Kanahaukka

Jos kuvaat lintuja piilokojusta, äänettömästä sulkimesta on varmasti hyötyä, sillä sulkimen ääni voi säikäyttää kuvauskohteet pakoon.

© Shutterstock

Hyviä syitä käyttää elektronista suljinta

Elektroninen suljin tarjoaa monia etuja valokuvatessasi. Voit esimerkiksi mennä lähemmäksi kuvauskohteita niitä häiritsemättä ja saada terävämpiä kuvia.

keskiviikko 23. kesäkuuta 2021 teksti Kristoffer Engbo

Kun otat kuvan peilikameralla tai järjestelmäkameralla, mekaanisesta sulkimesta kuuluu naksahdus. Monilla uusilla kameroilla voit kuitenkin ottaa kuvia täysin äänettömästi.

Mekaanisen sulkimen sijaan kamera voi käyttää elektronista suljinta, jonka avulla kennolle osuva valo tallennetaan. Elektroninen suljin ei liiku eikä pidä ääntä, ja sillä on monia muitakin etuja.

>Lue myös: Viisi hyvää syytä ottaa raakakuvia

Canon EOS R6

Elektronista suljinta käytettäessä kuvakennolle saapuva valo on koko ajan käytettävissä, ja koska sulkimessa ei ole liikkuvia osia, kuvausnopeus on usein suurempi kuin mekaanisella sulkimella.

Käytä äänetöntä tilaa näissä tilanteissa

Äänetön suljin minimoi esimerkiksi riskin lintujen karkuun pelottamisesta niitä läheltä kuvattaessa. 

Sitä voidaan käyttää myös tilanteissa, joissa kameran ääni voi häiritä muita, kuten katuvalokuvaamisessa tai kuvattaessa toimiinsa hyvin keskittyneitä henkilöitä.

>Lue myös: Hallitse kameran kennokoot

Häät kirkossa

Jos kuvaat esimerkiksi häitä tai ristiäisiä kirkossa, voit ottaa elektronisen sulkimen käyttöön. Silloin kamerasi on täysin äänetön eikä häiritse vieraita.

© Shutterstock

Elektronisen sulkimen toinen etu on, että sen avulla voit saada terävämpiä kuvia. Mekaanisen sulkimen liikkeet voivat aiheuttaa vähäistä tärinää valotuksen aikana, mutta elektroninen suljin ei sitä aiheuta. Siitä on etua esimerkiksi maisemakuvissa.

Lisäksi sarjakuvausnopeus on usein suurempi, ja voit käyttää nopeampia valotusaikoja, kun valitset elektronisen sulkimen mekaanisen sulkimen sijaan. 

Näin valitset elektronisen sulkimen

Toimintoa on helppo hallita. Yleensä elektroninen suljin voidaan valita kameran valikossa esimerkiksi sulkimen toiminta- tai suljintyyppi-kohdasta. Joissakin kameroissa se on nimeltään Äänetön kuvaus.

>Katso myös: Sony A1 on yksi kameroista, joka tarjoaa eniten mahdollisuuksia elektronista suljinta käytettäessä. Kamera oli käytössämme kuvatessamme lintuja piilokojusta, ja tässä videossa näet, millaisia kuvia saimme matkaltamme.

Sony A6600:n valikko

Valitse tässä kamerassa valikosta Äänetön kuvaus. Kamera käyttää elektronista suljinta, kun valitset Käytössä.

Muista kytkeä toiminto pois päältä tai valita mekaaninen suljin, kun kuvattavat kohteet voivat olla hankalia elektroniselle sulkimelle.

Lue lisää Digikuva-lehdestä

Elektronisessa sulkimessa on kuitenkin myös muutamia heikkouksia, joten se ei sovellu kaikille kuvauskohteille. Esimerkiksi nopeat liikkeet ja keinovalo voivat olla haastavia elektroniselle sulkimelle.

Digikuvan numerossa 10/2021 on lisätietoja siitä, missä tilanteissa ja miksi elektroninen suljin voi aiheuttaa ongelmia, ja näet, miten ongelmat on käytännössä poistettu uusimmissa lippulaivamalleissa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!