Kaupunki kuvattuna illan värikkäässä valossa

Sinisellä hetkellä, auringon laskettua, taivaalla on vielä valoa, jonka siniset sävyt luovat mukavan kontrastin kaupungin keinovalaistuksen lämpimien sävyjen rinnalla.

© Shutterstock

5 vinkkiä kauniisiin urbaaneihin iltakuviin

Kun aurinko katoaa näkyvistä, kaupunki syttyy väriloistoon. Tästä saat 5 vinkkiä kaupungin ikuistamiseen iltavalaistuksessa.

torstai 25. lokakuuta 2018 teksti K. Engbo

1. Käytä itselaukaisinta

Pimeällä kuvattaessa tarvitaan aina kamerajalustaa tärähdysten estämiseksi. 

Kamera yleensä tärähtää myös laukaisimen painnallusen voimasta. Siksi kannattaa käyttää itselaukaisinta ja asettaa se kahden sekunnin viipeelle.

Kamera laukeaa silloin vasta kahden sekunnin kuluttua laukaisimen painamisesta, joten sen aiheuttama tärinä saadaan eliminoitua näin.

> Kamerajalustaoppaame löytyy täältä.

2. Ota useita valotuksia

Tumman taivaan ja kirkkaiden katuvalojen välinen valoisuusero eli kontrasti on erittäin suuri. Niinpä molemmat ääripäät – tummimmat ja kirkkaimmat – voivat menevät pilalle, jos samasta kohteesta otetaan vain yksi kuva.

Niiden sävyerot saadaan talteen ottamalla useita valotuksia ja yhdistämällä ne, ja eri valotukset on helppo ottaa haarukointitoiminnon (bracketing) avulla. Silloin kamera asetetaan ottamaan peräkkäin esim. kolme tai viisi eri tavoin valottunutta kuvaa.

Runsaaimmin valottuneisiin kuviin tallentuvat tummien alueiden sävyt, ja päinvastoin. Kuvankäsittelyohjelmien (esim. Lightroom ja Photoshop) avulla vidaan kuvat yhdistää HDR-laajasävykuvaksi, jossa toistuvat kaikki sävyt tummista kirkkaisiin.

Digikuvan tilaajana voit katsoa, kuinka kameran haarukointiasetukset tehdään, Etunurkan videolta. Tällä videolla näkyy, kuinka yksittäiset valokuvat yhdistetään yhdeksi HDR-laajasävykuvaksi Photoshopin avulla.

> Lue myös: Parempia laajasävykuvia haarukoimalla

3. Pienennä ISO-herkkyyttä

Auto-ISO-toiminto lisää ISO-herkkyyttä, jotta suljinaika ei pitenisi ja kuva tärähtäisi, mutta suurilla herkkyyksillä kuvista tulee rakeisia.

Siksi ISO-herkkyys kannattaakin käsin säätää 100:aan tai 200:aan, ellei tarkoituksena ole pysäyttää liikettä lyhyellä suljinajalla. Jalustalta kuvattaessa voidaan mainiosti käyttää pitkiäkin valotusaikoja.

> Lue myös: Kameran ISO-herkkyys: 6 asiaa, joita et ehkä tiennyt siitä

4. Kuvaa pienillä aukoilla

Pienillä aukoilla kuvattaessa saadaan katulamppujen valot näyttämään tähdiltä.

© Shutterstock.com

Sellaisilla aukkoarvoilla kuin F16 tai F22 voidaan käyttää pitkiä valotusaikoja ja näin saada autojen valot toistumaan pitkinä juovina.

Pienillä aukoilla kuvattaessa saadaan myös esim. katulamppujen valot näyttämään ikään kuin tähdiltä.

> Lue, kuinka valokuvaan tehdään tähtitehoste tästä

5. Käytä käsitarkennusta

Automaattitarkennus ei aina toimi hämärässä pitkillä matkoilla, joten kannattaa tarkentaa käsin.

Silloin on apua myös kameran suorakatselusta, jolla voidaan zoomata kuvaa ja tarkistaa, että tarkennus osuu haluttuun kohtaan kuvaa sekä tarvittaessa korjata sitä objektiivin tarkennusrenkaalla.

Joissain kameroissa on myös focus peaking -toiminto, jota käytettäessä kamera korostaa tarkennetun alueen jollain huomiovärillä.

Lehtitilaajana voit katsoa tältä ja tältä videolta, kuinka kameran käsitarkennusta käytetään.

> Lue myös: 6 kuvausvinkkiä sinisiin hetkiin

Lisää hämäräkuvausohjeita 

Digikuvan numerossa 16/2018 on pitkä juttu kuvaamisesta pimeänä vuodenaikana. Kerromme muun muassa, miten kuunvaloa ja taivaanilmiöitä voidaan hyödyntää. 

Tilaa Digikuva, niin voit lukea lehteä mobiililaitteilla Wype-sovelluksen kautta. Samalla pääset lukemaan Digikuvan kymmenen uusinta numeroa.

Digikuvan tilaajana tai irtonumeron ostajana pääset käyttämään lehden verkkoympäristöä Etunurkkaa. Siellä on runsaasti videokursseja, kuvausoppaita, kuvankäsittelyn esiasetuksia, testikuvia ja muuta digisisältöä.

Digikuvan numero 16/2018

Digikuva 16/2018

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!