Yksi vinkki, jonka monet kuulevat useimmiten aloittaessaan valokuvaamisen, on välttää vastavaloon kuvaamista.
Se tarkoittaa yleensä sitä, että auringolle ja muille voimakkaille valonlähteille on käännettävä selkänsä, sillä muuten ne voivat häiritä kameran valotusmittaria ja aiheuttaa liian tumman valotuksen.
Mutta mitä tehdä, jos valonlähde on liian voimakas, ja esimerkiksi muotokuva-aihe menettää niin paljon luonnettaan, että kuvasta tulee huono?
Tai mitä tehdä, jos kuvan tausta on tärkeä – kun esimerkiksi matkalla halutaan muotokuvaan mukaan Pisan kalteva torni, Mount Rushmore tai vastaava?
Onneksi ongelmaan löytyy ratkaisuja, ja muutamalla helpolla asetuksella ja suhteellisen edullisella varustuksella saat häikäisevän hyviä kuvia, vaikka aurinko paistaisi suoraan kameraan.

Kuvan oikeassa laidassa oleva valkoinen muuri heijastaa auringonvalon takaisin nuoreen naiseen ja varmistaa, että kuva on oikein valaistu.
© ShutterstockHeijasta valo takaisin
Jos joudut kuvaamaan vastavaloon, voit usein löytää pinnan, joka voi heijastaa riittävästi valoa malliin.
Etsi esimerkiksi auton ikkuna, näyteikkuna tai vitivalkoinen seinä, joka voi heijastaa osan valosta takaisin kohteeseen.
Voit myös ostaa kullanvärisiä, hopeanvärisiä ja valkoisia heijastimia, joita voit pitää kameralaukussasi aina mukana. Niiden avulla saat nostettua kuvauskohteesi uudelle tasolle ja voit ottaa parempia kuvia vastavaloon.
>Lue lisää Tee oma heijastin lähes ilmaiseksi
Käytä kameran älykästä toimintoa
Jos olet unohtanut heijastimen kotiin, voit silti saada upeita kuvia vastavaloon, eikä sinun tarvitse edes käyttää kameran monimutkaisinta M-ohjelmaa.
Voit nimittäin käyttää sekä aukon että valotusajan esivalintaa yhdessä valotuksenkorjauksen kanssa saadaksesi parempia kuvia vastavaloon.
Monissa uusissa ja vanhoissa järjestelmäkameroissa, kuten Sonyn Alpha-sarjassa, valotuksenkorjaus on niin tärkeä toiminto, että se on saanut oman kiekkonsa, jonka lukema on yleensä miinus kolmesta plus kolmeen.
Muissa kameratyypeissä toiminnolla on painike, jota on painettava ennen kuin lukemaa voidaan säätää ylös tai alas kameran kiekolla.
Kun haluat ottaa parempia kuvia vastavaloon, ota toiminto käyttöön ja aseta se plus yksi -asentoon, niin kamera hoitaa loput.
>Lue myös Näin valotuksenkorjaus toimii

Studiosalama mallin takana valaisee tämän hiuksia ja saa hänet erottumaan taustasta, kun taas savu lisää kuvaan tunnelmaa.
© ShutterstockSalama luo parhaan vaikutelman
Jos valokuvaajalla on käytössä ulkoinen salama tai softboxilla varustettu siirrettävä salamavalo, kannattaa suosia vastavaloa. Esimerkiksi auringon vastavalo voi auttaa antamaan kauniin reunavalon mallin ympärille, mikä luo kuvaan dynamiikkaa ja syvyyttä.
Käytä softboxia, sateenvarjoa tai vastaavaa salamavalon pehmentämiseen ja aloita sitten asettamalla salama täysin automaattiseen TTL-tilaan.
Se on lyhenne sanoista Through The Lens, ja se tarkoittaa sitä, että salama on yhteydessä kameraan salamakengän liittimien avulla. Kameran prosessit arvioivat valonmittauksen perusteella, kuinka paljon valoa kuvaan tarvitaan.