Puhdista kamerasi kunnolla

Puhdista kamerasi kunnolla

Kun tähtäimessä on huippukuva, pitää kameran toimia moiteettomasti. Likainen kamera ei toimi niin kuin pitää. Näytämme, miten kamera puhdistetaan perusteellisesti.

tiistai 11. toukokuuta 2021

Mikään ei harmita valokuvaajaa niin paljon kuin se, että suurella vaivalla otetut kuvat ovat kameran temppuilun takia huonompia kuin ne voisivat olla.

Kuvakennon pintaan tarttuu helposti likahiukkasia, jotka näkyvät rumina täplinä esimerkiksi puhtaan sinisellä taivaalla. 

Siksi kamera kannattaa pitää hyvässä kunnossa. Varsinaiset viat korjaa huolto, mutta peruskunnossapidosta voi huolehtia itsekin. Perusasia on se, että kalusto pidetään puhtaana.

Kennon voi puhdistuttaa huollossa, mutta sen voi tehdä itsekin, kun hankkii sopivat välineet ja noudattaa huolellisesti neuvottua menetelmää.

1. Puhdista kuvaenno säännöllisesti

Monessa kamerassa on värinään perustuva kennonpuhdistustoiminto, mutta sen teho ei aina riitä irrottamaan tiukasti kennoon tarttuneita rasvaisia hiukkasia.

Pölytäplät voi tietysti poistaa kuvankäsittelyssä kloonaamalla, mutta se on tavallaan turhaa työtä, jonka voi välttää pitämällä kennon puhtaana.

Lataa akku täyteen ja irrota objektiivi. Valitse valikosta Kennon puhdistus ja Manuaalinen puhdistus. 

Nyt peilikameran peili nousee ylös ja paljastaa kuvakennon. Peilittömässä kamerassa tarvitsee vain irrottaa objektiivi. 

Aseta kamera selälleen. Käytä vain erityisiä puhdistuspakkauksia. Ota puhdas puhdistinpuikko, lisää pisara pari puhdistusainetta ja vedä sitten puhdistin kennon yli.

> Lue myös: Alustaako vai poistaa tiedostoja?

Kennon puhdistus

Ensin kannattaa poistaa staattinen sähkö itsestään, koska staattinen sähkö vetää puoleensa likaa ja pölyä. Kuvakennot latautuvat sähköisesti ja niitä on siksi vaikea puhdistaa kunnolla. Pääset helpoimmin eroon staattisesta sähköstä koskettamalla esim. lämpöpatterin metallista osaa.

© Digikuva

2. Puhalla pöly pois peilin pinnalta

Peilikameran peilillä ja mattalasilla oleva lika voi näkyä etsimessä ja olla ärsyttävää, mutta se ei luonnollisestikaan näy kuvissa. Silloin on parasta käyttää puhallinpumppua.

Peilin pinnassa on heijastava kerros, joka voi naarmuuntua helposti, joten varminta on antaa itsepintaisen lian vain olla.

Jos kuitenkin haluat poistaa lian, käytä siihen pehmeää linssiliinaa, henkäise peiliin ja kuivaa hyvin varovasti. 

Mattalasi on nykyään yleensä muovia, joten sekin naarmuuntuu helposti. Siksi lian poistamiseen kannattaa käyttää vain puhallinpumppua ja tarvittaessa erittäin pehmeäkarvaista sivellintä.

> Lue myös: Valitse kameraan sopiva muistikortti

Pöly pois peilin pinnalta.

Puhalluspumppu eli puhalluspallo on korvaamaton. Katso että siinä on venttiili, joka imee uutta ilmaa vain takaa. Näin pumppu ei kerää kamerasta pölyä ja puhalla sitä takaisin kameraan. Pumppuja on myös siveltimellä varustettuina.

© Digikuva

3. Puhdista painikkeet harjalla

Painikkeiden ja säätökiekkojen rakoihin voi eksyä likaa. Varsinkin pienet hiekanjyvät voivat päästä kameraan, ellei niitä poisteta. 

Ensin likaa poistetaan mahdollisimman paljon puhalluspumpulla. Jos likaa jää yhä kiinni, lopun saa poistettua parhaiten käyttämällä jäykkäharjaksista harjaa.

Esimerkiksi hammasharja sopii tarkoitukseen, mutta liian kovakourainen ei kannata olla. Viimeinen irtopöly lähtee parhaiten pehmeällä harjalla, esim. vinyylilevyharjalla.

> Lue myös: 10 vinkkiä, joiden avulla vältät muistikorttiongelmat

Tiukasti kiinni oleva lika poistetaan harjalla.

Pehmeä harja pääsee helposti pieniinkin koloihin ja uurteisiin ja poistaa lian.

© Digikuva

Suuri putsausopas uudessa Digikuvassa

Digikuvan numerossa 8/2021 näytämme, miten kameran tärkeät osat puhdistetaan, jotta sen käyttöikä pitenee ja voit ottaa kuvia huoletta.

Kerromme myös, miten päästä eroon objektiiveihin kertyneestä liasta. Lisäksi saat vinkkejä jalustan ja kameralaukun puhdistukseen.

> Lue myös: 5 hyvää syytä kuvata raakamuodossa

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!