lennättämistä varten, ja lentokieltoalueet kuten lentokentät ja niiden läheisyys ovat asia erikseen. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi lähetti maaliskuussa dronejen lennättämistä koskevan ilmailumääräyksen lausunnoille. Nykyiseen määräykseen ehdotetaan joitain muutoksia, jotta lisääntyvä droneharrastus olisi tulevaisuudessa entistä turvallisempaa ja lennättämistä koskevat määräyksen selkeämpiä.

Voit tutustua määräyksiin Droneinfo-sivustolla ja Trafin Miehittämätön ilmailu -sivuilla .

Jos aiot lennättää nelikopteria Suomen rajojen ulkopuolella, tutustu kyseisten maiden säännöksiin. 

Rakkaalla lapsella monta nimeä

Kyseistä laitetta kutsutaan suomen kielessä ainakin nelikopteriksi, kauko-ohjattavaksi kuvauskopteriksi, pienoishelikopteriksi, droneksi ja nyt myös – aivan virallisesti – drooniksi, sillä sana drooni lisättiin kevättalvella Kotimaisten kielten keskuksen Kielitoimiston sanakirjaan. Englannin kieleen ja melko uuteen laitetyyppiin liittyvän trendin paine oli ilmeisesti niin hurja, että suomen kielen mukaiset synonyymit saivat rinnalleen uuden – taikka tulivat syrjäytetyiksi. 

> Droonia lennättäessä on syytä olla kiikari mukana. Nyt saat voimakkaan kiikarin, 3 numeroa Digikuvaa sekä kaikki tilaajaetumme hintaan 14,90. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!