Käytetyn kameran hankinta
© Shutterstock

Näin tarkistat käytetyt laitteet ennen ostoa

Käytettyjen laitteiden ostamiseen on paljon vaihtoehtoja ja samalla voi säästää satoja euroja. Kerromme miten varmistat, että laitteet ovat ostamisen arvoisessa kunnossa.

keskiviikko 8. huhtikuuta 2020 teksti Jeppe Vestergaard Jensen

Käytettyjä valokuvaustarvikkeita ostamalla voi säästää reilusti rahaa. Rikkinäisten tuotteiden osto taas merkitsee pahimmassa tapauksessa ostohinnan menetyksen.

Annamme tässä ohjeita, miten teet onnistuneen ostoksen.

Näin tarkistat käytetyn objektiivin

Käytettyä objektiivia ostettaessa kannattaa aina tarkistaa muutama asia. 

Jos objektiivissa on syviä koloja tai naarmuja, sitä on kohdeltu huonosti. Etulinssin hyvin pienet naarmut eivät välttämättä ole merkittävä haitta. Sellaisia voi löytyä myös omista objektiiveistasi.

Valaise taskulampulla objektiivin läpi. Sillä tavalla näkee onko objektiivin sisällä pölyä tai jopa hometta, jonka poistaminen tulee yleensä kalliiksi.

Varmista, ettei himmentimen lehdillä näy öljyä. Lehtien pitää liikkua välittömästi kun aukkoa säädetään.

Ravistele objektiivia kevyesti, että kuulet onko niinä jotain irtonaista. Tarkista myös, että zoomaus pysyy säädetyssä asvossa, kun objektiivi on pystyasennossa. Zoomauksen ja tarkennuksen pitää myös toimia riittävän herkästi.

> Lue myös: Catchlight valaisee muotokuvan.

Käytetty objektiivi

Käytetty objektiivi kannattaa aina puhdistaa. Se lisää toimintavarmuutta ja käyttöikää.

© Shutterstock

Näin tarkistat käytetyn kameran

Jos valokuvausharrastuksesi on vielä tuore tai haluat vain laajentaa kameravalikoimaasi, käytetty kamera on usein hyyä ja edullinen hankinta. Se pitää kuitenkin tarkistaa ennen ostamista.

Ota testikuva aukolla F16 valkoisesta pinnasta. Jos testikuvassa näkyy pölyä, kenno pitää puhdistaa. Naarmuja ei voi korjata itse.

Selvitä kuinka monta kuvaa kameralla on otettu. Se paljastaa kuinka kulunut suljin on. Sulkimet kestävät yleensä 50 000-500 000 kuvaa, kalleimmat kestävät normaalisti parhaiten.

Kennossa tai peilissä ei saa olla kosteutta.

> Lue myös: Valitako peilitön järjestelmäkamera vai peilijärjestelmäkamera?

Käytetyn kameran puhdistaminen.

Käytetyn kameran kennon pölyn ja likatahrat voi yleensä puhdistaa, mutta naarmut vaativat koko kennon vaihdon.

© Shutterstock

Näin tarkistat käytetyt valokuvaustarvikkeet

Monien valokuvaustarvikkeiden, esimerkiksi jalustojen, kunto on helppo tarkistaa.

Laukkuja ja jalustoja on yleensä turvallista osta käytettynä, sillä niiden tarkastaminen on varsin helppoa. Vähällä vaivalla saa usein tuntuvan säästön.

Myös käytettyjen akkujen ja paristokahvojen hankkiminen voi olla hyvä ostos. Myyjältä pitää saada selvitys kuinka monta kertaa akkua on ladattu.

Kameran akkua voidaan yleensä ladata jopa 1500 kertaa, mutta akun kapasiteetti heikkenee latauskertojen myötä. Käytetty akku ei siis koskaan ole niin hyvä kuin uusi.

> Lue myös: Näin valiset sopivan kamerajalustan.

Lisää niksejä Digikuva-lehdessä

Digikuva-lehdessä no. 5/2020 on laaja artikkeli käytettyjen valokuvausvälineiden hankinnasta. Kerromme siinä ostajan oikeudet kun laitteet hankitaan yksityiseltä myyjältä tai liikkeestä.

Jos et ole lehtemme tilaaja, voit hankkia langattomat korvakuulokkeet ja kolme numeroa Digikuvaa hintaan 15,90. Samalla saat taskuun menevän kotelon, joka lataa kuulokkeet, kun et käytä niitä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!