mies kuvaa jalusta

Jos ostat halvan jalustan, pää tulee sen mukana. Jos ostat ammattijalustan, voit yhdistää eri tuotemerkejä. Kuulapäät ovat hyvin monikäyttöisiä.

© Shutterstock

4 vinkkiä teräviin kuviin jalustan avulla

Kamerajalusta on tärkeä, jos haluaa, että kuvat ovat teräviä edestä taustalle asti. Tässä on neljä vinkkiä, joiden avulla voit säätää jalustaa epätarkkojen kuvien välttämiseksi.

tiistai 23. maaliskuuta 2021 teksti C. Trant

Jalustaa tarvitaan monenlaissa kuvaustilanteissa. Tämä pätee muun muassa silloin, kun kuvataan maisemia pienellä ISO-herkkyydellä, otetaan HDR-kuvia tai timelapse-videoita.

Silloin on välttämätöntä, että kamera on kiinni jalustassa ja että jalusta on tukevasti paikoillaan – muuten se näkyy valokuvissa.

Nyt opastamme sinua välttämään yleisimmät virheet, jotka valokuvaajat tekevät kamerajalustalla kuvatessaan.

1. Kiristä ruuvit tiukalle

Kiristä kaikki ruuvit tiukalle, kun olet löytänyt oikean sommitelmanMuutoin jalusta voi liikkua vähän, ja pienikin liike riittää siihen, että kuvista tulee epäteräviä, kun kuvataan yli sekunnin valotusajoilla.

Jos et kiristä ruuveja, voi jalusta kaatua kameran ollessa kiinnitettynä, jos kameraan on kiinnitetty raskas objektiivi.

> Lue myös: Näin valitset sopivan kamerajalustan

puro pitkä valotusaika

Aikavalotus päivänvalossa vaatii jalustan. Tällä tekniikalla vedenpinta pehmenee kuvissa.

© Shutterstock

2. Pystytä jalusta vakaasti

Pahinta olisi, että jalusta kameroineen kaatuu. Vaikka jalustan maksimikuormitusta ei välttämättä ylitetä, epävakaa perusta voi helposti aiheuttaa jalustan ja kameran kaatumisen - ja tämä aiheuttaa usein merkittäviä vahinkoja laitteille.

Monien jalustojen keskipylvään alapäässä on koukku. Ripusta siihen jotakin painavaa lisäämään vakautta, vaikka kameralaukku.

Useimmat jalustat kestävät enemmän kiloja kuin kamera ja objektiivi yhdessä. Siksi jalustaa voi huoletta painaa kunnolla maahan.

3. Irrota hihna kamerasta

Jos tuulee hihna voi osua jalustaan ​​ja aiheuttaa tärinää. Siksi se on poistettava, kun kuvataan tuulisella säällä.

> Lue myös: Teräviä kuvia – näin se käy

mies kuvaa rannalla

Panoraamakuvaan vaaditaan sarja toisensa osittain peittäviä kuvia, jotka kootaan yhteen kuvankäsittelyssä.

© Shutterstock

4. Lukitse peili kuvauksen ajaksi

Vaikka kamera olisi jalustalla, peilin liikkeestä voi aiheutua tärinää, kun valotus on käynnissä.

Siksi peili pitää nostaa yläasentoon kuvaushetken ajaksi. Peilinlukitustoiminto löytyy kuvausvalikosta esimerkiksi nimellä MUP tai Mirror Lockup.

Kun toiminto on kytketty päälle, peili ei laskeudu takaisin paikoilleen heti, kun kuva on valotettu, ja siksi kuva ei tärähdä.

Lisää kuvaterävyydestä ja jalustan käytöstä uudessa Digikuvassa

Digikuvan numerossa 5/2021 kkerromme lisää siitä, miten saadaan teräviä kuvia jalustan avulla. Opastamme, miten saat terävää jälkeä, kuvaatpa sitten maisemia, toimintaa tai makroaiheita.

Jos et vielä ole tilaaja, saat 3 numeroa Digikuvaa ja valoteltan, jonka avulla voit saada ammattimaisen valaistuksen kuviisi. Valotelttaan kuuluu sekä musta että valkoinen tausta, valovoimakkuuksia on 30 ja lisäksi useita värilämpötiloja. Hanki älykäs 59 euron arvoinen valoteltta nyt vain 15,90 eurolla!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!