16–35 mm:n laajakulmaobjektiivi ikuistaa maastoauton suolatasangolla
© Holger Svend Anderson

Siksi tarvitset 16–35 mm:n objektiivin

On monta hyvää syytä 16–35 mm:n polttovälillä varustetun laajakulmaobjektiivin suosioon. Kerromme niistä mielestämme neljä tärkeintä.

tiistai 20. syyskuuta 2022 teksti H. Anderson

Saat vaikuttavia maisemakuvia

Voit muuttaa parhaat maisemakuvasi todella helposti upeiksi panoraamakuviksi. 

Sinun tarvitsee vain rajata kuvan ylä- ja alaosa, ja se voidaan tehdä kaikilla muokkausohjelmilla, sekä PC:n, Macin ja matkapuhelimen mukana toimitetuilla ilmaisohjelmilla ja tietenkin myös maksullisilla ohjelmilla, kuten Lightroom ja Luminar Neo.

> Lue myös Digikuvan arviot uusimmista objektiiveista

Huikeat kanjonit villissä luonnossa kuvattiin 16–35 mm:n laajakulmaobjektiivilla eteläisessä Afrikassa

Seisoimme aivan kallion reunalla, mutta saimme joka tapauksessa ikuistettua koko joenmutkan Victorian putousten lähellä eteläisessä Afrikassa.

© Holger Svend Anderson

Vahvistaa etualaa

Kun olet kerran kokeillut kuvata laajakulmazoomilla – tyypillisesti 16–35 mm Canonille ja Sonylle tai 14–30 mm esim. Nikonin järjestelmäkameroille – huomaat nopeasti, että etuala täyttää helposti suuren osan kuvasta. 

Tämä on erityisen kätevää, jos kaikkein kiinnostavin kohde on etualalla, sillä laajakulmazoomilla voidaan korostaa sitä. 

16–35 mm:n objektiivin laajimmalla laajakulmapäällä otetut kohteet voivat suorastaan vangita katsojan huomion, sillä etualalla on suuri merkitys. 

Hieman harjoittelua kuitenkin tarvitaan, ja on päästävä hyvin lähelle kohdetta, jotta haluttu vaikutus saavutetaan. Usein etäisyyden on oltava alle metrin. Siksi ihmisiä kuvattaessa, kuten muotokuvissa, kannattaa ennen kuvausten aloittamista varmistaa, että kuvaajalla on mahdollisuus päästä lähelle. 

> Lue myös Vakiozoom 24–70 mm – Siksi tarvitset sen

16–35 mm:n laajakulmaobjektiivi  korostaa etualaa, jossa vene on joenpenkereellä.

Tausta pienenee, kun etuala suurenee 16 mm:n polttovälillä kuvattaessa, jolloin esimerkiksi veneen etuosa näyttää leveämmältä kuin takaosa.

© Holger Svend Anderson

Laajentaa pieniä ja ahtaita tiloja

Laajakulman monimuotoisuudesta eivät hyödy pelkästään maisemakuvaajat, vaan myös asunto- ja arkkitehtuurikuvaajat. 

Kapeat käytävät ja pienet huoneet saavat uuden ilmeen ja avautuvat eri tavalla, kun käytetään 16–35 mm:n suurta laajakulmaa. 

Näin esimerkiksi kiinteistövälittäjille kuvia ottavat valokuvaajat voivat saada pienemmät asunnot vaikuttamaan suuremmilta ja houkuttelevammilta kuin esimerkiksi 50 mm:n polttovälillä otetuissa valokuvissa. 

> Lue myös 70–200 mm:n objektiivi on välttämätön kaikille valokuvaajille

Laajakulmaobjektiivilla kuvatussa kirkossa näkyy enemmän arkkitehtuuria kuin tavallisella zoomilla kuvattuna.

16–35 mm:n laajakulmaobjektiivin ansiosta kirkon molemmilla puolilla olevat kauniit penkit sekä ikkunoista ja oikeanpuoleisesta ovesta tuleva valo mahtuivat kuvaan kauniisti. 

© Holger Svend Anderson

Täydellinen tapahtumien ikuistamiseen

Muita ahkerasti tätä objektiivia käyttäviä valokuvaajaryhmiä ovat lehdistö- ja hääkuvaajat – hyvästä syystä. 

Laajakulmazoomobjektiivi on kuin luotu vauhdikkaiden tapahtumien seuraamiseen, kun ne etenevät aivan valokuvaajan edessä. 

Tämä johtuu muun muassa siitä, että esimerkiksi 16 tai 20 mm:n polttovälillä voidaan päästä uskomattoman lähelle kuvauskohteita ja silti saada upeita kuvia useammasta henkilöstä ryhmäkuvassa tai lähikuvia juhlista. 

solmio leikataan häärituaalissa ja kuvataan laajakulmalla

Pääsimme laajakulmalla lähelle ja 28 mm:n polttovälillä saimme juuri oikean rajauksen kuvataksemme tätä häärituaalia, jossa sulhasen solmio ja sukat leikattiin. 

© Shutterstock

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!