Tavallisesti Auto-ISOsta on paljon iloa. Silloin ei tarvitse itse ajatella, mitä herkkyyttä käyttää, kun valaistus muuttuu.
On kuitenkin tilanteita, joissa toiminto on sudenkuoppa. Tästä näet, milloin on paras kytkeä toiminto pois päältä ja valita herkkyys itse.

Pimeän yön tunnelma säilyy, kun herkkyys valitaan itse.
© ShutterstockSäilytä kaupungin valot
Hyvä esimerkki siitä, milloin herkkyys kannattaa säätää itse, on kaupunkikuvan pimeyden tunnelman säilyttäminen ilta- ja yökuvissa. Kamera yrittää Auto-ISOlla usein säilyttää tasaisen valotuksen, ja vaikutelmasta tulee usein kirkkaampi, kuin minä se koetaan todellisuudessa.
Kun valitaan kameran ehdottamaa pienempi herkkyys, saadaan tummempi ja tunnelmallisempi kuva. Herkkyys voi olla ISO 6400:n sijaan esim. ISO 3200. Jos se merkitseekin pidempää valotusaikaa, voidaan nykyaikaisten kameroiden ja objektiivien hyviin kuvanvakaimiin yleensä turvautua menestyksellisesti.
> Lue myös: 5 vinkkiä kauniisiin urbaaneihin iltakuviin

Jos taustasta halutaan täysin musta, on herkkyys valittava itse.
© ShutterstockHyvä kontrasti konserttikuviin
Toinen esimerkki ovat konserttikuvat. Myös niissä AutoISO pyrkii tasaiseen valotukseen. Kamera pyrkiii siis valottamaan niin, että kuva on mahdollisimman sävykäs. Kuvasta tulee silloin tylsän näköinen.
Silloin kannattaa käyttää kiinteää herkkyysarvoa, esim. ISO 3200:a ja valottaa käsin. Käytä suurta aukkoa, esim. aukkoa F3,5 ja säädä valotusaika sellaiseksi, että tausta muurautuu pikumustaksi. Samalla kuvasta tulee terävä.
> Lue myös: Näin käytetään kameran ISO-asetuksia

Maisemakuvasta tulee sävykkäämpi, kun siihen valitaan itse pieni herkkyysarvo.
© ShutterstockYksityiskohtia kuvaan
Auto-ISO on paikallaan, kun valaistus muuttuu liikuttaessa tai kun pitää pysäyttää nopea liike ja valotusaika on siis pidettävä lyhyenä. Maiseman ja muotokuvien kaltaisissa paikallaanpysyvissä kohteissa sitä ei tarvitse ottaa huomioon. Silloin käytetään pienintä herkkyyttä, jotta kuvasta tulee mahdollisimman yksityiskohtainen.
Maisemakuvissa halutaan usein myös käyttää pientä aukkoa, esim. aukkoa F11. Silloin tarvitaan jalustaa, jos valoa on vähän. Muotokuva voidaan hyvin ottaa käsivaralta suurella aukolla, esim. aukolla F2,8.
> Lue myös: Sopiva suljinaika Auto-ISO-asetuksen avulla