Malli terävyysalueella
© Shutterstock

Teräviä kuvia: näin se käy

Valotuksen lukituksesta on suuri apu. Silloin kaikki tietyllä alueella toistuu terävänä. Hyöty on suurin katukuvauksessa, jossa nopeus on valttia.

tiistai 16. kesäkuuta 2020 teksti C. Trant

Valotuksenlukitus helpottaa elämää

Terävyysalue kertoo, millä etäisyydellä kohde toistuu tyydyttävän terävänä.

Kun kohde on terävyysalueella, voidaan kuvata huoletta. Se on käytännöllistä kiireisissä tilanteissa. Myöskään tausta ei pääse silloin hämäämään tarkennusjärjestelmää.

Ensin tarkennetaan automaattitarkennuksella haluttuun kohtaan. Se voi olla vaikka jalkakäytävä. Sen jälkeen vaihdetaan käsitarkennukseen.

Tarkennus on nyt lukittu jalkakäytävään ja kaikki mitä sen alueella kuvataan on terävyysalueella. Varo kiertämästä objektiivin tarkennusrengasta. Silloin tarkennus muuttuu.

> Lue myös: Käsitarkennuksen alkeet

Näin syvyysterävyysalue toimii

Kun kuvataan esim. 35 mm:n polttovälillä ja aukolla F8 kolmen metrin päähän tarkennettuna, syvyysterävyysalue on kokonaisuudessaan noin 5,2 metriä. 

Tällä alueella kaikki syväterävyysalueen lähimmästä ja kauimmasta rajasta toistuu terävänä.

Olemme pyrkineet alla olevassa kuvassa havainnollistamaan, miten terävyysalue näkyy. Mies on syväterävyysalueella, mutta nainen sen ulkopuolella, eikä hän siksi toistu terävänä.

> Lue myös: Syvyysterävyys 5 minuutissa

piirros tarkennuksen lukituksesta

Terävyysalueella terävyys on kaiken aikaa hyvä. Kaikki terävyysalueen lähimmän (near limit) ja kaukaisimman (far limit) kohdan välillä toistuu terävänä ja kaikki sen ulkopuolella epäterävänä.

© Shutterstock // Digikuva

Laske terävyysalue tässä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!