kuvaaja kamera käsissä

Vastavalosuoja on kameran objektiivin päähän kiinnitettävä välinettä, joka vähentää objektiiville tulevan hajavalon määrää.

© Shutterstock

Vastavalosuojan käyttäminen on fiksua

Vastavalosuojan käyttäminen voi sekä parantaa kuvan laatua että pidentää objektiivin käyttöikää. Kerromme tässä jutussa myös muut vastavalosuojan käytön edut.

tiistai 20. huhtikuuta 2021 teksti P. Siersbæk

Vastavalosuoja on objektiivien lisätarvike, joka liian usein unohtuu kameralaukkuun tai kaappiin. Se on sääli, koska vastavalosuoja voi parantaa kuvan laatua huomattavasti.

Nyt selvennämme, kuinka vastavalosuojaa käytetään optimaalisesti, jotta se näkyisi myös kuvien laadussa.

On kuitenkin myös tilanteita, joissa vastavalosuojaa ei tule käyttää. Kerromme myös niistä myöhemmin tässä jutussa.

kuvaaja kamera ja zoomobjektiivi käsissä

Pitemmissä zoomobjektiiveissa ja teleobjektiiveissa vastavalosuoja on lieriömäinen.

© Shutterstock

Mikä on vastavalosuoja?

Vastavalosuojalla tarkoitetaan kameran objektiivin päähän kiinnitettävää välinettä, joka vähentää objektiiville auringosta tai lampuista tulevan hajavalon määrää.

Koska vastavalosuoja vähentää objektiiville kulkeutuvan hajavalon määrää, se on omiaan parantamaan kuvan kontrastia ja vähentämään linssiheijastuksia. Kuvanlaadun parantamisen lisäksi vastavalosuoja estää objektiivin naarmuuntumista ja siihen tulevia kolhuja.

Vastavalosuojia valmistetaan kovasta muovista, kumista ja alumiinista, useimmiten kuitenkin muovista. Erityisen kalliiden objektiivien vastavalosuojat on usein valmistettu vankemmasta metallista. Ne ovat sisältä mustia himmentääkseen valoa, ja joissakin voi olla pieniä uria, joilla on myös himmennysvaikutusta.

Tavallisesti vastavalosuojat ovat irrotettavia, mutta joissakin objektiiveissa on myös kiinteärakenteisia alumiinisia vastavalosuojia.

> Lue tämä ennen objektiivin hankkimista.

Muodoltaan kukkamainen vastavalosuoja

Zoom- ja laajakulmaobjektiiveissa vastavalosuoja voi olla muodoltaan kukkamainen.

© Canon

Sopiva vastavalosuoja eri tilanteisiin

Monissa tapauksissa vastavalosuoja tulee objektiivin mukaan, mutta sellaisen voi ostaa lisävarusteenakin. On kuitenkin tärkeää, että se sopii objektiiviin. Vastavalosuojia on muodoltaan hyvin erilaisia, ja tämä johtuu polttovälien eroista.

Joissain objektiiveissa vastavalosuoja voi olla kukkamainen, jolloin se ei estä lyhyempien polttovälien eli laajakulmien käyttöä näkymällä kuvan reunoilla.

Koska tavallisissa pakettizoomeissa on myös laajakulma, on erittäin tärkeää, että vastavalosuoja on kiinnitetty oikein, koska muuten kuvien kulmat voivat tummentua. Vastavalosuojissa on merkintöjä, jotka auttavat tässä.

Teleobjektiivien vastavalosuojat ovat lieriömäisiä eli reunoiltaan tasaisia. Lyhyissä teleissä sen reunat ovat usein lyhyitä, vain muutaman senttimetrin pituisia. Ne voivat olla sekä pyöreitä että neliömäisiä.

Pitkissä teleobjektiiveissa niiden pituus voi olla jopa 15 cm. Jos laajakulmaobjektiivissa käytetään lieriömäistä vastavalosuojaa, kuvan kulmat tummuvat.

> Lue myös: 4 suodinta, jotka joka kuvaajan on syytä tuntea

tämä vastavalosuoja on lieriömäinen

Pitkillä polttovälillä kuvattaessa kuvan kulmat eivät tummu, kun käytetään lieriömäisiä vastavalosuojia.

© Nikon

Vastavalosuoja suojaa myös objektiivia

Kuvanlaadun parantamisen lisäksi vastavalosuoja estää objektiivin naarmuuntumista ja siihen tulevia kolhuja.

Mutta jos et halua käyttää suojasuodinta etulinssin päällä, muista kuitenkin vastavalosuoja. Se näet suojaa etulinssiä kolhuilta, naarmuilta ja rasvaisilta sormilta.

Jos käytät suodinta, vastavalosuoja suojaa tietysti myös sitä.

hääkuvaaja kaksi kameraa

Kamerat roikkuvat, ja objektiivit ovat alttiita särkymiselle, mutta vastavalosuoja suojaa kolhuilta ja naarmuilta.

© Shutterstock

Älä käytä vastavalosuojaa aina

Salamalla kuvattaessa vastavalosuoja voi aiheuttaa kuviin rumia varjoja, koska se ulottuu niin pitkälle, että salaman valo osuu siihen.

Riski on erityisen suuri, jos käytetään kameran omaa ponnahdussalamaa, joka yleensä aiheuttaa mustia kulmia kuviin. Siksi suosittelemme, ettet käytä vastavalosuojaa kameran oman salaman kanssa.

Moniin ultralaajakulmiin ja kalansilmiin ei ole mahdollista asentaa vastavalosuojaa, koskapa että kuvakulma on niin laaja, että on mahdotonta välttää tummia kuvakulmia.

Huomaa myös, että vastavalosuoja voi tehdä laitteistasi herkemmän tuulelle. Jos kuvataan kovassa tuulessa, voi olla hyvä poistaa vastavalosuoja tärinän välttämiseksi.

Mutta voihan olla, että kuviin halutaan heijastuksia ja loiva kontrasti, koska ne voivat olla myös tyylikeino. Silloin vastavalosuoja on syytä poistaa hetkeksi. Saattaa kannattaa kokeilla tätä kultaisen hetken aikoihin, kun aurinko laskee.

Kun vastavalosuojaa ei käytetä, se voidaan kääntää kätevästi ylösalaisin objektiivin ympärille, niin se ei ole tiellä.

> Lue myös: 5 vinkkiä, joilla auringonlaskukuvista tulee parempia

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!