vanhat objektiivit uusiokäyttöön

Vanhoja filmiajan objektiiveja ei kannata heittää romukoppaan. Sovittimen kanssa ne nimittäin käyvät digitaalikameraan.

© Poul Siersbæk

Vanhat objektiivit uusiokäyttöön

Tiesitkö, että vanhoja, eri merkkisiä analogisia objektiiveja voidaan käyttää digitaalisissa kamerarungoissa? Voit siis laajentaa objektiivivalikoimaasi pikkurahalla tai jopa ilmaiseksi – ja samalla myös kuvausmahdollisuuksiasi.

keskiviikko 3. huhtikuuta 2019 teksti Sarah Marie Winther

Moni valokuvausharrastaja on koettanut päivittää kuvauskalustoaan useaan otteeseen. Teknologinen kehitys on nopeaa, mutta vanhoja objektiiveja ei silti kannata heittää romukoppaan.

Niitä voidaan näet käyttää moderneissa digitaalikameroissa ja niillä saadaan myös kuviin retrotyyliä, mikä muuten onnistuisi vain lähinnä kuvankäsittelyn avulla.

Vanhat kakkulat kannattaa valjastaa käyttöön monestakin syystä. Jotkut niistä ovat niin harvinaisia, että vastaava uusi digitaaliobjektiivi maksaa maltaita.

Joidenkin vanhojen objektiivien polttoväli tai valovoima on sellainen, ettei vastaavaa löyty nykymarkkinoilta.

> Lue myös: Suuri opas objektiivin valintaan

hyviä muotokuvia vanhoilla laseilla

Tämä muotokuva otettiin Canon FD 50 mm F1.8:lla ja sovittimella, jolla se kiinnitettiin Sony NEX -kameraan. Valovoimainen normaaliobjektiivi on luja tekoinen, terävästi piirtävä ja sumentaa taustan tyylikkäästi.

© Poul Siersbæk

Hanki sovitin vanhalle objektiiville

Vanha objektiivi ei yleensä suoraan käy digitaalikameraan. 

Väliin tarvitaan sovite taikka sovitin eli adapteri, joita on olemassa kaikille kamera- ja objektiivimerkeille.

Jos olet filimiaikoina kuvannut Nikonilla ja sinulla on sen vanhoja objektiiveja mutta olet sittemmin siirtynyt Canonin EOS-sarjaan, voit kuvata vanhoilla Nikon-objektiiveillasi taas.

Uusille Nikon-käyttäjille taas kuvaaminen vanhoilla Canon-objektiiveilla ei käy, mikä johtuu kuvakennon tarkennusetäisyyden yhteensopimattomuudesta.

> Lue tämä ennen objektiivin hankkimista

Käy kiertämässä kirpputoreja

Jos et omista vanhoja objektiiveja, voit hankkia niitä, koska niitä on edelleen ihmisten varastoissa. 

Kannattaa siis pistäytyä kirpputoreille, kameraliikkeisiin taikka tori.fi:hin tai Facebookin Valokuvaajan kirppis -palstalle. 

Vanhoja objektiiveja myydään 15 eurosta ylöspäin, ja halvimmillakin saa yleensä kohtalaista kuvanlaatua.

Jotkut ovat jopa niinkin hyvälaatuisia, että ne kilpaillevat uusien objektiivien kanssa – ja ovat jopa parempiakin. 

Vanhat objektiivit uusiokäyttöön

Monien vanhojen objektiivien rautainen laatu ei ole hävinnyt mihinkään.

© Shutterstock

Tee asetukset käsin

Vanhoja objektiiveja sovittimen kanssa käytettäessä on syytä muistaa, että automaattitarkennus on poissa pelistä. Joissain sovittimissa on siru, jossa on tarkennusavustin, mutta siihen ei ole täysin luottamista.

Myöskään himmenninaukkoa ei voida säätää kamerassa, vaan se tehdään objektiivin aukkorengasta pyörittämällä. Kuvaamiseen menee siis nykyistä enemmän aikaa.

Vanhat objektiivit eivät siis sovellu nopeisiin tilanteisiin. Sitä vastoin muoto-, maisema- ja arkkitehtuurikuvaus käy mainiosti.

Käytä etsintä

Vanhoilla objektiiveilla kuvattaessa tarkentaminen tapahtuu aina etsimen kautta. Peilittömissä järjestelmäkameroissa, joissa ei ole etsintä vaan pelkkä näyttö, on usein zoomaustoiminto, jolla tarkennus tarkistetaan ja hienosäädetään.

Monissa on myös Focus Peaking -toiminto, joka korostaa teräväksi tarkennetut alueet näytöllä. 

Vanhat objektiivit uusiokäyttöön

Vanhoja hyviä objektiiveja löytyy kirpputoreilta sekä internetin palstoilta. 

© Shutterstock

Valitse oikea sovitin

Sovittimen pitää sopia sekä kamerarunkhoon että objektiiviin, mutta muista kiinnittää huomiota myös laatuun.

  • Suosi tunnettuja merkkejä kuten Novoflex ja Voigtländer. Ne maksavat noin 200 euroa kappale, ja toisin kuin halpissovitteiden kohdalla, voit luottaa siihen, että kiinnitys varmasti loksahtaa kohdalleen.
  • On olemassa paljon näyttöä sille, että halpojen sovittimien musta päällyste on löyhää. Jos päällystettä irtoaa, sitä voi päästä kuvakennolle.
  • Halvat sovittimet eivät salli aina tarkentamista koko tarkennusalueelle, ja varsinkin äärettömään tarkentaminen tuottaa ongelmia. Tätä haittaa ei laatusovitin tuo mukanaan.
  • Valitse aina metallisovitin. Muovisovittimet eivät ajan oloon kestä raskaita objektiiveja, ja tiheät objektiivinvaihdot kuluttavat objektiivikiinnitystä.
  • Jos objektiivissa ei ole himmenninrengasta, valitse sovitin, jolla himmenninaukkoa voidaan säätää.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!