Auringonlasku suorakatselu
Kirkas vastavalo hämää valotusautomatiikkaa

Auringonlasku saa kameran automaattisen valkotasapainoasetuksen helposti sekaisin, mutta suorakatselun avulla oikea asetus löytyy helposti. 

5 hyvää syytä kuvata kameran näytön kautta

Kameran live view- eli suorakatselunäytön käytölle löytyy monia hyviä perusteita. Sen kautta on helppo katsoa monissa kuvaustilanteissa, ja lisäksi sen avulla saa vielä parempia kuvia kuin etsintä käyttämällä. Tässä viisi hyvää syytä.

torstai 12. huhtikuuta 2018 teksti Louise Hagemann

1. Parempi valkotasapaino

Kameran automaattiasetus ei aina löydä sopivaa valkotasapainoa, ja silloin sen löytäminen voi olla hankalaa myös käsin, mutta suorakatselunäytön avullalöytyy kuhunkin tilanteeseen parhaiten sopiva arvo. 

Tällä tavalla esimerkiksi auringonlaskukuvaan saa riittävän lämpimän valkotasapainon. 

Jos kuvataan raakatiedostoja, valkotasapaino voidaan myös säätää kuvankäsittelyvaiheessa raakakuvamuuntimen liukusäätimillä. 

Lue myös: Valkotasapainoasetusten käyttö

VINKKI

Avaa suorakatselu ja kiinnitä huomiota väreihin. Paina WB-painiketta ja säädä valkotasapaino nuolinäppäimillä tai ohjelmavalitsimella. 

2. Huolellinen tarkennus

Etsimen kautta kuvattaessa kamera tarkentaa vaiheentunnistuksen avulla. Se on nopea tarkennusmekanismi, mutta se voi olla epätarkka, jolloin tarkennus osuu hieman eteen tai taakse tarkoitetusta. 

Automaattitarkennuksen voi kalibroida kullekin objektiiville sopivaksi testiarkin avulla, mutta toimenpide vaatii oman vaivansa. Paikallaan pysyviin kohteisiin paras tarkennustapa on kontrastintunnistukseen perustuva suorakatselu. Se analysoi kennolle heijastuvan kuvan ja tarkentaa, kunnes kohde toistuu täysin terävänä. 

Tarkennusprosessissa voidaan hyödyntää koko kuva-alaa, kun valitaan tarkennuspistettä, kun taas vaiheentunnistus hyödyntää vain kuvan keskiosaa.

Tällainen on hybriditarkennus

VINKKI

Joissain kameroissa voidaan käyttää sekä vaihe- että kontrastitarkennusta näytön kautta kuvattaessa.

Tarkista, että kamerassa on päällä kontrastitarkennus, joka tarkentaa kohteen kennolle. Tämä otetaan käyttöön valikon Live View -asetuksissa.

3. Syvyysterävyys täysin haltuun

kukkia vähän syväterävyyttä suorakatselu
Valoisampia aikoja

Suorakatselunäytöllä kuvattaessa näyttö tasoittaa valoisuuserot, eikä kuva tummu, kun syväterävyyden tarkistuspainiketta painetaan. 

Optisen etsimen kautta syvyysterävyyden näkee painamalla himmenninpainiketta, jolloin kuva tummuu aukon koon mukaan: pieni aukko tuottaa tummemman etsinkuvan ja enemmän syväterävyyttä. 

Mutta kun sama tehdään suorakatselulla, näyttö tasoittaa valoisuuserot eikä kuva tummu.

VINKKI

Varmista, että valotuksen simulointi on valittuna. Kytke suorakatselu päälle ja anna himmenninaukolle kuvaustarvettasi suunnilleen vastaava arvo, esim. F16.

4. Kuvatyylit käyttöön

Kamerassa on esiasetuksina ns. kuvatyylejä, joilla voidaan tehdä kuvatehosteita ja säätää mm. värien ja kontrastin voimakkuutta. 

Etsimellä kuvattaessa kuvatyylien vaikutus lopulliseen kuvaan on pitkälti arvailujen varassa. 

Suorakatselutoiminto puolestaan muuttaa näytön kuvaa: jos kuvaaja kuvatyylin kautta lisää värikylläisyyttä, tämä muutos näkyy näytön etsinkuvassa sellaisenaan. 

VINKKI

Kytke suorakatselu päälle ja valitse haluamasi kuvatyyli – joko valikon kautta tai suoraan painikkeesta.

5. Täydellinen valotus

Optisen etsimen läpikatsottaessa kuvauskohde näyttää samalta kuin todellisuudessa, mutta etsin ei näytä, millainen itse kuvasta tulee. Suorakatselunäyttö puolestaan simuloi valittua valotusta. 

Valokuvaaja näkee oitis, tuleeko kuvasta liian tumma tai vaalea ja pystyy puuttumaan asiaanesimerkiksi valotuksenkorjauksen avulla.

> Lue myös: Näin toimii kameran valotuksenkorjaus

VINKKI

Kamerassa on histogrammi, joka näyttää valotuksen kuvaustilanteessa. Siitä voi tarkistaa, onko kuvassa kohtia, joista on tulossa ali- tai ylivalottuneita. 

Aktivoi histogrammi painamalla muutaman kerran Display tai Info.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!