Lapsi auringossa
Kesä, aurinko ja teräviä kuvia

Aurinko tuo ihmisten parhaat puolet esiin, ja nämä viisi vinkkiä tuovat kesäkuvien parhaat puolet esiin.

5 aurinkoisen sään kuvausvinkkiä

Kesä on lähellä, samoin hyvien kuvien aika – vaikka onnistuminen ei tule itsestään. Tässä viisi neuvoa kuvaamiseen aurinkoisella säällä.

torstai 17. toukokuuta 2018 teksti Louise Hagemann

1. Kuvaa koko päivän

Kesäkuukausina aurinko on korkeimmillaan ja paistaa kirkkaimmin. Suosittelemme usein sijoittamaan kuvaussession aamuun tai iltaan,mutta mitä kuvaaja sitten tekee päivällä? 

Hyviä uutisia: voit käyttää hyödyksesi heijastinta, jonka ansiosta terä- väkään valo ei ole este kuvaamiselle. Heijastin on suuri, valoa heijastava kangas, joka luo valoa niihin pintoihin, joihin muuten muodostuisi rumia varjoja. Esimerkiksi muotokuvissa kuvattavan kasvoihin muodostuisi jyrkkiä valon ja varjon kontrasteja, mutta heijastimen avulla valoa tulee myös muuten varjoisiin kohtiin. Valon jakautuminen tasaisemmin auttaa myös varmistamaan, että valotus on oikea.

Täällä näytämme, kuinka tehdään kuvausheijastin itse.

Lue myös: Täydellisiä muotokuvia heijastimella

2. Käytä salamaa

Kesän pitkät päivät takaavat, että luonnonvaloa on tarjolla runsain mitoin. Salamaa ei kuitenkaan kannata laittaa kesäksi naftaliiniin. 

Sitä voi nimittäin käyttää jopa pilvettömänä kesäpäivänä elävöittämään kuvaa. 

Kun pidät mukana voimakasta salamaa tai kannettavaa studiovaloa, pystyt ottamaan muotokuvia, joissa kuvattava erottuu selvästi syvänsinistä kesätaivasta vasten.

Lue myös: Näin toimii salamatäsmäys

3. Hyödynnä varjot

Suora auringonvalo voi olla kovaa ja tylyä, mutta yksi hyvä puoli kirkkaalla valolla on. Auringon loistavat säteet synnyttävät nimittäin selviä, tarkkarajaisia ja tummia varjoja, joita voi hyödyntää kuvissa lukemattomin tavoin. 

Jos pidät raidoista, voit kuvata paikassa, jossa sälekaihtimet luovat kohteesi pintaan kiinnostavia raitakuvioita. Puun alta voi puolestaan aurinkoisella säällä löytyä ainutlaatuisia, täplikkäitä varjokuvioita.

Käytä pistemittausta , etteivät kuvat ylivalotu.

Tyttö sälekaihdinten luona
Sälekaihdinmuotokuva

Sälekaihtimien avulla voidaan luoda kuvauskohteen pintaan kiinnostavia raitakuvioita.

Lue myös: 3 hyvää vinkkiä vastavaloon

4. Mene lähelle eläimiä

Pikkuöttiäisiä on helpointa kuvata aamun aikaisina tunteina, kun valo on matalaa ja keltasävyistä ja pikku otukset ovat vielä hieman kankeita ja hitaita yön jäljiltä. Niiden kuvaamiseen sopii parhaiten makro-objektiivi, jossa on pitkä polttoväli. Esimerkiksi 100 mm:n objektiivi mahdollistaa pidemmän välimatkan, eikä otus niin helpolla lennähdä tiehensä.

Jos ei ole aivan tyyntä, kannattaa pitää mukana heijastinta tai muuta tuulensuojaa, jottei tuuli heiluttele kuvauskohdetta.

Leppäkerttu lehdellä
Leppäkerttu

Leppäkertut ovat suosittuja kuvauskohteita, ja niitä riittää kesäaikaan. Jos varjot ovat kovin jyrkkiä, on hyvä käyttää heijastinta, jonka avulla kohteen saa valottumaan tasaisemmin.

5. Suitsi valoa

Kuvaaminen suorassa auringonvalossa voi rajoittaa luovuuttasi, jos et ole valmistautunut kunnolla. Jos haluat esimerkiksi käyttää pitkää valotusaikaa keskellä päivää, sinun on otettava huomioon valon suuri määrä. 

Kun käytät harmaasuodinta, voit itse päättää, kuinka paljon valoa pääsee kameran kennolle. 

Harmaasuotimen ansiosta voit kuvata maiseman liikettä ilman, että kuvasta tulee ylivalottunut.

Lue myös: suodinta, jotka joka kuvaajan on syytä tuntea

> Tilaa 2 numeroa Digikuva-lehteä, niin saat samalla kolme objektiivia älypuhelimeen – yhteensä vain 14,90 euron hintaan. Tutustu tarjoukseen täällä. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!