Arkkitehtuuri valokuvaus pakettiobjektiivi

Pakettiobjektiivi sopii mainiosti arkkitehtuurikuvaukseen.

© Digikuva

Kaupunkikuvia pakettiobjektiivilla

Kaupunkikuvia ei kannata jättää ottamatta ja rakennuksia kuvaamatta vain siksi, ettei omista kallista objektiiviarsenaalia. Esimerkiksi tavallisella 18–55 mm:n pakettiobjektiivilla voidaan nimittäin saada loistavia arkkitehtuurikuvia.

torstai 21. helmikuuta 2019 teksti Sarah Marie Winther

Moni valokuvaa arkkitehtuuria voimakkailla laajakulmaobjektiiveilla. 

Mutta se, että laajakulmaan mahtuu paljon, ei välttämättä tarkoita sitä, että sillä saisi parhaita mahdollisia valokuvia rakennuksista. 

Jos koettaisitkin vaihteeksi kuvata arkkitehtuuria jollain aivan muulla objektiivilla, tulisit samalla haastaneeksi itsesi ajattelemaan uudella tavalla – ja juuri näin parhaat ideat monesti syntyvät.

Pakettiobjektiivi sopii arkkitehtuurikuvaukseen

Pakettiobjektiiveilla on rakennusten kuvaamista ajatellen monia etuja kuten monipuolinen polttovälialue, jonka avulla kuvattavaa kohdetta voi tuoda lähemmäksi tai viedä kauemmaksi tilanteen ja tarpeen mukaan.

> Lue myös: Pakettiobjektiivilla ihmeen pitkälle

Useimmissa pakettiobjektiiveissa on kuvanvakain, mikä on plussaa arkkitehtuurikuvauksessa, jossa linjojen tulee olla paitsi suoria myös terävästi toistuvia.

Myöskään pakettiobjektiivien heikoin ominaisuus – kehnohko valovoima – ei haittaa arkkitehtuurikuvauksessa, jossa on usein syytä kuvata keskisuurilla aukoilla kuten F8 ja vieläpä päiväsaikaan, jolloin valoa on riittävästi.

Tässä neljä vinkkiä arkkitehtuurikuvaukseen pakettiobjektiivilla. 

1. Keskity toistuviin kuvioihin

Modernissa arkkitehtuurissa on toistuvia kuvioita ja geometrisia muotoja, joiden kuvaamiseen pakettiobjektiivin lyhyt zoom sopii hyvin.

Rakennuksella voi mainiosti täyttää koko kuva-alan. Näin saadaan monesti aikaan toimivampi kompositio verrattuna siihen, että kuvan yläosasta pilkottaa taivas. 

> Kuvasommittelun tärkeimmät lainalaisuudet

2. Hyödynnä ohikulkijoita

Arkkitehtuurikuvauksessa pyritään usein välttelemään ihmisiä, mutta rakennukset ovat ihmisten suunnitelemia ja tekemiä, ja jo silläkin perusteella ihmisiä voi sisällyttää myös samoihin kuviin rakennusten kanssa.

Ihmiset auttavat hahmottamaan mittasuhteita, ja ihmiset voivat myös elävöittää kuvaa. Esimerkiksi tässä ao. kuvassa on kuvattu tuulisuudestaan tunnettua katua Tanskan pääkaupungissa.

arkkitehtuuri valokuvaus pakettiobjektiivi

Kullansävyinen aamun valo korostaa kauniisti tiilirakennuksen värejä. Kujan tuulisuus saatiin kuvaan odottamalla, että rakennuksen ohi kulkee joku jalankulkija.

© Digikuva

3. Kehystä rakennuksia

Arkkitehtuurikuvissa näkyy turhankin usein pelkkä rakennus muttei ympäristöä, johon rakennus on suunnniteltu sopivaksi. 

Muuttuva polttoväli mahdollistaa myös erilaisten kehystysten luomisen. 

Rakennukselle voidaan sommitella katsojan kiinnostuksen herättämiseksi kehys esimerkiksi puun oksista tai vaikkapa porttikongista.

4. Sommittele kameran näytön avulla

Koko rakennus saadaan kuvaan nostamalla kameran linssiä hieman yläviistoon. Tämä kuitenkin aiheuttaa sen, että rakennusten pystysuorat linjat näyttävät kaatuvan taaksepäin. 

Siksi kannattaa nostaa kameraa ylöspäin ja sommitella kuva kameran näytön avulla.

> Lue myös: 5 hyvää syytä kuvata kameran näytön kautta

Lisää arkkitehtuurikuvauksesta Digikuvassa

Varustauduimme paketti-, tele- ja tilt-shift-objektiivein, ja Digikuvan uusimmassa numerossa kerromme, kuinka niillä otetaan näyttäviä kaupunkikuvia. 

Niissä kaikissa on omat etunsa, ja lehtijutussa opastetaan niiden käytössä tarkemmin.

Lisäksi kerromme, kuinka kaatuvat linjat oikaistaan kuvankäsittelyssä, ja kuinka täysosumasta tehdään sykähdyttävä mustavalkomuunnos. 

Tutustu tarjoukseen täällä.

Tehtyäsi tilauksen pääset käyttämään Etunurkkaa videoineen ja oppaineen saman tien. 

Voit myös lukea 12 uusinta Digikuvan numeroa älypuhelimella tai tabletilla Wype-sovelluksella

Digikuva 4/2019
Digikuva 4/2019

Digikuvan numerossa 4/2019 on juttua arkkitehtuurikuvauksesta. Tee lehtitilaus nyt, niin voit lukea viisi uusinta numeroamme mobiililaitteilla Wype-sovelluksen kautta

© Digikuva

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!