Pitkä suljinaika merenrannalla

Jos päivänvalossa halutaan käyttää pitkää valotusaikaa, on käytettävä harmaasuodinta.

© Shutterstock

Upeita maisemakuvia harmaasuotimella

Jos haluat ottaa upeita kuvia merenrannalla päivänvalossa ja saada veden näyttämään silkinpehmeältä, on käytettävä harmaasuodinta, jolloin valotusajat voivat olla pidemmät. Tässä on muutamia vinkkejä kuvaukseen.

perjantai 21. toukokuuta 2021 teksti P. Siersbæk

Jos haluat kuvata päivänvalossa useiden sekuntien valotusajalla esimerkiksi rannalla olevan veden pehmentämiseksi, tarvitset harmaa- eli ND-suotimen. 

Jos päivänvaloa on paljon, tehoste ei onnistu himmentämällä F16-aukkoon saakka. Kameraan pääsee tällöin yhä aivan liikaa valoa.

Kuvat ylivalottuvat, vaikka valotusaika olisi lyhin mahdollinen (kamerasta riippuen 1/8000 tai 1/4000 sekuntia).

>Lue myös: Neljä suodinta, jotka jokaisen valokuvaajan on tunnettava

 Nisin erikokoiset harmaasuotimet

Harmaasuotimia on saatavana erikokoisina, joten joka objektiiviin lyötyy sopiva koko.

© Nisi

Harmaasuotimet eri vahvuuksilla

Harmaasuodin vähentää siis valon sisäänpääsyä ja mahdollistaa pidemmän valotusajan. 

Harmaasuotimia on saatavana eri vahvuuksilla, mutta fiksuin ratkaisu on hankkia säädettävä harmaasuodin, jota voi säätää valaistuksen mukaan. Jos suodinkerroin on esimerkiksi kahdeksan, valo vähenee kahdeksan valotusaskelta, jolloin valotusaikaa voi pidentää 1/250 sekunnista 1 sekuntiin.

Säädettävä harmaasuodin koostuu kahdesta polarisaatiosuotimesta, jotka yhdessä vähentävät valon määrää vähitellen, kun suotimia käännetään toisiinsa nähden. 

>Lue myös: Pitkä valotusaika: hauskaa mutta vaikeaa

Haida Variable ND Pro II

Säädettävän harmaasuotimen avulla voimakkuutta voi säätää olosuhteiden mukaan.

© Haida

Täydellinen tarkennus harmaasuotimella

Harmaasuotimen suurimmalla teholla kameraan tulee valoa niin vähän, että automaattitarkennuksella voi olla vaikeuksia saada kuvasta terävää. 

Paras ratkaisu on säätää teho pienimmälle, tarkentaa automaattitarkennuksella, ja vaihtaa sitten käsitarkennukselle, jolloin tarkennus ei enää muutu. Tällöin ei myöskään tule ongelmia sen vuoksi, että kamera ei yhtäkkiä laukaise, koska se ei pysty tarkentamaan.

Jos käytössäsi on optisella etsimellä varustettu peilijärjestelmäkamera, etsin on peitettävä pitkiä valotusaikoja käytettäessä, jotta siihen pääsevä valo ei aiheittausi epätasaista valotusta.

Pitkien valotusaikojen vuoksi kameran on oltava jalustalla, jotta terävyys pysyy optimaalisena.

>Lue myös: Näin otat täydellisiä HDR-kuvia

Valokuvaaja kuvaa maisemaa

Tarkenna ennen harmaasuotimen kiinnittämistä. Muuten automaattitarkennuksella voi olla vaikeuksia tarkentaa.

© Shutterstock

Suotimella voi parantaa myös videokuvaa

Useimmat kuvaavat videota 24 kuvan sekuntinopeudella. Tällöin optimaalinen valotusaika on 1/50 sekuntia. Valotusaika on mieluiten pidettävä samana, vaikka valo muuttuukin esimerkiksi auringon alkaessa paistaa kirkkaasti. 

Jos käytät aukkoa valotuksen säätämiseen, myös kuvan syväterävyys muuttuu, mikä ei yleensä ole toivottua. ISO-arvon säätäminen voi puolestaan vaikuttaa yksityiskohtiin.

Objektiiviin kiinnitettävän harmaasuotimen ansiosta valotusaikaa, aukkoa ja ISO-arvoa ei tarvitse muuttaa. Säädettävä suodin on myös tällöin paras vaihtoehto.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!