Linnut ja lumiukko oksalla

Tarvitset vain hieman kekseliäisyyttä ja suunnittelua, ja saat otettua luovia lintukuvia joulun aikana.

© Shutterstock

Jouluhaaste: Kuvaa joulun lintuja

Digikuvan adventtikalenterissa on joka sunnuntai joulutunnelmaan johdattava valokuvaushaaste. Nyt on aika avata kalenterin neljäs luukku. Neljäntenä adventtisunnuntaina haasteena on saada aikaan täysosuma joulun linnuista.

torstai 25. marraskuuta 2021 teksti P. Siersbæk

Talvella on hyvät mahdollisuudet ikuistaa Pohjolassa talvehtivia lintuja kamerallasi. 

Jotkut linnut hakeutuvat kaupunkeihin, kun taas toiset pitäytyvät tutuilla alueillaan. Viikonloppuisin ja joululomalla on siis hyvät mahdollisuudet saada hyviä lintukuvia kotiin vietäväksi. 

Talitiaiset

Kun puutarhassa on hieman linnunruokaa, siitä voi tulla nopeasti talvilinnuille mieluisa paikka.

© Shutterstock

Lintuelämää lintulaudalla

Linnunruokaa voi hyvin sijoittaa eri paikkoihin puutarhaan. Voit jättää sitä lintulaudalle tai ripustaa puunoksaan, jolloin saat erityyppisiä kuvia ja kuvakulmia.

Varmista, että alueilla on esteetön näkyvyys. Voit kuvata esimerkiksi ikkunasta tai puutarhavajasta. Valmistaudu lintulaudan vilinään, sillä monilla linnuilla on kiire löytää ruokaa. Saatat nähdä esimerkiksi sinitiaisen, punarinnan, keltasirkun, viherpeipon tai varpusen.

Kannattaa käyttää teleobjektiivia, jotta pääset lähelle lintuja häiritsemättä niitä. Suojaa laite tarvittaessa sateelta laittamalla kamera ja objektiivi muovipussiin. Aseta kamera jalustalle ja odota, että linnut saapuvat paikalle. Pysy rauhallisena ja katso, miten linnut yleensä asettuvat paikoilleen. Sitten vain kuvaamaan. Valitse jatkuva automaattitarkennus ja sarjakuvaus. 

Tee oma joulukorttisi

Pienellä onnella voit myös vangita dramatiikkaa, sillä linnut saattavat tapella ruoasta. Tuloksena on mielenkiintoisia, toiminnantäyteisiä kuvia, vaikka ne olisi kuvattu vain puutarhassa.

Jos olet erittäin luova, voit luoda erityisen joulu- tai talvitunnelman koristelemalla lintulaudan joulukoristein tai askartelemalla pienoislumiukkoja. Siitä voi syntyä kiva joulukortti.

>Lue myös: Näin valitset oikean jalustan

Talitiainen

Jos sinulla ei ole lintulautaa, voit ripustaa hieman ruokaa puunoksiin. Tuloksena voi olla upeita profiilikuvia.

© Shutterstock

Etsi lintuja metsästä

Jouluruoan sulattamiseksi kannattaa liikkua luonnossa ja pitää silmällä lintujen elämää pelloilla ja niityillä sekä puissa ja pensaissa. Metsä on myös hyvä paikka, sillä jotkut linnut viihtyvät parhaiten siellä säästä riippumatta. Tämä koskee esimerkiksi pöllöjä.

Tarvitset tehokkaan teleobjektiivin. Jos kamerassa on linnunsilmätarkennus, ota se käyttöön. Joskus tällainen kamera voi havaita lintuja ennen kuin huomaat ne itse. Pääset pitkälle valitsemalla yhden ainoan tarkennuspisteen, jos linnut ovat paikallaan. 

Liiku rauhallisesti eteenpäin esimerkiksi metsässä. Monet pikkulinnut viihtyvät järvien lähellä. Jos olet tarkkaavainen, voit myös saada etsimeesi pöllön, joka istuu puussa vahtimassa. Voit lähteä päiväretkelle tutkimaan lintujen suosimia paikkoja, ja palata seuraavana päivänä takaisin. Esimerkiksi pöllöt ovat hyvin paikkauskollisia ja pysyttelevät samoilla seuduilla. 

>Lue myös: Näin kuvaat lennossa olevia lintuja

Pöllö

Pöllöjä voi olla vaikea havaita, joten esimerkiksi 500 mm:n polttoväli on ehdottomasti avuksi. Voit myös ottaa kiikarin mukaan matkalle.

© Shutterstock

Nyt on sinun vuorosi!

Toivottavasti sait inspiraatiota upeiden kuvien ottamiseen joulun linnuista. Muista, että valokuvien ei tarvitse olla samanlaisia kuin tässä artikkelissa.

Toivottavasti haluat jakaa kuvasi kanssamme. Merkitse vain meidät Instagramissa (kirjoita kuvaukseen @diginordic) tai lähetä kuvat valokuvauskilpailuumme.

Mukavia kuvaushetkiä!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!