Viisi objektiivia pöydällä

Nykyisissä objektiiveissa on yllättävänkin monia toimintoja ja ominaisuuksia.

© Shutterstock

6 asiaa, joita aloittelija ei tiedä objektiiveista

Monissa uusissa objektiiveissa on ominaisuuksia, jotka helpottavat valokuvaamista. Tässä kuusi asiaa, joita et ehkä tiennyt objektiivistasi tätä ennen.

keskiviikko 11. marraskuuta 2020 teksti Sarah Marie Winther

Useimmat tietävät tarkennuksen vaihtopainikkeen sekä kuvanvakaimen painikkeen, jotka löytyvät objektiivin kyljestä.

Mutta monissa nykyobjektiiveissa on älykkäitä ominaisuuksia, jotka joko piiloutuvat napin tai renkaan taakse. Tässä on esimerkiksi kuusi asiaa.

1. Tarkennusalueen rajoitin 

Monissa teleobjektiivissa on painike, jolla määritetään mahdollinen tarkennusalue. Siitä on suurestikin apua, jos kuvataan esimerkiksi metsän eläimiä pitkän etäisyyden päästä.

Kun tämä toiminto on käytössä, objektiivi ei tarkennu lähimmille etäisyyksille, joille se muuten tarkentaisi niin haluttaessa; rajoitin voi määrätä lähimmäksi tarkennusetäisyydeksi esimerkiksi kolme metriä.

Tämä tekee tarkentamisesta kauemmas – eli varsinaisiin kuvauskohteisiin – nopeampaa, ja silloin automaattitarkennus ei tarkenna esim. läheiseen puunoksaan eikä sahaa lähimmän ja kauimman mahdollisen tarkennusetäisyyden välillä.

> Lue myös: Nämä 5 polttoväliä on syytä tuntea

MIes kuvaa teleobjektiivilla.

Kun kuvataan esimerkiksi villieläimiä, kannattaa käyttää tarkennusalueen rajoitinta.

© Shutterstock

2. Eri kuvanvakaamistyypit

Kuvanvakaimen käyttö on hyvä lähtökohta useimmissa kuvaustilanteissa. Joissakin teleobjektiiveissa on lisäksi valittavissa erityyppisiä kuvanvakaustiloja kuvauskohteen ja -tilanteen mukaan.

Eri vakaustyypit on merkitty useimmiten numeroilla 1, 2 ja 3. Tila 1 on perinteinen vakaus, kun taas tila 2 on tarkoitettu panorointiin.

Tila 3 on tarkoitettu hankalille kohteille, jotka liikkuvat poukkoillen eri suuntiin. Jotkut kamerat sammuttavat kuvanvakaimen ja käyttävät sitä vain silloin, kun laukaisinta painetaan.

3. Kätevät oikotiet

Joissakin, esim. Nikonin ja Sonyn objektiiveissa, on painike, joka lukitsee tarkennuksen, mutta se voidaan ohjelmoida monenlaisiin tehtäviin.

Tämä painike toimii oikotienä, jolla voidaan esimerkiksi asettaa objektiivi muuttamaan tarkennusmenetelmää, ottamaan käyttöön valotuksen haarukointi tai näyttämään apuruudukko. 

4. Zoomin lukitus

Kun kantaa olallaan liu'uttamalla zoomattavaa pitkää objektiivia, zoomausosa liukuu eri kohtaan. Koska objektiivi pitenee, se voi osua johonkin ja vioittua.

Siksi monissa telezoomeissa on painike, joka lukitsee zoomauksen. Painikkeen vieressä lukee "Lock", ja lukittaessa objektiivi on vedettävä kokonaan sisään.

> Lue tämä ennen objektiivin hankkimista.

Mies säätää peilijärjestelmäkameraa

Jos objektiivissa on ohjelmoitava painike tai säätörengas, siihen kannattaa ohjelmoida useimmin käytetty toiminto. Tällä tavalla kuvaaminen sujuu kätevämmin.

© Shutterstock

5. Säätörengas

Painikkeiden lisäksi monissa objektiiveissa on myös säätörengas, joka muistuttaa tarkennusrengasta mutta joka voidaan ohjelmoida tarpeen mukaan.

Se voidaan ohjelmoida säätämään esimerkiksi himmenninaukkoa, ISO-herkkyyttä tai valotuksenkorjausta, jotta kuvaaminen kävisi nopeammin. Tällaisia on etupäässä uusissa, peilittömiin järjestelmäkameroihin tarkoitetuissa objektiiveissa.

6. Säänkestävyys

Voi olla vaikeaa arvioida, kuinka rajuja ilmoja mikäkin objektiivi kestää, mutta kannattaa tarkistaa objektiivikiinnitys eli objektiivin ja kameran kiinnityskohdan tiiviys.

Jos objektiivin kiinnityskohdan ympärillä on kumirengas, objektiivi on säänkestävä eli kestää vähintäänkin tihkusateen. Kovassa sateessa kamera ja objektiivi on kuitenkin pakattava muovipussiin tai muuhun sateensuojaan.

> Lue myös: Tätä tarkoittavat objektiivin aukkoarvot

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!